Lončar i Hiber eksperti za ustav

Stranke vladajuće koalicije odredile Zorana Lončara, a demokrate Dragora Hibera za svoje eksperte za rad na novom ustavu.

Izvor: B92

Petak, 16.06.2006.

15:12

Default images

Oni treba da rade na usaglašavanju odredbi dosadašnjih predloga za novi Ustav Srbije. Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije nisu ovlastile stručnjake, već će njihovi poslanici na tome samostalno raditi. Predstavnik SRS-a u Pododboru za ustavna pitanja je zamenik predsednika te stranke Tomislav Nikolić, a SPS-a potpredsednik partije Milorad Vučelić.

Na sednici Pododbora za ustavna pitanja Skupštine Srbije, koja je održana početkom nedelje posle osam meseci pauze, dogovoreno je da sve zainteresovane strane do danas imenuju ovlašćene stručnjake koji bi trebalo da prvo usaglase već razmatrane uvodne odredbe i ustavna načela. Dogovoreno je da stručnjaci učestvuju u usaglašavanju svih odredbi predloga novog Ustava Srbije.

Očekuje se da će ključna pitanja oko kojih će se voditi rasprava biti status lokalnih samouprava i pokrajina Vojvodine, Kosovo, kao i način izbora i ovlašćenja sudskih organa.

Odbor za ustavna pitanja razmatra predlog Vlade Srbije, koji su prihvatile stranke vladajuće koalicije, a na koji je SRS dala svoje primedbe, i predlog koji je izradio tim stručnjaka okupljenih oko predsednika Srbije Borisa Tadića koji podržava DS. Predlog DS-a bitno se razlikuje od Vladinog u karakteru države. Srbija je okarakterisana kao država svih njenih građanki i građana, zasnovana na neotuđivim ljudskim pravima. Model vladajućih stranaka, sa kojim se slažu i radikali i socijalisti, jeste država srpskog naroda i građana koji u njoj žive, zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi.

Prema važećem ustavu koji je 1990. godine doneo režim Slobodana Miloševića, Srbija je demokratska država svih građana koji u njoj žive, zasnovana na slobodama i pravima čoveka i građanina, na vladavini prava i na socijalnoj pravdi.

Vladajuće stranke i DS predlažu direktan izbor predsednika Republike, dok radikali čvrsto ostaju pri stavu da se predsednik bira u parlamentu, većinom od 126 poslanika, s tim da bi za njegovu smenu bila potrebna dvotrećinska većina.

Kostreš pozdravio odluku Ustavnog suda

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš zadovoljan je zbog odluke Ustavnog suda Srbije, kojom se produžava rok za usaglašavanje odluke o obeležjima Vojvodine sa Ustavom Srbije. Ustavni sud odlučio je juče da Skupštini Vojvodine do kraja godine produži rok za usvajanje pokrajinskog grba i zastave.

"Ova odluka Ustavnog suda na najbolji način potvrđuje da je pokrajinski parlament faktor stabilnosti u zemlji. Izbegli smo dizanje političkih tenzija i uznemiravanje građana do čega bi sigurno došlo da smo odluku o obeležjima Vojvodine razmatrali na sednici 23. i 24. maja, u trenutku uzavrele političke situacije povodom referenduma o osamostaljivanju Crne Gore", naveo je Kostreš.

U pisanoj izjavi za javnost predsednik vojvođanskog parlamenta dodao je da će Skupština Vojvodine, u skladu sa novom odlukom Ustavnog suda Srbije i do novog roka koji joj dat, sigurno završiti postupak dopune Statuta Vojvodine odredbama o obeležjima Pokrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: