Kai Eide stigao na Kosovo

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Kosovo, norveški diplomata Kai Eide, stigao je u Prištinu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2005.

08:36

Default images

Kaiu Eideu je pre desetak dana poverena sveobuhvatna procena standarda demokratskog društva na Kosovu, a on bi procenu standarda trebalo da sprovede uz konsultacije sa svim zainteresovanim stranama i s međunarodnom zajednicom radi mogućih sledećih koraka u procesu, a to su, pre svega, pregovori o statusu Pokrajine. Kako je najavljeno, Eide bi prvo trebalo da se sastane sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom.

Po dolasku u Prištinu Eide je izjavio da ocena standarda samo jedna komponenta koju će on ocenjivati, odnosno on će, kako je rekao, načiniti širu procenu situacije na Kosovu. Eide je rekao i da će se tokom nedelje sastati s međunarodnim predstavnicima, liderima institucija i političkih partija i predstavnicima manjinskih zajednica, kao i da će putovati po Kosovu kako bi video različite sredine i sašlušao različite ljude.

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da je sastanak predstavnika Srba i Eidea zakazan za sredu. Ivanović očekuje da će Eide stanje na Kosovu opisati realno, odnosno da će dati negativnu ocenu kada je reč o dostizanju standarda. "Siguran sam da će on napraviti objektivan izveštaj, to se i očekuje posle njegovog izvšetaja od pre šest meseci, kada je to radio kao presek stanja na Kosovu. To je prvi izveštaj koji je u obzir uzeo i srpsku stranu jer je nas pitao i naše stavove uneo u izveštaj. Nisam siguran da će taj izveštaj stići u UN jer Eide ne može da se meša u konačan izveštaj jer je to isključivo u rukama generalnog sekretara UN Kofija Anana. Do sada se Eide predstavio kao vrlo korektan sagovornik i analitičar", kaže Ivanović.

I portparol Vlade Kosova Daut Dauti od Eidea očekuje realan izveštaj i dodaje da Vlada dobro napreduje u ispunjavanju standarda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: