Ahtisarijev predlog završen

Marti Ahtisari završio je svoj predlog za rešenje statusa Kosova i predstaviće ga u petak članovima Kontakt grupe.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 23.01.2007.

13:48

Default images

Kako je rekao Ahtisarijev portparol Remi Durlo za B92, sastanak u Beču biće održan na nivou ministara spoljnih poslova članica Kontakt grupe i biće zatvoren za javnost. Posle njega će Ahtisari posetiti Prištinu i Beograd i zvanično predstaviti svoj predlog obema stranama. Očekuje se da će predlog sadržati neku formu nezavisnosti Kosova.

Sam predlog nije konačno rešenje, već ga moraju razmotriti i Beograd i Priština. Rešenje statusa mora biti usvojeno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i mora biti doneta nova rezolucija za Kosovo.

Već se odavno spekuliše da će predlog sadržati nezavisnost za Kosovo, čak i ako je u samom tekstu ne pomene.

Durlo nije mogao da otkrije ništa iz sadržine dokumenta, navodeći da će o predlogu biti reči tek pošto bude predstavljen vlastima u Beogradu i Prištini.

"Specijalni izaslanik je u septembru dobio uputstva od Kontakt grupe da sastavi sveobuhvatni predlog i on je sastavio sveobuhvatni predlog", kaže Durlo.

"Ne mogu vam reći tačan datum kada će gospodin Ahtisari predlog predstaviti Beogradu i Prištini, ali mi smo u novembru rekli da će to biti učinjeno bez odlaganja posle izbora u Srbiji. Ako bismo čekali još mesec dana, to bi svakako bilo odlaganje", kaže on.

"Sve vreme dok smo razgovarali sa Beogradom, obraćali smo se i predsedniku Tadiću i premijeru Koštunici. Jasno je da se i sada možemo sastati sa predsednikom, ali i premijerom, čak i odlazećim", rekao je Durlo.

Prema rečima Ahtisarijevog portparola, posle predstavljanja sveobuhvatnog predloga za rešenje političkog statusa Kosova Beogradu i Prištini, razmatraće se njihove primedbe na predlog.

"Koliko će to trajati zavisi od toga kakve će primedbe biti u pitanju", rekao je Durlo.

Finalna verzija će, zatim, biti prosleđena generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i Savetu bezbednosti, čiji će predsedavajući odlučiti kada će se o njemu raspravljati.

2. februara u Beogradu i Prištini

Kako saznaje B92, u Predsedništvo Srbije stigao je Ahtisarijev zahtev za sastanak sa predsednikom Tadićem i članovima pregovaračkog tima za Kosovo.

Predstavnik pregovaračkog tima Beograda Leon Kojen potvrdio je da će Ahtisari doći u Beograd 2. februara i doneti predlog za rešenje statusa Kosova.

"Tražio je prijem kod (predsednika Srbije Borisa) Tadića i (premijera Srbije Vojislava) Koštunice", kazao je Kojen agenciji Beta.

I pregovarački tim Kosova takođe je potvrdio da će Marti Ahtisari u Prištini predstaviti svoj predlog statusa Kosova, navodeći da će to biti 2. februara.

"Danas je predsednik Kosova Fatmir Sejdiju dobio pismo od Martija Ahtisarija, u kojem se kaže da će specijalni izaslanik UN-a posetiti Prištinu 2. februara, posle podne", rekao je novinarima portparol pregovaračkog tima Skender Hiseni.

Prema njegovim rečima, još se ne zna sadržina Ahtisarijevog paketa, ali Priština očekuje da će taj izveštaj otvoriti vrata Kosovu da bude nezavisna država.

On nije mogao da kaže da li će biti organizovani novi pregovori Beograda i Prištine nakon 2. februara. "Moramo čekati posetu Ahtisarija da bismo znali šta se još od nas traži - da li će biti konsultacija ili nešto drugo", rekao je Hiseni.

Prema njegovim rečima, današnje Ahtisarijevo pismo "svedoči da međunarodna zajednica neće više držati proces pregovora o statusu Kosova kao taoca drugih izbornih procesa u regionu".

"Ovo svedoči da proces statusa Kosova neće biti ni talac mogućih kombinatorika u Beogradu posle izbora u Srbiji. Stvar je naroda Srbije kakvo rukovodstvo hoće", rekao je Hiseni.

Solana: Bez veta Rusije

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Havijer Solana ocenio je da Rusija neće uložiti veto na rezoluciju Ujedinjenih nacija o budućem statusu Kosova.

"Moramo očekivati da će se pregovori sprovesti tako da se rezolucija odobri u propisanom roku... ali, u svakom slučaju, bez veta", rekao je Solana novinarima.

"Ne verujem da će neki član Saveta bezbednosti biti... protiv predloga koji će obezbediti... stabilnost na našem kontinentu", rekao je Solana novinarima u Briselu.

SAD i neke članice EU prećutno su podržavale opciju nezavisnosti, uprkos upozorenjima da bi to moglo pojačati zahteve separatista u drugim regionima. Vašington i Brisel, međutim, smatraju da je Kosovo jedinstveni slučaj.

Moskva je pokazala uzdržanost prema mogućoj nezavisnosti Kosova i insistira da ishod mora biti prihvatljiv za Srbiju. Moskva ima pravo veta u Savetu bezbednosti, a neke ruske diplomate su najavile da bi Rusija mogla iskoristiti to pravo.

Vizner: Predlog statusa do kraja marta

Predstavnik Stejt departmenta u pregovorima o Kosovu Frank Vizner izjavio je danas da će SAD podržati plan izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija, za koji se veruje da će sadržati neki oblik nezavisnosti za Kosovo.

Vizner je za AP rekao da SAD očekuju da će se Ahtisarijev predlog naći pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija do marta. On smatra da će taj predlog garantovati puna prava manjinama na Kosovu, uključujući srpsku manjinu.

Posrednici SAD, upoznati s nacrtom predloga Ahtisarija, podržavaju taj plan, rekao je Vizner.

"Glavni cilj je donošenje mira i stabilnosti u region jugoistočne Evrope rešavanjem poslednjeg preostalog pitanja. Rušenje SFRJ sada je uglavnom završeno, ostao je još samo jedan deo da se reši, a to je Kosovo", kazao je Vizner.

SAD će kroz diplomatsku aktivnost sprečiti Rusiju da upotrebi svoje pravo na veto, dodao je Vizner. "Mi imamo ključne interese u rešavanju kosovskog pitanja, naši prijatelji u Evropi takođe imaju ključan interes tamo, i mi ćemo tražiti od Rusije da to uzme u obzir", kazao je Vizner.

Rojters: Kosovu pravo na članstvo

U predlogu statusa Kosova Ahtisarija preporučuje se da Kosovo ima pravo da pristupi međunarodnim organizacijama, javila je agencija Rojters, pozivajući se na političke i diplomatske izvore.

Zapadni diplomata čije ime nije preneto rekao je da bi odredba o međunarodnim telima mogla da uključuje Ujedinjene nacije, Međunarodni monetarni fond i Svetsku banku, ali da to neće biti izričito navedeno u dokumentu.

Diplomate su rekle da će Rusija verovatno blokirati članstvo Kosova u UN, ali su dodali da će se pristup Svetskoj banci i MMF-u na duže staze pokazati važnijim za siromašno Kosovo.

Diplomate su ranije rekle da u predlogu neće direktno biti preporučena nezavisnost Kosova, ali da će biti navedene odredbe kojima će biti formulisan određen oblik nezavisnosti koji će nadgledati Evropska unija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: