Tvrdnje o nagodbi sa Karadžićem

Bivši zvaničnici BiH i Republike Srpske tvrde da je postojao sporazum Radovana Karadžića i Ričarda Holbruka.

Izvor: B92, FoNet

Nedelja, 03.08.2008.

01:06

Default images

Podsetimo, nekadašnji lider bosanskih Srba tvrdi da je ’96. imao sporazum sa američkim diplomatom, po kome bi on trebalo da se povuče iz političkog života, a da za uzvrat neće biti izveden pred sud u Hagu. Da takav sporazum postoji tvrde i bivši ministar spoljnih poslova BiH i ambasador pri UN Muhamed Šaćirbegović i ministar spoljnih poslova RS i bliski saradnik Radovana Karadžića Aleksa Buha.

Šaćirbegović za mostarski Dnevni list, tvrdi da je takvim sporazumom međunarodna zajednica dala Miloševiću, Mladiću i Karadžiću, kako je rekao, zeleno svetlo za Srebrenicu. Šaćirbegović tvrdi i da mu je međunarodni posrednik Ričard Frovik sa nelagodom priznao da je Holbruk obećao Karadžiću, u zamenu za povlačenje, da neće biti uhapšen.

Aleksa Buha, čak tvrdi da su postojala dva dogovora sa SAD da se Karadžić povuče iz politike, a da će za uzvrat biti oslobođen haške optužnice.

Nakon potpisivanja prvog, potpisan je i drugi da SDS može da ide na izbore u Republici Srskoj i da je za Radovana Hag prošlost, izjavio je Buha.

Biljana Plavšić ne zna za navodne garancije

Bivša predsednica RS Biljana Plavšić tvrdi da ništa ne zna o navodnim američkim garancijama Radovanu Karadžiću da neće ići u Hag, ali ne isključuje tu mogućnost.

"Znajući Radovana, to je sasvim moguće, jer su ucene i pretnje deo njegove ličnosti, kao i uslovljavanje koje se odnosi samo na njegovu personu", napisala je ona u drugom delu svoje knjige "Svedočim".

"Kakve garancije mogu obavezati osobu kao što je Holbruk? On ih daje da bi postigao svoj cilj i pri tome ne pada mu na pamet da garancija nešto znači. Možda je to njegov omiljeni metod kojim lako dolazi do cilja, možda je u tome suština njegove efikasnosti", dodaje Plavšićeva.

Karadžić, po njenim rečima, nikad nije bio aktivniji i više angažovan u nekim ilegalnim aktivnostima nego u vremenu iza potpisivanja ostavke do juna 1996, pa sve do izbora 1998, u vreme kad je međunarodna zajednica navodno tragala za njim zbog haške optužnice.

"Čista je laž da se on povukao iz političkog života RS. Bio je destruktivno aktivan. Pisao je 'smernice' u stotine hiljada primeraka, obraćajući se narodu i članstvu SDS, izazivajući sažaljenje i servirajući im laži. Čitala sam osam ovakvih 'smernica'", piše Plavšićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: