Predlog za Kosovo sutra u UN-u

Generalni sekretar UN-a sutra će dobti predlog za rešenje statusa Kosova. Čeku: Ahtisari nam rekao da će predložiti nezavisnost.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 14.03.2007.

17:13

Default images

Alber Roan, zamenik izaslanika Martija Ahtisarija, predaće sutra generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu predlog za rešenje statusa Kosova, javlja Tanjug.

Nakon toga će, najverovatnije 26. marta, u Savetu bezbednosti početi ozbiljna rasprava o pokrajini, navodi agencija, koja, medjutim, prenosi da ostaje nejasno da li će taj dokument, sadržati i preciznu odrednicu budućeg statusa.

Premijer Kosova Agim Čeku tvrdi da mu je Marti Ahtisari rekao da će bez oklevanja predložiti nezavisnost Kosova.

On je poslanicima kosovskog parlamenta rekao da je Specijalni izaslanik UN, Marti Ahtisari, albanskoj delegaciji rekao da će Savetu bezbednosti predložiti da Kosovo bude nezavisno.

Predsednik vlade Kosova kaže da će konačan predlog za status Kosova 26. marta biti uručen svim članicama SB UN, a da će početkom aprila Marti Ahtisari lično pred najvišim telom UN obrazložiti tekst predloga.

"Nismo videli njegov predlog, ali ona nam je direktno rekao da će bez oklevanja predložiti nezavisnot. Formula njegovog predloga biće nezavisno Kosovo, u prvo vreme pod međunarodnim nadzorom", rekao je Čeku.

Tadić: Pregovarački proces nije završen

Boris Tadiæ (FoNet)
Predsednik Srbije smatra da pregovarački proces još nije završen, dok kosovski predsednik kaže da je vreme za nezavisnost Kosova.

Boris Tadić ocenio je da, bez obzira na sve, Srbija "nikada neće pristati na ustupke koji se tiču njenog suvereniteta i teritorijalne celovitosti".

Tadić je, u intervjuu moskovskom dnevniku "Nova Izvestija", na pitanje kako će Beograd reagovati u slučaju da Kosovo proglasi nezavisnost, rekao da Beograd "nastavlja borbu za teritorijalnu celovitost Srbije svim političkim sredstvima, pre svega diplomatskim i pravnim".

"Srbija je spremna da pruži kosovskim Albancima najviši stepen autonomije, ali ne može da dozvoli deljenje države zbog želje Albanaca da obrazuju svoju državu", rekao je Tadić i dodao da je "uveren da postoji mogućnost nalaženja kompromisa".

Član pregovaračkog tima Beograda Leon Kojen kaže da se za status Kosova mora naći kompromisno rešenje, kao što se to čini oko velikih svetskih konflikata, a da će odlučujuću ulogu u tome imati Evropska unija, SAD i Rusija.

On je za RTS kazao da vidi tri moguća scenarija rešenja statusa - da se SB UN ne izjašnjava o nezavisnosti Kosova, ali da prećuti suverenitet Srbije na Kosovu, ili da reafirmiše suverenitet Srbije u skladu s rezolucijom 1244, a treći scenario je da članice SB ne postignu saglasnosti oko budućeg statusa.

Prema njegovim rečima, treba pronaći kompromis oko Kosova kao što se nalazi "oko velikih konflikata u svetu kao što su rat u Iraku, problem Izraela i Palestine, problem sa Severnom Korejom".

Sejdiu: Politička volja građana

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je u Skupštini Kosova da je vreme za nezavisnost i da je Kosovo spremno da preuzme na sebe garancije za zaštitu manjina.

Skupština Kosova je na sednici jednoglasno podržala izveštaj pregovaračkog tima o razgovorima koji su za vikend završeni u Beču.

U izveštaju koji je u ime pregovaračkog tima podneo Skupštini, predsednik Fatmir Sejidiju rekao je da predlog izaslanika UN-a Marija Ahtisarija o statusu Kosova izražava volju građana za nezavisnom i suverenom državom:

"Predlog predstavlja osnovni i stabilan temelj za buduće nezavisnu i suverenu državu Kosovo", rekao je Sejdiju naglašavajući da je njegova pregovaračka ekipa tokom pregovora načinila dosta kompromisa čiji je cilj bio kvalitetno poboljšanje položaja manjinskih zajednica.

"Kosovo je de fakto bilo suvereno od 1999. godine", kazao je Sejdiju, istićući da se sada samo očekuje međunarodno priznanje nezavisnosti koja postoji na terenu.

Obraćajući se poslanicima, premijer Agim Čeku rekao je da je kosovsko rukovodstvo obavešteno i o budućem statusu koji je Ahtisari danas uputio Savetu bezbednosti, kao dodatak njegovom ranijem paketu:

"Mi taj predlog još nismo videli, ali nam je od Ahtisarija direktno rečeno da će on bez ikakvog ustezanja predložiti nezavisnost. Njegova formula biće nezavisnost za Kosovo koja će na početku biti nadgledana od međunarodnih faktora".

Nakon kraće rasprave, u kojoj su učestvovali samo šefovi poslaničkih grupa, Skupština Kosova jednoglasno je podržala izveštaj pregovaračke grupe o bečkim pregovorima.

SRS: Namerno odlaganje vlasti

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić rekao je da predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica "namerno odlažu" konstituisanje skupštine i formiranje nove vlade, jer im ne ide u prilog da se ti organi formiraju pre proglašenja statusa Kosova.

"Tako bi mogli da kažu da uopšte nisu krivi i da nisu bili na vlasti kada je to negativno rešenje donošeno", rekao je Nikolić.

Prema njegovim tvrdnjama, Tadićevo i Koštuničino "izmišljanje razloga za konstituisanje vlade ide samo ka tome da Srbija u haosu dočeka rešenje statusa Kosova i Metohije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: