Nastavak spora Makedonije i Srbije

Nastavlja se politički i ekonomski sukob Srbije i Makedonije, nastao odlaskom vladike Jovana na odsluženje zatvorske kazne.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 04.08.2005.

12:22

Default images

Makedonska komisija za odnose sa verskim zajednicama saopštila je da ne može da utiče na sudsku vlast, a pitanje JAT-ovih aviona koji su iznajmljeni makedonskoj avio kompaniji i dalje je otvoreno.

Makedonska vlada nema zakonskih mogućnosti da izdejstvuje oslobađanje Jovana Vraniškovskog, jer je reč o odluci sudskih organa, koji su nezavisni, stoji u odgovoru predsednika vladine Komisije za odnose sa verskim zajednicama i religioznim grupama, Caneta Mujanovskog, na pismo srpskog ministra vera, Milana Radulovića. Ministar Radulović je zatražio da pregovara sa Mujanovskim, oko oslobađanja Vraniškovskog. U saopštenju, Mujanovski navodi da je komisija na čijem je čelu spremna na dijalog, ali samo po pitanjima za koje je nadležna, naglašavajući da se mora poštovati ustavni princip o odvojenosti crkve i države.

Slučaj Vraniškovski je zašao iz okvira crkvenog problema, ocenjuju makedonski mediji, navodeći da izjave srpskog premijera Koštunice i ministra Velimira Ilića možda nisu samo prazne pretnje. Na koju će stranu krenuti problem, možda će se već danas znati, kada će biti poznato hoće li Jat vratiti reiznajmljeni avion makedonskoj kompaniji MAT, ili će od MAT-a tražiti da mu vrati i drugi avion. Makedonska uprava za civilno vazduhoplovstvo i MAT ne veruju da će se Jat drznuti na ovakav korak koji bi značio kršenje međunarodnog dogovora izimeđu dve kompanije.

MAT: Prebijanje duga

MAT duguje Jatu 4,2 miliona dolara za iznajmljivanje aviona, ali će taj dug biti pokriven novcem koji kontola leta u Srbiji duguje Makedoniji, izjavio je predsednik Upravnog odbora MAT-a Zlatko Petrovski.Stručnjaci iz Makedonije su pre tri nedelje u Beogradu razgovarali s predstavnicima Ministarstva za kapitalne investicije i pokrenuli pitanje novca koji je za prelete makedonske teritorije uzimala tadašnja jugoslovenska Kontrola leta, rečeno je u makedonskoj Upravi za civilno vazduhoplovstvo. Srpskoj strani tada je prikazana dokumentacija, ona je tražila i službeni dopis, koji joj je odmah dostavljen, ali odgovor iz Beograda još nije stigao, kažu u Skoplju.

"Dug MAT-a potiče iz vremena sukoba u Makedoniji, kada je Jat, u najkritičnije vreme, povećao cenu iznajmljivanja aviona 40 odsto. Tada je nastao dug koji bi, po vansudskoj pogodbi MAT-a i Vlade Makedonije, trebalo da bude kompenzovan dugom Srbije nastalim od 1992. do 1996, kada je kontrola leta iz Beograda naplaćivala avio-kompanijama za preletanje makedonske teritorije", naveo je Petrovski.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić pre nekoliko dana je naredio Jatu, nad kojim nema ingerencije, da prizemlji dva aviona iznajmljena makedonskoj avio-kompaniji i to tada obrazložio hapšenjem vladike Jovana i njegovim upućivanjem u zatvor. Tada je bilo nepoznato u kakvoj su vezi dug MAT-a i oslobađanje vladike Jovana.

Ilić: Ne vraćamo avion

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izjavio je da nema govora o vraćanju makedonskom avioprevozniku aviona "boing".
Ilić je za skopsku televiziju Kanal 5 izjavio da će makedonskom avioprevozniku MAT biti dat rok od 30 dana da isplati novac koji duguje Jaz ervejzu i da će, u suprotnom, MAT-u biti oduzet i drugi avion koji je iznajmljen od Jata.

U upravi MAT-a rekli su da, saglasno ugovoru sa JAT-om, očekuju da im do večeras JAT vrati "boing" koji od pre dva dana leti u floti JAT-a, upozorivši da će, ukoliko to ne bude to urađeno, biti rečc o krivičnom delu i da će makedonski prevoznik tražiti odštetu pred međunarodnim sudovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: