Evropska trojka i s Koštunicom

U ponedeljak će u Luksemburgu biti održan još jedan sastanak evropske trojke i Srbije, odnosno premijera Vojislava Koštunice.

Izvor: B92

Petak, 13.10.2006.

18:42

Default images

On će razgovarati tom prilikom sa Olijem Renom, Havijerom Solanom i ministrom spoljnih poslova Finske Erkijem Tuomiojom. Solana nada se da će na sastanku u Luksemburgu zvaničnici Unije analizirati sve aktuelne događaje u Srbiji i njihove posledice kako bi mogli da pomognu Beogradu. Koštunica je za B92 izjavio da će pokušati da uveri Evropsku uniju da treba da nastavi pregovore sa Srbijom.

Koštunica je rekao da će u Luksemburgu govoriti o detaljima sprovođenja Akcionog plana, koji će, uveren je, uskoro dovesti do hapšenja Ratka Mladića.

"Nastojaću da pokažem da je jako mnogo učinjeno, da se mnogo radi, i da je to prioritet ove zemlje. Potpuno mi je jasno da dalje ne možemo dok se to pitanje ne reši", kaže Koštunica za B92.

"Najzad da istaknem da je malo pravde Srbija zaslužila posle svega. Oni će reći da je ono što se traži akcija, ne reči. Tu smo potpuno spokojni. Jako se mnogo uradilo i mislim da će nas sve to vrlo brzo dovesti do cilja i da nema nikakvog razloga da se razgovori ne nastave", kazao je Koštunica.

Uslovni nastavak razgovora Beograda i Brisela ministar spoljnih poslova Vuk Drašković, međutim, ne vidi kao realnost: "Nema tih vrata na koja nisam kucao, činjenica koje nisam iznosio, moleći, tražeći da nam se dozvoli nastavak pregovora i pod uslovom da ne bude ispunjena haška obaveza, ali odgovor je veoma jasan - od tog biti ništa neće dok se taj kamen ne skloni sa puta."

"Izostaje samo još krajnji rezultat"

Vojislav Koštunica kaže da je zadovoljan onim što je urađeno kada je u pitanju sprovođenje Akcionog plana za saradnju s Haškim tribunalom.

Prema njegovim rečima, radilo se i radi se vrlo ozbiljno i odgovorno. "Izostao je još krajnji rezultat", rekao je Koštunica, dodajući, međutim, da se "nešto što se želi ne ostvari u trenutku koji bismo najviše voleli, jer nikada ne zavisi sve samo od nas".

"Mnogo je urađeno, propisi su menjani, preduzete su akcije, a što je najvažnije - nijedna vlada u celom regionu nema takav rezultat u saradnji sa Haškom tribunalom kao ova vlada Srbije", rekao je Koštunica.

Umereni optimizam

Gostujući u emisiji Poligraf B92, savetnik Vojislava Koštunice Vladeta Janković izjavio je da je umereni optimista kada se radi o predstojećim diplomatskim inicijativama premijera i predsednika u cilju nastavka pregovora o Sporazumu o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

Janković je, međutim, ubeđen da će neki razultati biti ostvareni.

"Ne kažem da će pregovori biti obnovljeni. Možda će predsednik Tadić postići više, možda ćemo na kraju i mi, kada odemo u Luksemburg, postići više, ali čini mi se da ćemo neke vrste ustupaka, neke rezultate ostvariti, kada je reč o našem međunarodnom položaju i integracionom procesu prema Evropskoj uniji. Prilično sam siguran", rekao je Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: