U Kranju o misiji EU

Zvaničnici evropskih zemalja, članica Kontakt grupe, večeras na brdu kod Kranja razmatraju mogućnost slanja misije EU na Kosovo.

Izvor: B92, Beta

Subota, 19.01.2008.

10:22

Default images

Oni bi trebalo da razgovaraju i o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU. Nakon puta u Hag, gde je slovenački ministar Dimitrij Rupel, uzaludno pokušao da omekša holandsko protivljenje potpisivanju sporazuma sa Srbijom pre no što bude uhapšen Ratko Mladić, Rupel je juče boravio na Kipru, gde se održavao neformalni sastanak devet država EU.

Prema pisanju slovenačkih medija, na Kipru je Dimitrij Rupel probao da omekša stav Grčke i Kipra, koji se oštro protive nezavisnosti Kosova, koje je bilo i centralna tema razgovora na pomenutom skupu.

U oba slučaja, ministar Rupel se nada makar malim pomacima, iako je, kako i sam kaže, svestan da je potrebno jedinstveno mišljenje, odnosno dogovor svih članica EU, koga za sada nema.

Upravo misija EU, tok poslednjih razgovora o Kosovu i potpisivanje sporazuma EU sa Srbijom, će biti, bi trebalo da budu i teme današnjeg sastanka evropskog dela kontakt grupe za Kosovo, na Brdu kod Kranja.

Na razgovorima koji će se večeras voditi na Brdu kod Kranja, slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel, kao predstavnik predsedavajuće EU, će ugostiti ministre spoljnih poslova Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, kao i evropskog komesara za širenje Olija Rena i visokog predstavnika za spoljnu politiku EU, Havijera Solanu.

Očekuje se da će naglasak u ovim razgovorima biti na pitanju misije, koju EU namerava da šalje na Kosovo, a za koju je juče na Kipru Dimitrij Rupel rekao da će njeni tehnički detalji biti dogovoreni tokom idućeg meseca, kao i da pre maja neće biti upućena na Kosovo.

Večerašnji susret biće, kako je za B92 rekao portparol Evropskog centra na Brdu kod Kranja, "hermetički zatvoren". Novinari neće moći da prate susret, a otkazan je čak i ranije najavljeni foto-termin. Mediji će o predstojećem razgovoru biti obavešteni samo saopštenjem za javnost.

"EU treba da odustane od misije"

Zoran Lonèar (FoNet)
Vlada Srbije očekuje da na današnjem sastanku ministara i zvaničnika Evropske unije u Sloveniji bude odbačen predlog o protivpravnom slanju misije na Kosovo, izjavio je danas ministar prosvete Zoran Lončar.

"Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je još prošle godine odbacio nacrt rezolucije koja bi odobrila da Evropska unija uputi svoju misiju za sprovođenje Ahtisarijevog plana. Pošto je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija propao predlog o slanju misije, onda niko, pa ni Evropska unija, ne može sebi da prisvoji pravo da donosi odluke kojima se direktno suprotstavlja Ujedinjenim nacijama", rekao je Lončar agenciji Tanjug.

Neophodno je, smatra Lončar, da Evropska unija poštuje odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da poštuje međunarodno pravo.

"Pravi i jedini cilj slanja misije Evropske unije jeste da se na osnovu Ahtisarijevog plana napravi lažna država na 15 odsto teritorije Srbije", kazao je Lončar i podsetio da je Skupština Srbije zbog toga donela odluku da bi slanje misije Evropske unije predstavljalo akt ugrožavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: