Ko će kontrolisati policiju i kako

Generalni inspektorat MUP-a, prema novom zakonu o policiji mogao bi da bude zamenjen sektorom unutrašnje kontrole.

Izvor: B92

Petak, 22.07.2005.

08:17

Default images

Njime bi rukovodio načelnik koga postavlja ministar policije. Predlog zakona predviđa i da ministar propisuje kako će ta služba iznutra kontrolisati MUP. Međutim, eskpert Bogoljub Milosavljević kaže da time ministar policije dobija prevelika ovlašćenja na osnovu kojih bi mogao i da zaustavi akciju unutrašnje kontrole kad god poželi.

"To je ono možda što je u ovom modelu najslabija tačka, po mom mišljenju, a to je da vlast ili mogućnost da ministar bukvalno sakrije neke stvari koje bi kontrola razotkrila i kasnije ih prezentovala javnosti ili preduzela druge mere u okviru ovlašćenja i da kažemo te službe i direktora policije i drugih ljudi koji će biti odgovorni za rad policije", kaže Milosavljević.

Unutrašnja kontrola rada polcije do sada je bila regulisana samo internim pravilnikom. Aktuelni generalni inspektor Vladimir Božović kaže da bi se morao uzeti u obzir i stari pravilnik, koji je službi na čijem je čelu dozvoljavao široko polje rada: "Međutim, novi ministar je taj pravilnik, bez konsultacija sa mnom ili bilo kim iz ove službe, promenio negde februara ove godine i u određenoj meri suzio ovlašćenja i nadležnosti službi generalnog inspektora, što je za posledicu imalo smanjenja našeg obima rada i poslove podnošenja krivičnih prijava. Zbog toga smo imali konsultacije na nivou Vlade i dobili smo uveravanja da će ta materija zakonom o policiji precizno, naravno demokratski u skladu sa preporukama  OEBS-a i Saveta Evrope i urediti."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: