EU: Najmanje 55 odsto izašlih

Evropski izaslanik Miroslav Lajčak sinoć predstavio predloge EU za referendum o samostalnosti Crne Gore. DPS odbio, opozicija ćuti.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 16.02.2006.

09:56

Default images

Posle više rundi razgovora s predstavnicima vlasti i opozicije u Podgorici, Lajčak je sinoć konačno predstavio predloge Evropske unije za referendum, a kako prenosi dopisnik B92 Srđan Janković, predlog podrazumeva da će odluka o nezavisnosti Crne Gore na referendumu biti prihvaćena ako za nju glasa najmanje 55 odsto izašlih birača.

Evropska unija smatra da bi referendum trebalo da bude održan 14. maja, u isto vreme kad i redovni lokalni izbori, s jednim referendumskim pitanjem, koje bi glasilo "Da li ste za to da Crna Gora bude nezavisna država s punim međunarodnim pravnim subjektivitetom?".

Demokratska partija socijalista odbila je Lajčakov predlog. Predsednik Crne Gore Filip Vujanović kaže da je predlog EU pravilo koje do sada nije bilo primenjivano jer ne poštuje jednaku vrednost glasa i temelj demokratskog izjašnjavanja, po kom manjina ne može biti pretvorena u većinu. Saopšteno je da je Lajčak obavestio Vujanovića da je Komitet EU za politička i bezbednosna pitanja preporučio da odluka na referendumu bude prihvaćena ako za nju glasa najmanje 55 odsto izašlih, a taj stav treba da bude proveren na Savetu ministara EU 27. februara. Odluku o predlogu EU doneće Skupština Crne Gore.

Opozicione partije, koje se zalažu za državnu zajednicu, navode da će odluku o preporukama EU doneti narednih dana, posle širokih konsultacija, a iz saopštenja tih partija se vidi da je Lajčak predlog podneo u formi uzmi ili ostavi. Opozicione partije ranije su navodile da neće prihvatiti bilo koji predlog EU koji ne podrazumeva da za valjanu odluku na referendumu glasa najmanje polovina registrovanih birača.

Crnogorski Helsinški komitet ocenjuje da je predlog EU protiv Ustava Crne Gore, a predsednik HOCG Slobodan Franović kaže da se taj predlog kosi i s temeljnim principima pravde. "Izlazak na glasanje, pa i na referendum, prema crnogorskom ustavnom sistemu, nije obavezan. Na osnovu toga, ako bi bio usvojen predlog da je za izglasavanje referenduma potrebna većina od 55 odsto broja izašlih birača, time bi bio doveden u neravnopravan tretman glas onih građana koji glasaju i onih koji ne budu glasali na referendumu", kaže on.

Preporuka EU u praksi bi značila...

Egzaktan prikaz šta znače preporuke EU kada je u pitanju većina potrebna za validnost referendumske odluke, pri izlaznosti od 82 odsto, kakva je bila na poslednjim parlamentarnim izborima:

upisano - 466.590 birača               

izlaznost - 82% (382.604)             

55% - 210.432          

45% - 172.172          

razlika - 38.260

Darmanović: EU će nas priznati i s 41 odsto

Član Venecijanske komisije Srđan Darmanović ocenio je kao neprihvatljiv predlog EU i prognozirao da će, ako vlast to odbije i uspešno sprovede referendum uz većinu od 41 odsto ukupno upisanih, članice EU priznati nezavisnost Crne Gore. "Najviši poznat primer u Evropi je danski slučaj, 40 odsto ukupnog biračkog tela", rekao je Darmanović za TV In.

"EU malo čime može da uslovljava jer mi nismo članica EU, niti ćemo uskoro biti. Ako Crna Gora osvoji 41 odsto, ja sam gotovo siguran da će u EU i u drugim zemaljama pre ili kasnije početi priznavanje tog rezultata jer je 55 odsto veštačka većina koju je stvorio Solanin tim i koja ne postoji niti je tražena nigde u svetu. Više ne treba govoriti u rukavicama, cilj Havijera Solane je da oni koji se zalažu za nezavisnu Crnu Goru izgube na referendumu, pa je dao predlog koji je teško dostižan", rekao je Darmanović.

Đukanović: Zadržaćemo najbolje odnose sa Srbijom

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je sinoć da će Vlada Crne Gore doneti dokument kojim će građanima Srbije u Crnoj Gori, ako ona postane suverena država, garantovati sva prava koja i sada imaju u SCG. "Naš odnos prema Srbiji ni u čemu se neće promeniti", rekao je Đukanović u intervjuu za TV Crne Gore.

"Uveren sam da ni Srbija neće primeniti sankcije prema Crnoj Gori ako ona postane suverena država. Neke pretnje u tom smislu samo su retorička priča uoči referenduma, čiji je smisao da ohrabre političke snage u Crnoj Gori koje se zalažu za očuvanje zajedničke države sa Srbijom", kaže Đukanović.

Kritika Simićeve izjave

Funkcioner Socijaldemokratske partije Meho Omerović kritikovao je premijera Srbije zbog izjave njegovog savetnika Aleksandra Simića da Srbija neće priznati referendum ako se za odluku ne izjasni 50 odsto upisanih birača. Omerović je ocenio da Vlada Srbije želi da nametne svoj model, bez obzira na dogovor vlasti i opozicije Crne Gore o posredovanju Brisela i zakona koji je usvojila Skupština Crne Gore. "Po svaku cenu se želi staviti do znanja da je, u stvari, Beograd taj koji odlučuje o tome da li će Crna Gora biti nezavisna, a ne njeni građani. To je uznemiravajuće i opasno mešanje u referendumski proces", kaže Omerović.

"Vlada Srbije insistira na 50 odsto broja upisanih"

Ministar Srbije za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar ponovio je danas da Vlada Srbije smatra da je 50 odsto ukupnog broja birača potrebna validna većina za prihvatanje odluke o referendumu. "Do sada se nikada i nigde nije desio da je neka država nastala na referendumskom izjasnjavanju građana, a da nije postojala podrška makar 50 odsto biračkog tela", rekao je Lončar.

"Srbi mogu da traže državu u CG"

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić upozorio je danas da se može desiti da Srbi traže svoju državu u Crnoj Gori ako bi se ona osamostalila glasovima manje od 50 odsto ukupnog broja birača. "Sve ispod 50 odsto plus jedan upisanih za SRS nije merodavno i s takvom na silu stvorenom državom Srbija ne bi trebalo da ima odnose", rekao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: