London: Uhapšen treći osumnjičeni

Britanska policija uhapsila je u subotu uveče trećeg muškarca koji je u vezi s poslednjim bombaškim napadima u Londonu.

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2005.

10:25

Default images

Taj muškarac uhapšen je u Tuls Hilu, u južnom Londonu, na osnovu zakona o antiterorizmu, javljaju agencije pozivajući se na policijske izvore. On se nalazi u policijskoj stanici na ispitivanju jer se sumnja da je izvršio, pripremio ili podstrekivao teoristička dela.

Međutim iz policijskih izvora se saznaje i da on najverovatnije nije jedan od četvorice glavnih osumnjičenih za neuspele bombaške napade od pre dve nedelje, kada je poginulo 56 osoba, dok je oko 200 povređeno. Dvojica muškaraca koji su uhapšeni u petak u Stokvelu, nalaze ze u zatvoru.

Ranije danas, policija je i zvanično saopštila da muškarac koga je londonska policija ubila pre dva dana u metrou nije bio terorista. Radilo se o Brazilcu, Žoau de Menezesu. On je radio kao električar i u Londonu je legalno živeo protekle tri godine. Policija je saopštila da "žali zbog ove tragedije", ali da je ubijeni čovek viđen kako izlazi iz kuće koja je bila pod prismotrom i da se ponašao čudno.

Međutim, šef Skotland jarda Ijan Bler rekao je da britanski policjaci imaju dozvolu da pucaju u glavu osobama osumnjičenim da su bombaši samoubice. "Činimo sve kako bi ovakve stvari protekle korektno, ali takve odluke se donose u užasnim okolnostima", rekao je Bler za TV Skaj njuz. Upitan da li su policajcima date instrukicije da pucaju i ubiju, ako misle da je neko možda bombaš samoubica, Bler je rekao da naređenja moraju biti takva. "Ničemu ne bi služilo da pucate u grudi, jer se tamo verovatno nalazi eksploziv. Ničemu ne bi služilo ni da pucate u drugi deo tela, pošto bi, ako padane, mogao da aktivira eksploziv", rekao je on. Prema njegovim rečima, to je pokazalo i iskustvo drugih zemalja, poput Šri Lanke. "Jedini način da reagujete jeste da pucate u glavu", rekao je Bler.

Kako je došlo do ubistva

Zapeèaæen ulaz u podzemnu železnicu posle ubistva (Skaj)
Nekoliko policajaca ubilo je De Menezesa dan nakon neuspelih bombaških napada u Londonu. Kako je tada rečeno, on je išao u kaputu, što je neuobičajeno za jul, tako da su policajci posumnjali da možda nosi eksploziv ispod, a nakon poziva da se zaustavi, on je počeo da beži u podzemnu železnicu. Policajci su ga jurili, i vikali ljudima koji su bili na stanici da se sklone ili da legnu dole i u jednom momentu pucali. Očevici su rekli da su čuli više pucnjeva.

U ranijim izveštajima se govorilo da je ubijeni čovek azijskog porekla. Grupe britanskih muslimana osudile su ubistvo i saopštile da su šokirane vestima o nevinosti žrtve. "Dati ljudima dozvolu da pucaju i ubiju bez osnovane sumnje je zastrašujuće", rekao je za BBC Azam Tamimi iz Muslimanske asocijacije Britanije.

Šef policije Ijan Bler ranije je rekao za "Skaj" da e reč o tragediji i da policija u potpunosti prihvata odgovornost, ali je i priznao da bi još ljudi moglo da nastrada tokom potrage za teroristima, kao i da se sve čini da do toga ne dođe.

Brazilska vlada saopštila je da je "šokirana i zbunjena" saznanjem da je londonska policija ubila državljanina Brazila. "Vlada očekuje da britanski zvaničnici objasne okolnosti koje su dovele do ove tragedije", navodi se u saopštenju. Šef diplomatije Brazila Ćelso Amorim, koji se dolazi u ranije dogovorenu posetu Velikoj Britaniji, svakako će razgovarati i o ovom slučaju.

Londonska policija je danas izazvala i niz kontrolisanih eksplozija, kako bi eliminisala sumnjivi paket koji je pronađen juče u žbunju u Litl Vormvud Skrabsu i za koji se verovalo da je povezan sa eksplozivnim napavama koje su upotrebljene za napade 21. jula na tri podzemne železnice i jednom autobusu. Sumnjivi predmet odnet je na dalje ispitivanje, a u saopštenju se navodi i da se pretrega tog dela grada nastavlja. Međutim, policija nije saopštila detalje o sadržaju paketa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: