Eide: Vrlo konstruktivni razgovori

Kai Eide kaže da međunarodna zajednica mora da insistira na ispunjenju standarda i da očekuje konstruktivno učešće Beograda.

Izvor: B92

Nedelja, 11.09.2005.

21:56

Default images

"Moram iskreno da kažem da su razgovori koje sam imao u Beogradu veoma konstruktivni", ocenio je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a za procenu standarda na Kosovu za Blic od ponedeljka. Ističući da je tokom posete Kosovu želeo da vidi napredak na terenu, jer "tu je realnost", Eide je rekao i da ga je najviše razočarava život srpske, ali i ostalih manjinskih zajednica.

"To je uznemiravajuće i treba da se poboljša. Suštinski je najznačajnije pitanje decentralizacije i lokalne vlasti. Potom pitanja vezana za kulturno i religijsko naslede, privatna svojina je veoma bitna, kao i proces privatizacije", ukazao je on, dodajući i da je sve to dug proces.

Eide nije želeo da govori o sadržaju izveštaja koji treba da podnese generalnom sekretaru UN, niti da li će posle njega početi pregovori o statusu Kosova.

"Moj zadatak je politička procena. Ponavljam, bitno je da se, koliko je to moguće, napreduje u ostvarivanju standarda. Ali moram da kažem da kad god razgovori o statusu započnu, i dalje mora da se nastavi implementacija standarda. Naglašavam da želimo da vidimo konkretan napredak na terenu", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: