Koštunica: Činimo sve što možemo

Vojislav Koštunica oglasio se putem saopštenja pred sastanak EU i naveo da Vlada čini sve da ispuni obaveze prema Hagu.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 24.02.2006.

12:17

Default images

Premijer Srbije navodi da njegova vlada preduzima sve što je u njenoj moći kako bi bile ispunjene međunarodne obaveze prema Tribunalu, što je pre svega u interesu Vlade. “Mi bismo bili najzadovoljniji da su sve te obaveze još juče ispunjene”, ponovio je premijer ovih dana često korišćenu frazu. Sa tim se slaže i Miroljub Labus, ali uz kritički stav da je za takvo stanje odgovorna vlast.

"Vlada Srbije je veoma zadovoljna uspešnim okončanjem druge runde tehničkih pregovora sa EU. Pitanje evropskih integracija je za našu zemlju od najvećeg značaja, jer posle dugog perioda velikih iskušenja kroz koje smo prolazili, otvaranje evropske perspektive predstavlja okretanje jedne nove izuzetno važne stranice za našu državu", navodi se u Koštuničinom saopštenju.

Koštunica je kazao da vlada uverava "evropske partnere u punu odlučnost da zemlju vodi u EU, što istovremeno označava i punu odlučnost da ispunjava sve svoje međunarodne obaveze". "Partnerski odnos podrazumeva i postojanje međusobnog poverenja i zato želim posebno da naglasim da u ovom trenutku poverenje može da donese mnogo veći rezultat od bilo kojeg drugog pristupa", ocenio je predsednik Vlade Srbije.

"Takođe sam uveren da evropski duh i duh evropskih integracija koji su počeli život i u našoj državi treba na svaki način podržavati i gajiti, jer je to jedini siguran put napretka za zemlju i naše građane i jedini put koji doprinosi da se uspešno završavaju i sve obaveze koje imamo", naveo je Koštunica.

Ljajić: Očekujem hapšenje

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić očekuje da će Ratko Mladić biti uhapšen "u što skorije vreme". "Očekujem da odluka o Mladićevom prebacivanju u Hag bude doneta što pre, kao što i očekujem da on bude uhapšen u što skorije vreme", rekao je Ljajić u Bujanovcu. On je dodao da se Ratko Mladić "ne hapsi na prvim stranicama novina niti u prvim minutima informativnih emisija".

Ljajić kaže za B92 da očekuje da će Ratko Mladić što pre biti u Hagu: "Ja ne mogu više ništa o tome da vam govorim. Mislim da nadležne službe nikada nisu bile više posvećene ovom problemu kao sada. Tačno je to da mi sada imamo više saznanja i informacija nego što smo ih imali pre mesec dana. Da li će to biti dovoljno, videćemo, ali ja očekujem da će ovi napori dati rezultat.“ Ljajić je, takođe, upozorio da bi nesaradnja sa Tribunalom u Hagu mogla da ugrozi aprilsku rundu pregovora sa EU.

Stavovi vladinih zvaničnika

Sami smo krivi - Miroljub Labus (Fonet)
Miroljub Labus ne veruje da će ministri EU doneti odluku o prekidu pregovora sa SCG, već da će uputiti oštro upozorenje. Vicepremijer očekuje da će biti usvojena izjava koja će vrlo oštro upozoriti SCG da mora da završi saradnju sa Haškim tribunalom. Labus je naglasio da se, prema njegovim informacijama, u naredna tri dana ništa novo neće desiti u saradnji sa Hagom. "Ja bih voleo da se desi, ali po onome što znam, neće. Ide normalna procedura, možda će se doći do rezultata, možda neće", rekao je Labus.

On kaže i da je višednevno objavljivanje neproverenih informacija o Ratku Mladiću narušilo ugled zemlje: "Ogromna šteta nam je naneta, ali mi smo za to odgovorni, jer nismo uradili posao koji je trebalo da uradimo. Ja što imam informacije – ništa se neće desiti za naredna tri dana. Mi ne reagujemo zbog javnog mnenja, da li je za saradnju ili nije. Mi ćemo svoj deo posla da završimo, samo je pitanje kada.“

Labus je izneo i svoju verziju razloga zbog kojih je vest o Mladiću dospela u javnost: "Moje je čitanje ovakvo – da oni misle ili sumnjaju da je Mladić kod nas, u dometu Vlade, da ga Vlada negde čuva, u nekom stanu... Pa, ’ajde da napravimo veliki pritisak, pa kad napravimo veliki pritisak, oni će da otvore vrata i sve će da bude u redu. Mislim, kako mali Mikica zamišlja kako funkcioniše jedna zemlja."

I ministar pravde Srbije Zoran Stojković ponovio je da vlada preduzima sve kako bi ispunila obaveze prema Haškom tribunalu, jer je to "u interesu naroda i države".

Na konferenciji za novinare u Okružnom sudu u Kragujevacu, Stojković je kritikovao pojedine medije i analitičare koji, prema njegovim rečima, pozivaju građane da ne veruju u zvanične izjave vlade u vezi sa saradnjom sa Haškim tribunalom. Stojković je rekao i da je "Vlada Srbije dobila masu vrućih krompira" koji su "gurani pod tepih".

Savetnik premijera Srbije Vladeta Janković izjavio je televiziji Skaj da srpska vlada čini sve što može kako bi ispunila svoje međunarodne obaveze, ali da ne može da locira haškog begunca Ratka Mladića. Savetnik premijera je kazao da će, kada Mladić bude lociran, taj problem biti skinut sa dnevnog reda, "na jedan ili drugi način".

Na pitanje da li je došlo do promene javnog mnjenja kada je u pitanju izručenje Ratka Mladića Ttibunalu i da li građani sada to podržavaju, Janković je odgovorio da jeste i da su to pokazala i najnovija istraživanja javnog mnjenja. "Naravno, jako je dobro da građani podrže izručenje generala Mladića, ali ova vlada bi bila spremna da to uradi u svakom slučaju, jer je osnovna dužnost da se vodi računa o interesima ljudi", kazao je savetnik premijera Srbije.

Roan: Pogrešno da EU popusti oko Mladića

Zamenik specijalnog izaslanika UN za pregovore o statusu Kosova Alber Roan je rekao da će Evropska unija svakako prekinuti pregovore o približavanju sa Srbijom, ako haški optuženik Ratko Mladić ne bude izručen Haškom tribunalu. "EU ne može da učini ništa drugo, nego da prekine pregovore. Toliko puta je pretila time i više ne može nazad. A bilo bi i pogrešno, ako to ne bi uradila", rekao je austrijski diplomata.

Roan kaže da su u Srbiji i dalje jake stare strukture i da one imaju uticaj i na vladu, zbog čega će ona Mladića da izruči samo pod spoljnim pritiskom, ali ne i iz sopstvenog ubeđenja. "EU želi da sve zemlje zapadnog Balkana uđu u EU. Srbija je najvažnija i najveća među tim zemljama. Ja ne verujem da će Mladić večito ostati na slobodi, izručenje je samo pitanje vremena", rekao je Roan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: