Srbija bez ptičjeg gripa

Dva mrtva labuda nađena u Pirotu i Kladovu nisu uginula zbog ptičjeg gripa.

Izvor: B92, Beta

Petak, 17.02.2006.

08:44

Default images

Milanko Šekler, direktor Veterinarskog instituta Kraljevo, gde su izvršene analize, kaže da je labud nađen u Pirotu verovatno naleteo na dalekovod, pa je uzrok smrti strujni udar, dok je drugi labud uginuo zbog isrpljenosti.

"Pregledano je 12 ptica, od toga dva labuda, dve sive čaplje, jedna divlja patka, jedan kormoran i šest crnih liski. Ptice su iz okoline Kladova, Pirota, Beograda, Kraljeva. Rezultati su negativni, materijal će biti pregledan još jednom metodom, rezultati tih analiza će biti gotovi za nekoliko dana, ali gledano stručno, vrlo je mala, gotovo nikakva, verovatnoća da će druga metoda dati drugačije rezultate. U slučaju labuda iz Pirota je očigledno da je reč o dejstvu struje. Generalno, sve pregledane ptice su u lošem stanju, iscrpljene i izgladnele, što govori da je njihovom uginuću mnogo doprinelo vreme", kaže Šekler.

U veterinarskim laboratorijama u Srbiji od 25. oktobra prošle godine testirano je 2.100 uginulih ptica i ni kod jedne nije utvrđeno postojanje virusa H5N1, koji izaziva ptičji grip.

Slovenija: Vatrogasac nema ptičji grip

Iz Mariborske bolnice saopšteno da čovek zadržan zbog sumnje da ima ptičji grip nije oboleo zbog tog virusa. Vatrogasac koji je radio na sakupljanju zaraženih ptica nije oboleo od ptičjeg gripa, već se radi o običnoj prehladi, koja je izazvala sumnjivu visoku temperaturu, javljeno je iz Maribora. Do sada je u kontaktu sa zaraženim pticama bilo 30 ljudi, mahom stručno osoblje, od kojih je 26 preventivno dobilo lek Tamiflu.

Državni centar za nadzor bolesti odlučio je da podigne stepen mera prevencije i celu Sloveniju proglasi područjem visokog rizika. Do sada su to bila samo tri područja u Sloveniji, Maribor, Muta i Legen.

Slovenačka TV POP sinoć je objavila da je potvrđeno da je u Sloveniji došlo do nedopustivog propusta. U jednoj od ambulanti u kojima su pregledane ptice sa sumnjom na ptičji grip, zdravi labud je zaražen virusom H5. Labud je u ambulantu donet s trnom u vratu i saopšteno je da je zdrav, a dva dana kasnije su nadležni saopštili da je ipak zaražen i potvrdili sumnju da je zbog nepažnje osoblja zaražen u ambulanti.

Ministar zdravlja Andrej Bručan izjavio je da u Sloveniji nema opasnosti za dodatno ugrožavanje zdravlja ljudi, ali nadležno ministarstvo sprema dopune mera za slučaj pandemije. Milan Zver, ministar prosvete, svim obdaništima i prosvetnim ustanovama je poslao dopis kojim poziva pedagoško osoblje da decu i učenike upozna s merama prevencije i da obrati više pažnje na poštovanje standarda za spremanje hrane u školskim kuhinjama.

Preduzeća koja se bave prodajom živinskog mesa i proizvoda, zbog pojave ptičjeg gripa, imaju problema sa izvozom na tržišta na području SFRJ, odakle im poslednjih dana ne stižu uobičajene narudžbine, za B92 javlja Jelica Greganović.

Nemačka: Potvrđeno još 10 slučajeva

U Nemačkoj potvrđeno prisustvo virusa H5N1 ptičjeg gripa u uzorcima 10 uginulih ptica, saopštio je savezni veterinarski institut. Dodatnim ispitivanjima uzoraka uginulih divljih ptica, nađenih na ostrvu Rigen u Baltičkom moru, potvrđeno je prisustvo tog virusa, rekao je predstavnik instituta Fridrih Lefler.

Kravlje ludilo u Hrvatskoj?

Pored ptičjeg gripa, u susednoj Hrvatskoj se strahuje i od kravljeg ludila. Hrvatske vlasti sinoć su saopštile da je za sada nađena jedna krava za koju se sumnja da je obolela od te bolesti. Hrvatska televizija je objavila da je farma na kojoj se pojavila sumnja u kravlje ludilo na istoku zemlje. Ministar poljoprivrede Hrvatske Petar Čobanković nije želeo da otkrije lokaciju, ali je precizirao da na farmi postoji još devet goveda i da će, ako bude potvrđeno da su ona zaražena, sva biti uspavana.

Čobanković kaže da sve dosadašnje analize ukazuju na to da je strah od pojave kravljeg ludila opravdan. "Na žalost, pripala mi je nezahvalna dužnost da obavestim javnost o sumnji u postojanje goveđe spongiformne encefalopatije u Hrvatskoj. Prvi test je pokazao pozitivne rezultate, potom je obavljeno testiranje koje je pokazalo sumnju na pozitivan rezultat, a tokom dana je sprovedena treća analiza, koji pokazuju sumnju", kaže Čobanković. Uzorci će biti poslati u laboratoriju Vejbridž u Velikoj Britaniji.

Potrošači u Hrvatskoj nemaju razloga za zabrinutost i strah od bolesti ludih krava jer se meso pre transporta na tržište redovno kontroliše, saopštila je Hrvatska agencija za hranu. "Ta bolest je, prema Zakonu o veterinarstvu, uvršćena u popis zaraznih bolesti čije je sprečavanje i suzbijanje od interesa za Hrvatsku. Budući da se kontrola obavlja pre stavljanja mesa na tržište, potrošači nemaju razloga za zabrinutost", objavila je agencija.

Agencija upozorava da je uzročnik bolesti prion, proteinska čestica sitnija od virusa, vrlo otporna na visoke temperature i ne uništava se kuvanjem ili pečenjem, ali se konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda uglavnom smatra sigurnim, čak i od životinja s kliničkim simptomima bolesti. Bolest kravljeg ludila na ljude se ne prenosi kontaktom s bolesnom životinjom. Mogućnost zaraze javlja se ako se jede zaraženo tkivo, navodi Agencija za hranu.

Načelnik Odeljenja za zdravstvenu zaštitu životinja pri Upravi za veterinu u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Budimir Plavšić kaže da ne postoji opasnost da se kravlje ludilo pojavi u Srbiji. On je za Građanski list objasnio da je zabrana uvoza goveda i goveđeg mesa uvedena odmah po pojavi te bolesti u Evropi. "Zbog toga nema potrebe za uvođenje nekih posebnih mera na granici s Hrvatskom jer iz te zemlje u Srbiju ne dolaze ni živa goveda niti proizvodi goveđeg porekla", kaže on.

Evropska komisija je vrlo brzo obaveštena o sumnjivim slučajevima pojave ludih krava u Hrvatskoj. Međutim, njihov potparol Filip Tod kaže da Evropska komisija ne namerava da uvedi nikakva nova ograničenja na uvoz, jer je Hrvatska već svrstana u grupu zemalja koje se ne smatraju potpuno slobodnim od te bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: