Prijava protiv radikala

Vicepremijerka Srbije Ivana Dulić-Marković u Leskovcu je podnela privatnu tužbu protiv predsednika lokalne vlasti.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 02.08.2006.

08:38

Default images

Prijavu je podnela protiv predsednika lokalne vlasti u tom gradu i poslanika Srpske radikalne stranke Gorana Cvetanovića za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. "Moja porodica je ugledna, a moj brat nikada nije nosio pušku ni u jednom ratu“, kaže potpredsednica Vlade.

Cvetanović je juče Ivanu Dulić-Marković i njenu porodicu doveo u vezu sa ustašama. "Njen rođeni brat je bio ustaša, njen otac je bio ustaša, klali su Srbe i mi se protiv takvih borimo", rekao je Cvetanović u leskovačkom parlamentu.

Dulićeva je, u pratnji aktivista G17 Plus, predala prijavu Okružnom tužilaštvu u Leskovcu oko 10 sati. Dulićeva je, vidno uznemirena po izlasku iz Okružnog suda, rekla novinarima da se "sa suviše velikom lakoćom izgovaraju reči 'klati', 'ubiti' i ostalo, pogotovo u kontekstu porodice. Porodica je svuda na svetu veoma važna, svetinja, i ne sme da se zloupotrebi u političkoj borbi, pogotovo sa potpuno neistinitim činjenicama".

Potpredsednica Vlade kaže da će, iako tužilac nije reagovao u slučaju Krasića i u nekim ranijim, ona ipak podnositi prijave dok se ne pojavi tužilac kom će proraditi savest. "Ja još verujem da mama i tata svakoga moraju da nauče da ne sme da laže i krade. Ako već toga nema, na takve stvari mora da reaguje neko ko se zove država i ko garantuje građansku slobodu", kaže ona. Ivana Dulić-Marković kaže da je jeziva činjenica da se niko ne potresa posle istupa radikala, u kojima se olako izgovaraju reči kao što su klati i ubiti. "Mi smo pre godinu dana podneli prijavu protiv radikala kada su delili letke s mojom slikom i šahovnicom i ništa se nije desilo, nije podignuta optužnica. Po službenoj dužnosti navodno je okružni tužilac rekao da će da podnese prijavu pre dva meseca i ništa se nije desilo, onda se to dešava i u Leskovcu i ja ću opet da podnesem prijavu", objašnjava Ivana Dulić-Marković.

U Leskovcu je danas i sam Cvetanović, sat vremena posle Dulićeve, u pratnji oko 200 radikala i socijalista, podneo privatnu krivičnu prijavu protiv poslanice G17 Plus Snežane Plavšić Stojanović, njenog supruga Željka i direktorke leskovačkog Zdravstvenog centra Ljiljane Cocić, zbog navodne zloupotrebe službenog položaja. Cvetanović je najavio da će, nakon "kompletiranja dokumentacije", podneti krivičnu prijavu i protiv Dulićeve, navodno zbog raspodele dugoročnih kredita za poljoprivredu njenim "bliskim saradnicima".

Cvetanović nije hteo da odgovori da li ima dokaze za tvrdnje koje je izrekao na sednici Skupštine o Dulićevoj i njenoj porodici, već je naveo da su njegove reči izvučene iz konteksta: "Samo mi koristimo govor mržnje. Ja predam zastavu EU kod dr Stojkovića, predam zastavu Nemačke, nijedan medij to ne objavi. Zašto? Pa to im očigledno ne odovara. A kada kažete nešto što je potpuno korektno, onda posle izvuče iz konteksta i samo taj deo emituju. Zašto ne puste sve ono što sam od početka do kraja rekao da se upravo borim da hrvatske firme, ako dobiju na tenderu, treba da dobiju posao u Srbiji."

"Ja sam tom prilikom sve vreme pričao o hrvatskom narodu u pozitivnom svetlu, odgovarajući na napade jednog odbornika da naša stranka u Kikindi protežira neku hrvatsku kompaniju. Ta moja izjava je izvučena iz konteksta i objavljena u svim medijima", kazao je Cvetanović, dodajući da SRS uvažava sve nacionalne manjine koje žive u Srbiji.

Podsećamo na izlaganje predsednika leskovačke Skupštine opštine, za koje on tvrdi da je izvučeno iz konteksta: "Što se tiče one Dulićke Markovićke, kako se već zove, nemamo mi ništa protiv što je ona Hrvatica. Imamo protiv što je ustaša. Njen rođeni brat je bio ustaša, njen otac je bio ustaša, klali su Srbe i mi se protiv takvih borimo." 

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Dragor Hiber smatra da je srpska politička scena već 15 godina teško zagađena i da je u njoj sve dopušteno. "Uvrede poput onih na račun Ivane Dulič-Marković su jednostavno nedopustive. Očekujem da će krivična sankcija, makar po krivičnom postupku koju će pokrenuti Ivana Dulić-Marković, pokazati da u Srbiji i u politici nije sve moguće", kaže Hiber.

Dragor Hiber kaže i da će politički odgovor na takvo ponašanje radikala dati birači, koji, po njemu, nisu do sada uspevali da prepoznaju da iza takvog govora stoji i slična politika. "Ako se posmatraju rezulatati istraživanja javnog mnenja u poslednje vreme, vidi se korelacija takvog ponašanja i ispada i rejtinga političkih stranaka. Verovatno da tu leži jedan od političkih odgovora za strašne uvrede, koje mogu biti vrlo opasne", smatra Hiber.

Republičko tužilaštvo više od mesec dana se ne izjašnjava o inicijativi G17 plus za zabranu rada Srpske radikalne stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: