MILOSEVIC NAREDIO UKLANJANJE TRAGOVA ZLOCINA

Izvor: B92

Petak, 25.05.2001.

16:26

Default images
Zamenik nacelnika Uprave kriminalisticke policije MUP Srbije Dragan Karleusa izjavio je u petak na konferenciji za novinare da je operativna grupa MUP utvrdila da je u hladnjaci koja je 5. aprila 1999. pronadjena u Dunavu kod Kladova, otkriveno 50 leseva sa podrucja Kosova i da je taj slucaj proglasen drzavnom tajnom na osnovu naredbe tadasnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica, date krajem marta, “da se uklone svi tragovi o zlocinima na Kosovu i Metohiji”. “Operativna saznanja do kojih je dosla radna grupa ukazuju da je marta 1999. u kabinetu Slobodana Milosevica odrzan radni sastanak. Sastanku su, pored Milosevica, prisustvovali tadasnji ministra unutrasnjih poslova Vlajko Stojiljkovic, tadasnji nacelnik Resora javne bezbednosti, general Vlastimir Djordjevic, tadasnji nacelnik Drzavne bezbednosti, general Radomir Markovic, i drugi. Tom prilikom, general Djordjevic izneo je kao problem pitanje asanacije terena na podrucju Kosova i Metohije. S tim u vezi, Milosevic je Stojiljkovicu nalozio da preduzme mere kako bi se ukolinili svi tragovi koji bi mogli da ukazu na postojanje dokaza o izvrsenim zlocinima”, izjavio je Karleusa.

Ministar unutrasnjih poslova Dusan Mihajlovic je na ovoj konferenciji za novinare rekao da ce, kada se istraga okonca, protiv Milosevica biti podneta krivicna prijava za uklanjanje tragova zlocina, ali nije odgovorio na pitanje da li ce bivsi jugoslovenski predsednik biti osumnjicen i za ratne zlocine. Dragan Karleusa je saopstio da su lesevi iz hladnjace u tajnosti prebaceni u dva kamiona i upuceni ka Beogradu. Jedan kamion je zaustavljen kod benziske pumpe “Zmaj” na novosadskom putu i predat “za sada neidentifikovanim sluzbenim licima na njihov zahtev”. O drugom kamionu, u izvestaju operativne grupe, nema podataka, a ova akcija policije nazvana je “Dubina 2”. Na pitanje novinara da li je bio upoznat s Milosevicevom naredbom u vreme kada je bio jedan od policijskih komandanta na Kosovu, sadasnji nacelnik Javne bezbednosti Sreten Lukic je odgovorio da “radna grupa nastavlja rad”. “O svemu cete biti obavesteni, nemojmo unapred”, rekao je Lukic, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: