Kosovo: Kompromisi i nezavisnost

Predsednik kaže da su pregovori nova šansa za postizanje kompromisa o Kosovu. Premijer i ministar različito o nametanju rešenja.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 25.09.2007.

07:46

Default images

"Verujem da ćemo 28. septembra otvoriti i neka pitanja koja do sada nismo otvarali s predstavnicima albanske strane i mislim da imamo izvesnu šansu da se nađe kompromisno rešenje", rekao je u Njujorku predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić počeli su u Njujorku, susretima s premijerom Italije Romanom Prodijem i ministarkom spoljnih poslova Grčke Teodorom Bakojani, seriju bilateralnih razgovora pred direktne razgovore s kosovskim Albancima u petak u tom gradu.

Jeremić za B92 kaže da je "diplomatska ofanziva Beograda fokusirana na stalne članice Saveta bezbednosti, kao i na zemlje EU i članice Kontakt-grupe".

"Mi sve ovo možemo da smatramo jednom izvanrednom prilikom za novu fazu u diplomatskoj ofanzivi koju preduzimamo prethodnih nedelja i prethodnih meseci", rekao je Jeremić.
Jeremiæ
On kaže da se može gajiti umereni optimizam da postoji "jedan blagi trend konvergencije ka podršci procesu koji bi doveo do kompromisnog rešenja".

"Ja mislim da treba da učinimo sve da se poveća momentum te konvergencije i to će biti, naravno, glavni fokus pažnje delegacije republike Srbije koju predvodi predsednik Tadić", kazao je Jeremić.

Narednih nekoliko dana Tadić i Jeremić imaće preko 30 bilateralnih susreta sa najvišim zvaničnicima niza država. Diplomatska akcija Beograda završiće se direktnim pregovorima Beograda i Prištine 28. septembra u Njujorku.

Što se srpske strane tiče, taj susret treba da posluži da se razjasni šta je predmet tih pregovora. Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić rekao je da je za Beograd jedino pitanje za pregovore - status Kosova, dok je problem u tome što albanska delegacija ne vidi status kao predmet razgovora.

(Ne)Moguće nametanje rešenja

Koštunica
Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da je "opasna zabluda jednog dela međunarodne zajednice da je Srbiji moguće nametnuti rešenje" za status Kosova.

Premijer je dodao da je sada "najvažnije da svako ko odgovorno pristupa rešavanju budućeg uređenja Pokrajine vodi računa da se jednostrana nezavisnost ne može ni primeniti, niti se može održati".

"Neophodno je da se u Njujorku sve tri strane, a pre svega međunarodna zajednica, jasno obavežu da će podržati samo sporazumno rešenje i da neće posegnuti za jednostranim rešenjima. Takav dogovor bi otvorio vrata za postizanje kompromisnog rešenja, koje bi garantovalo dugoročnu stabilnost", ocenio je Koštunica.
Samardžiæ
Na drugoj strani, ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da je pozicija Beograda u pregovaračkom procesu bolja nego ranije, ali da Srbija još nije izašla iz "tamne zone" mogućeg proglašenja nezavisnosti Kosova.

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, Samardžić je rekao da "ne može da garantuje da će se situacija do kraja godine promeniti u korist Srbije".

Samardžić je istakao da će Beograd tokom pregovaračkog procesa nastojati da privuče što više pažnje za svoj predlog kompromisnog rešenja, koji "obezbeđuje stabilnost i mir u regionu" i sprečava dalje dezintegracije.

Priština: Ništa osim nezavisnosti

Èeku
Član prištinskog pregovaračkog tima Veton Suroi je pred odlazak u Njujork izjavio da delegacija Prištine ne ide na pregovore kako bi od srpske strane tražila dozvolu za nezavisnost.

"Mi ne idemo tamo da bismo tražili od Beograda nešto u vezi sa statusom. Nećemo biti tamo da bismo trazili dozvolu za nezavisnost, ni za 95 ili 97 odsto autonomije. Tamo idemo da bismo ponudili nešto. Naša ponuda se sastoji u uspostavljanju dobrosusedskih odnosa dve nezavisne države", rekao je Suroi.

"Sve dok Beograd bude nastupao s konceptom po kom mi treba da tražimo dozvolu za ovu ilu onu formu upravljanja Kosovom, do tada neće biti sporazuma", kaže Suroi.

premijer Kosova Agim Čeku ponovio je, u intervjuu nemačkom dnevniku ''Frankfurter rundšau'', da će, ako bude neophodno, Priština jednostrano proglasiti nezavisnost.

''Mi ćemo doneti tu odluku'', rekao je Čeku, odgovarajući na pitanje šta će se dogoditi ako do 10. decembra međunarodni posrednici ne budu predložili Savetu bezbednosti UN nezavisnost Kosova.

"Nezavisnost Kosova je gotova stvar... To se ne dovodi u pitanje", naglasio je Čeku. ''Mi smo bili strpljivi, kooperativni i susrestljivi", dodao je, "sada je sve rečeno, sve je ispregovarano, sada se mora odlučiti''.

U Prištini je takođe juče održan poslednji sastanak pregovaračkog tima pred sastanak u Njujorku. Nakon sastanka je navedeno da prištinski pregovarački tim na tom sastanku neće prihvatiti ništa osim nezavisnosti.

Predlog izaslanika UN-a Martija Ahtisarija za budući status Kosova predstavlja jedini mogući kompromis između pozicija Kosova i Srbije, rekao je premijer Kosova Agim Čeku, komentarišući predstojeći direktan susret dve strane na najvišem nivou u Njujorku.

Svi neosnovani predlozi, poput takozvanog plana za suštinsku autonomiju, podelu ili konfederaciju predstavljaju propale pokušaje, rekao je Čeku, naglasivši da se status Kosova ne može graditi na ostacima propalih država.

"Mi nećemo prihvatiti produženje pregovaračkog procesa. Kada nema više o čemu da se razgovara, onda se pregovori prekidaju", rekao je Čeku.

Pregovarački tim je na jučerašnjoj sednici razmotrio pripreme za susret sa srpskom stranom u Njujorku. U SAD pregovarački tim putuje sa, sada već poznatim, predlogom sporazuma o prijateljstvu i saradnji sa Srbijom.

Poredeći predlog Prištine za sporazum sa Srbijom i predlog srpske strane za suštinsku autonomiju, predsednik partije ORA Veton Suroi je ocenio da se na kosovskoj strani radi o ponudi u duhu 21. veka.

"Ponuda Srbije dolazi iz 20, 19. veka i može služiti za istoriju, a ne za rešenje odnosa između naroda i država", rekao je Suroi.

Dan pre direktnog susreta Beograda i Prištine u Njujorku će biti održan sastanak zemalja-članica Kontakt-grupe na nivou ministara spoljnih poslova. Taj sastanak će organizovati Velika Britanija, a predsedavaće šef britanske diplomatije Dejvid Milibend.

Radi se o veoma važnom sastanku na kome će biti razmotreni dosadašnji rezultati procesa koji vodi "trojka" i dnevni red predstojećih direktnih razgovora Beograda i Prištine.

Gašparović-Kerim: Za rešenje u SB UN

Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič i predsedavajući 62. Generalnoj skupštini UN, makedonski diplomata Srđan Kerim, založili su se u Njujorku za to da status Kosova bude rešavan u UN i odbili jednostrane poteze.

"Kosovsko pitanje treba rešiti u SB UN jer bi bilo kakva jednostrana odluka bila veoma opasna", rekao je Kerim tokom bilateralnog susreta s Gašparovičem.

Gašparovič je rekao da je upravo Kosovo jedan od najvažnijih problema o kojima će morati da odlučuje SB UN, a da će i EU morati da traži sve moguće puteve da ujedini stav oko Kosova. "Pravedno rešenje ne postoji. Najidealniji bi bio dogovor Srba i Albanaca, ali on je malo verovatan", kaže Gašparovič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: