OEBS zabrinut odlukama RRA

Misija OEBS-a u SCG saopštila da je zabrinuta zbog politike izdavanja dozvola Saveta RRA i zatražila od tog tela da poštuje zakone.

Izvor: B92

Petak, 26.05.2006.

13:25

Default images

"Misija OEBS-a u SCG alarmirana je nedavnim aktivnostima Saveta RRA", navodi se u saopštenju misije i objašnjava da, iako OEBS smatra da nezavisnom regulatornom telu treba poveriti ovlašćenja za izdavanje dozvola, Savet RRA mora da poštuje propise i odluke suda.

"Privremeno ukidanje dozvole za emitovanje BK televiziji, za koje je pitanje da li je osnovano, i de fakto nastavak ukidanja, uprkos odluci Vrhovnog suda, vrlo je zabrinjavajuće. Svaka proizvoljna aktivnost preduzeta da ograniči ili onemogući pravo na slobodu izražavanja i slobodu medija neprihvatljiva je", kaže se u saopštenju Misije OEBS-a.

Misija je, kako se dodaje, zabrinuta zbog prenagljene odluke Saveta RRA da odbije žalbe nezadovoljnih podnosilaca prijava na javnom tenderu za nacionalne dozvole za emitovanje, smatrajući da te žalbe možda nisu bile dovoljno razmotrene.

Ističe se i da bi bilo izuzetno štetno za Srbiju da se u bilo kom slučaju u potpunosti ne poštuju srpsko zakonodavstvo, Evropska konvencija o ljudskim pravima i releventna međunarodna sudska praksa u vezi sa izdavanjem dozvola za emitovanje.

Savet RRA začuđen saopštenjem

Savet Republičke radiodifuzne agencije izrazio je čuđenje saopštenjem Misije OEBS-a, koja je kritikovala njegovu politiku izdavanja i oduzimanja dozvola za emitovanje programa na nacionalnom nivou. Savet RRA saopštio je da ga saopštenje Misije OEBS-a "iznenađuje zbog toga što je pre samo nekoliko dana osoba zadužena za medije u toj Misiji zatražila sastanak sa RRA, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno". Savet RRA naveo je i da je, na njegovo iznenađenje, sastanak otkazan, a izdato saopštenje.

Savet RRA je izrazio žaljenje što je Misija OEBS-a "propustila priliku da svoja saznanja o predmetnom slučaju upotpuni i na taj način dođe do nepristrasnog stava". Saopštio je i da u tom smislu "ostaje na raspolaganju Misiji", uz uveravanje da ogrešenja o zakon u radu Saveta "nije bilo niti će ga biti".

Savet RRA se u saopštenju nije osvrnuo na ocenu iz saopštenja Misije OEBS-a da je zabrinjavajuće "privremeno ukidanje dozvole za emitovanje BK TV, za koje je pitanje da li je osnovano", kao i "de fakto nastavak ukidanja, uprkos odluci Vrhovnog suda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: