Ponedeljak, 13.06.2005.

08:36

Kai Eide stigao na Kosovo

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Kosovo, norveški diplomata Kai Eide, stigao je u Prištinu.

Izvor: B92

Kai Eide stigao na Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

13 Komentari

Sortiraj po:

Illyria

pre 18 godina

Kladim se da će sada, pošto je Eide stigano na Kosovo, BIA početi da radi na "dopunjenju" standarda, odnosno na antistandarde jer antistandardi su naveći cilj srpskih vlasti što se tiče Kosova!
Veliki problem srpske strane je to što su ih svi na svetu provalili!

paja

pre 18 godina

Ocena stanja standarda na Kosovu je u suštini evaluacija. A za objektivnu i nepristrasnu ocenu (evaluaciju) moraju da se poštuju određeni standardi u ovoj oblasti.Umesto da kukumavčimo potrebno je da se upoznamo sa standardima evaluacije.
Gospodin Eide će dati svoje mišljenje u formi evaluacionog izveštaja koji mora da zadovolji određene profesionalne standarde.
Cela priča oko evaluacije je odlično obrađena od strane EU, Svetske banke i OECD (pogledati i standarde evaluacije USAID-a). Svi relevantni dokumenti mogu da se nađu na sajtovima ovih institucija (sumnjam da je neko od nadležnih za pitanje Kosova i Metohije i čuo za ovo).
Ukoliko se naoružamo sa ovim znanjima (koja su javno dostupna) možemo parirati svakom eventualnom propustu gospodina Eide.
Ukoliko učini profesionalne propuste koje možemo dokumentovati (to nije kukumavčenje već stručan razgovor) onda bi se u nezgodnoj situaciji našli gosp. Eide, UN, EU, i drugi.
Gospoda koja nešto zna o evaluaciji ima letnji zadatak: da savlada metodologiju evaluacije po svetskim standardima i da pripremi analitičku podlogu za ono što se bude našlo. Najbolje je da mi angažujemo tim eksperata za evaluaciju koji će nam pripremiti podlogu za razgovore o oceni standarda.

Lokalni

pre 18 godina

Za sve Albance sa Kosova, koji "znaju" kakvo je stanje i za doticnog gospodina koji treba da oceni stanje, evo prostog testa. Neka sednu u kola sa KM tablicama, dododju u Juznu Mitrovicu, udju u pekaru i traze burek na srpskom!

Pa ce da vidite sta je ispunjenje standarda, a sta bacanje prasine u oci.

Srbin sa Kosova

pre 18 godina

Zivim na Kosovu. Verujte mi, ovde je zivot za sve nealbansko...katastrofa! Ne znam kuda sve ovo vodi, ali u albanskoj drzavi necu da zivim niti hocu da se selim odavde. Ovde je kuca mojih pradedova i samo ovde sam kod svoje kuce!

Butrint

pre 18 godina

Ja bih samo dao neke cinjenice u vezi sa stanjem na Kosovu posle 17 marta. Prvo, opsta je ocena da dogadjaji 17 marta nisu bili samo protiv srba, nego i protiv UNMIK-a a i vlade Kosova zbog status kvoa na Kosovu i zbog toga sto u to vreme resavanje politickog statusa Kosova nije bilo na vidiku. Drugo, posle 17 marta Vlada Kosova je izgradila svaku kucu koja je ostecena ili unistena i za ovaj cilje je dodeljeneno oko 30 miliona iz kosovskog budzeta. To su sve pare prikupljene od poreza albanaca, jer se zna da srbi ne placaju porez. Takodjer, posle inicijative Vlade Kosova i UNMIK-a dodeljeno je i 4 miliona za izgradu crkava i organizovala se donatorska konferencija za obnovu verskih objekta. Postavlja se pitanje, da li je Srbija dali i jedan jedini cent kako bi platila ratnu odstetu Kosovu kad se zna sta je srpska vojska i policija ucinila na Kosovu tokom rata. Drugo, uprkos obstrukcijama srspe vlade, samo od skora na Kosovu se vratilo oko 12 hiljada srba koji zive mirno sa svojim albanskim susedima. Trece, na Kosovu se zaposlilo u javdne institucije vise od 10% manjina (uglavnom srbi) a od skora imamo i prve staresine Kosovskog Zastitnog Korpusa okji su pripadnici manjina (ponovo, najveci broj njih su srbi). Sto se tice slobode kretanja, situacija se promenila nabolje za 100 %. KFOR sve manje i manje prati srbe tokom njihovih putovanja a radi se na tome da se uvedu redovne linije autobusa od srpskih naselja prema glavnim gradovima Kosova, i to samo u onim gradovima gde je teze da se ovo postigne, jer takvih problema nema u Pristini, Gnjilanu< kamenici itd. Kad se sve ove cinjenice uzimaju u obzir, i pored toga sto srspke vlasti stalno nastoje da sprecavaju integraciju srba na Kosovu, postiglo se puno uspeha. Naravno da nismo jos zadovolji sa tim sto smo postigli ali albanci nastoje da pomazu srbima kako bi oni ziveli slobodno na nezavisnoj drzavi Kosovo. I dok albanska strana cini sve kako bi doslo do pomirenja izmedju stanovnika Kosova, srpske vlasti nisu ucinili nista kako bi objasnili svom narodu da i na Kosovu su srpske oruzane snage vrsile genocid. U isto vreme srpska vlada gotovo da nije ucinila nista da kako bi garantovala miran zivot albanaca u Srbiji (u presevo, Medvedje, Bujanovac i unutrasnjost) a zna se da i sada puno vise ima albanaca u Srbiji nego srba na Kosovu.

kosovar

pre 18 godina

neki komentari ovde opisaju stanje srba u kosovu kao da su oni konstante zrtve, ne kazem da imaju dobro stanje ali treba da budes realan. Neki komentar odozgo ko kaze u kosovo je dobro niji mnogo dobro, ali je dobro:
-srpskih crkva je bilo unisteno, ali vise nego polovina je obnovljeno sa sredstvima vlade kosova, a nekoliko desetina puta vise crkva i djamia je ruseno u kosovo od strane srpskih snaga sta je sa njima.. ali samo srbi su zrtve to je uvek bilo
-u jednom trenutku nesto vise od miliona albanaca bilo je u kampovima u makedoniji i albaniji, mnogobrojniji nego srbi
-a ubijenih necu ni da pocnem, svake dve nedelu po 50 leseva sa batajnice dolazi u kosovo.
-sa martovog nasilja vise od 100 osoba organizatora su uhapseni i cekaju sudjenje, sto ne mogu reci da se to desavo i u srbiji sa ljudima koji su harali i ubijali po kosovu, oni se jos setaju slobodno po srbiji. itd itd
hocu da kazem za neinformisane srbe iz srbije molim vas citajte i albansku stranu u engleskom jel znam da ne znate albanski, i povlacite paralelu izmeju dve vesti nemojte se samo bazirati u RTS. Jos jedna stvar ako pocnemo sa brojevima ko je kome sta radio to nece biti u korist srba. Kosovo je danas u dobrom stanju uzimajuci u obzir da srbske snage su palile i unistile 80% naselja albanaca, ne zaboravite da je samo 6 godina od kada se to zavrsilo.

Marko L.

pre 18 godina

Cinjenicno stanje:
1) Koliko crkava je zapaljeno posle dolaska UMNIKA a koliko obnovljeno?
2) Koliko Srba i nealbanaca je bilo na Kosovu, koliko ih ima sad?
3) Sta rade ti Srbi? Da li smeju da obradjuju njive bez straha da ce ih ubiti?
4) Da li su otkriveni zlocini nad srpskom decom koja su pobijena na kupanju?
5) Da li je neko odgovarao za martovsko nasilje?
6) Kolliko ubistava se dogodilo od dolaska UMNIKA i koliko je takvih ubistava reseno? Ko je odgovarao?
7) Da li postoji sloboda kretanja?
Da napravimo jedan test. Neka predtstavnik MZ udje u kola sa SCG tablicama i proba da se provoza po Kosovu. Neka onda napise izvestaj. Toliko o "standardima".

test

pre 18 godina

Ne zaboravimo da Srbija jos drzi vec identifikovana tela hiljada kosovskih Albanaca pronadjenih po masovnim grobnicama u Srbiji. Povratak ti tela je STANDARD vazniji od svih STANDARDA kojeg Srbija svesno nece da ispuni. Krivci za martovsko nasilje na Kosovu su vec osudjeni, novac za porusene crkve daje vlada Kosova dok SPC ne prihvaca (nece SPC da se ispune standardi), itd, itd. A koliko od 300.000 od srpskih snaga zapaljenih kuca je Srbija obnovila na Kosovu posle 1999!. Standardi na Kosovu su ispunjeni MNOGO vise nego u Srbiji, i ne samo politici, vec isto kad je rec o funksionisanju pravne drzave i borbi protiv kriminala. Dovoljno je citati naslove u B92 da bi shvatio da je Srbija centar mafije i kriminale u Evropi, dok u isto vreme srpski politicari optuzuju druge da bi prikrili sebe. Ima jos mnogo mnogo toga da se kaze...

test

pre 18 godina

Stanje na Kosovu 1.000.000 % nije tako kako to pokusavaju da prenose srpski politicari. U stvari, stanje na Kosovu je dobro, nije "mnogo dobro", ali je dobro. Samo ljudi koji nikad nisu bili na Kosovu i koji svoje vidjenje stanja imaju samo od srpskih medija mogu da pricaju gluposti tipa "katastrofa" i slicno.

Lion

pre 18 godina

Ja razumem srpsku vladu i pojedince....ja ih stvarno razumem. Oni kazu i rade ono sto njima odgovara a ne ono sto je. Kad se oni negativno izraze o ispunjenju standarda, kada samo oni (Covic i njemu slicni) vide stvari koji niko drugi ne vidi od Albanaca, Petersena, Kofi Anana pa do Aidea uskoro, to je za to sto oni (vlasti Srbije i ti pojedinci) sabotiraju ispunjenje standarda kako ne bi poceli razgovori za definitivan status Kosova i tako sacuvali ovaj status kvo koji samo njima odgovara. Sabotaza to je jedini, moguci nacin kako bi se sacuvao ovo stanje a time i njihove pozicije. Njima samo haos odgovara i nista drugo. E, toga bogami vise na Kosovu nema, a nece ga ni imati. Dosta je bilo igara sa sudbinom Kosovara. Sad smo uzeli svoju sudbinu u svojim rukama.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Ako bi neko iskreno želeo da opiše sadašnje stanje na Kosovu i Metohiji, svaka druga reč, sem katastrofa, bila bi netačna i preblaga. Za bilo kog pripadnika srpske nacionalnosti, današnje Kosovo i Metohija je pravi koncetracioni logor. Svaki izlazak u "narod" je opasniji od kretanja po minskom polju. Zašto o tome ne govoriti javno? Zar je sramota reći istinu? Zar su žrtve krive zato što je istina ružna?
Siguran sam da je i ovaj gospodin, sa razvijenog sevara, došao sa "afirmativnim" nalozima. Da potvrdi reči neponovljivog Sorena. Da je stanje naglo poboljšano i da su "standardi" skoro ispunjeni. Reč Kofija Anana, pre nekoliko dana, bilo je samo bacanje prašine u oči. To je dobro u jednoj emisiji objasnio gospodin Čović, koji je "pročitao" situaciju na terenu i jedan od retkih, koji ima hrabrosti da nam istinu "prospe" u lice. Svima onima, koji današnje stanje, iz prizemnih i sebičnih razloga, prikazuju navijački, želim dug ostanak i prosperitet medju proverenim borcima za multietnicizam i toleranciju na KiM. Ima ih puno, teško je pobrojati sva ta imena.

smajo

pre 18 godina

G. Ivanovic kaze da ce u razgovoru sa norveskim ambasadorom dati negativnu ocenu o stanju na Kosovu. Nista neocekivano od doticnog gospodina, doduse on nikada nije video nista pozitivnog, jedino za vreme rezima SM. kada su bili svugde na politickim pozicijama, dok su devedeset i devet posto Albanaca bili isterani s'posla. Zalim gospodine ali ta vremena su ostala daleko iza nas i nece se vise vratiti nikada, a velika je sreca da sve ovo ne zavisi od vase procene.

smajo

pre 18 godina

G. Ivanovic kaze da ce u razgovoru sa norveskim ambasadorom dati negativnu ocenu o stanju na Kosovu. Nista neocekivano od doticnog gospodina, doduse on nikada nije video nista pozitivnog, jedino za vreme rezima SM. kada su bili svugde na politickim pozicijama, dok su devedeset i devet posto Albanaca bili isterani s'posla. Zalim gospodine ali ta vremena su ostala daleko iza nas i nece se vise vratiti nikada, a velika je sreca da sve ovo ne zavisi od vase procene.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Ako bi neko iskreno želeo da opiše sadašnje stanje na Kosovu i Metohiji, svaka druga reč, sem katastrofa, bila bi netačna i preblaga. Za bilo kog pripadnika srpske nacionalnosti, današnje Kosovo i Metohija je pravi koncetracioni logor. Svaki izlazak u "narod" je opasniji od kretanja po minskom polju. Zašto o tome ne govoriti javno? Zar je sramota reći istinu? Zar su žrtve krive zato što je istina ružna?
Siguran sam da je i ovaj gospodin, sa razvijenog sevara, došao sa "afirmativnim" nalozima. Da potvrdi reči neponovljivog Sorena. Da je stanje naglo poboljšano i da su "standardi" skoro ispunjeni. Reč Kofija Anana, pre nekoliko dana, bilo je samo bacanje prašine u oči. To je dobro u jednoj emisiji objasnio gospodin Čović, koji je "pročitao" situaciju na terenu i jedan od retkih, koji ima hrabrosti da nam istinu "prospe" u lice. Svima onima, koji današnje stanje, iz prizemnih i sebičnih razloga, prikazuju navijački, želim dug ostanak i prosperitet medju proverenim borcima za multietnicizam i toleranciju na KiM. Ima ih puno, teško je pobrojati sva ta imena.

Lion

pre 18 godina

Ja razumem srpsku vladu i pojedince....ja ih stvarno razumem. Oni kazu i rade ono sto njima odgovara a ne ono sto je. Kad se oni negativno izraze o ispunjenju standarda, kada samo oni (Covic i njemu slicni) vide stvari koji niko drugi ne vidi od Albanaca, Petersena, Kofi Anana pa do Aidea uskoro, to je za to sto oni (vlasti Srbije i ti pojedinci) sabotiraju ispunjenje standarda kako ne bi poceli razgovori za definitivan status Kosova i tako sacuvali ovaj status kvo koji samo njima odgovara. Sabotaza to je jedini, moguci nacin kako bi se sacuvao ovo stanje a time i njihove pozicije. Njima samo haos odgovara i nista drugo. E, toga bogami vise na Kosovu nema, a nece ga ni imati. Dosta je bilo igara sa sudbinom Kosovara. Sad smo uzeli svoju sudbinu u svojim rukama.

test

pre 18 godina

Stanje na Kosovu 1.000.000 % nije tako kako to pokusavaju da prenose srpski politicari. U stvari, stanje na Kosovu je dobro, nije "mnogo dobro", ali je dobro. Samo ljudi koji nikad nisu bili na Kosovu i koji svoje vidjenje stanja imaju samo od srpskih medija mogu da pricaju gluposti tipa "katastrofa" i slicno.

Marko L.

pre 18 godina

Cinjenicno stanje:
1) Koliko crkava je zapaljeno posle dolaska UMNIKA a koliko obnovljeno?
2) Koliko Srba i nealbanaca je bilo na Kosovu, koliko ih ima sad?
3) Sta rade ti Srbi? Da li smeju da obradjuju njive bez straha da ce ih ubiti?
4) Da li su otkriveni zlocini nad srpskom decom koja su pobijena na kupanju?
5) Da li je neko odgovarao za martovsko nasilje?
6) Kolliko ubistava se dogodilo od dolaska UMNIKA i koliko je takvih ubistava reseno? Ko je odgovarao?
7) Da li postoji sloboda kretanja?
Da napravimo jedan test. Neka predtstavnik MZ udje u kola sa SCG tablicama i proba da se provoza po Kosovu. Neka onda napise izvestaj. Toliko o "standardima".

kosovar

pre 18 godina

neki komentari ovde opisaju stanje srba u kosovu kao da su oni konstante zrtve, ne kazem da imaju dobro stanje ali treba da budes realan. Neki komentar odozgo ko kaze u kosovo je dobro niji mnogo dobro, ali je dobro:
-srpskih crkva je bilo unisteno, ali vise nego polovina je obnovljeno sa sredstvima vlade kosova, a nekoliko desetina puta vise crkva i djamia je ruseno u kosovo od strane srpskih snaga sta je sa njima.. ali samo srbi su zrtve to je uvek bilo
-u jednom trenutku nesto vise od miliona albanaca bilo je u kampovima u makedoniji i albaniji, mnogobrojniji nego srbi
-a ubijenih necu ni da pocnem, svake dve nedelu po 50 leseva sa batajnice dolazi u kosovo.
-sa martovog nasilja vise od 100 osoba organizatora su uhapseni i cekaju sudjenje, sto ne mogu reci da se to desavo i u srbiji sa ljudima koji su harali i ubijali po kosovu, oni se jos setaju slobodno po srbiji. itd itd
hocu da kazem za neinformisane srbe iz srbije molim vas citajte i albansku stranu u engleskom jel znam da ne znate albanski, i povlacite paralelu izmeju dve vesti nemojte se samo bazirati u RTS. Jos jedna stvar ako pocnemo sa brojevima ko je kome sta radio to nece biti u korist srba. Kosovo je danas u dobrom stanju uzimajuci u obzir da srbske snage su palile i unistile 80% naselja albanaca, ne zaboravite da je samo 6 godina od kada se to zavrsilo.

test

pre 18 godina

Ne zaboravimo da Srbija jos drzi vec identifikovana tela hiljada kosovskih Albanaca pronadjenih po masovnim grobnicama u Srbiji. Povratak ti tela je STANDARD vazniji od svih STANDARDA kojeg Srbija svesno nece da ispuni. Krivci za martovsko nasilje na Kosovu su vec osudjeni, novac za porusene crkve daje vlada Kosova dok SPC ne prihvaca (nece SPC da se ispune standardi), itd, itd. A koliko od 300.000 od srpskih snaga zapaljenih kuca je Srbija obnovila na Kosovu posle 1999!. Standardi na Kosovu su ispunjeni MNOGO vise nego u Srbiji, i ne samo politici, vec isto kad je rec o funksionisanju pravne drzave i borbi protiv kriminala. Dovoljno je citati naslove u B92 da bi shvatio da je Srbija centar mafije i kriminale u Evropi, dok u isto vreme srpski politicari optuzuju druge da bi prikrili sebe. Ima jos mnogo mnogo toga da se kaze...

Butrint

pre 18 godina

Ja bih samo dao neke cinjenice u vezi sa stanjem na Kosovu posle 17 marta. Prvo, opsta je ocena da dogadjaji 17 marta nisu bili samo protiv srba, nego i protiv UNMIK-a a i vlade Kosova zbog status kvoa na Kosovu i zbog toga sto u to vreme resavanje politickog statusa Kosova nije bilo na vidiku. Drugo, posle 17 marta Vlada Kosova je izgradila svaku kucu koja je ostecena ili unistena i za ovaj cilje je dodeljeneno oko 30 miliona iz kosovskog budzeta. To su sve pare prikupljene od poreza albanaca, jer se zna da srbi ne placaju porez. Takodjer, posle inicijative Vlade Kosova i UNMIK-a dodeljeno je i 4 miliona za izgradu crkava i organizovala se donatorska konferencija za obnovu verskih objekta. Postavlja se pitanje, da li je Srbija dali i jedan jedini cent kako bi platila ratnu odstetu Kosovu kad se zna sta je srpska vojska i policija ucinila na Kosovu tokom rata. Drugo, uprkos obstrukcijama srspe vlade, samo od skora na Kosovu se vratilo oko 12 hiljada srba koji zive mirno sa svojim albanskim susedima. Trece, na Kosovu se zaposlilo u javdne institucije vise od 10% manjina (uglavnom srbi) a od skora imamo i prve staresine Kosovskog Zastitnog Korpusa okji su pripadnici manjina (ponovo, najveci broj njih su srbi). Sto se tice slobode kretanja, situacija se promenila nabolje za 100 %. KFOR sve manje i manje prati srbe tokom njihovih putovanja a radi se na tome da se uvedu redovne linije autobusa od srpskih naselja prema glavnim gradovima Kosova, i to samo u onim gradovima gde je teze da se ovo postigne, jer takvih problema nema u Pristini, Gnjilanu< kamenici itd. Kad se sve ove cinjenice uzimaju u obzir, i pored toga sto srspke vlasti stalno nastoje da sprecavaju integraciju srba na Kosovu, postiglo se puno uspeha. Naravno da nismo jos zadovolji sa tim sto smo postigli ali albanci nastoje da pomazu srbima kako bi oni ziveli slobodno na nezavisnoj drzavi Kosovo. I dok albanska strana cini sve kako bi doslo do pomirenja izmedju stanovnika Kosova, srpske vlasti nisu ucinili nista kako bi objasnili svom narodu da i na Kosovu su srpske oruzane snage vrsile genocid. U isto vreme srpska vlada gotovo da nije ucinila nista da kako bi garantovala miran zivot albanaca u Srbiji (u presevo, Medvedje, Bujanovac i unutrasnjost) a zna se da i sada puno vise ima albanaca u Srbiji nego srba na Kosovu.

Lokalni

pre 18 godina

Za sve Albance sa Kosova, koji "znaju" kakvo je stanje i za doticnog gospodina koji treba da oceni stanje, evo prostog testa. Neka sednu u kola sa KM tablicama, dododju u Juznu Mitrovicu, udju u pekaru i traze burek na srpskom!

Pa ce da vidite sta je ispunjenje standarda, a sta bacanje prasine u oci.

Srbin sa Kosova

pre 18 godina

Zivim na Kosovu. Verujte mi, ovde je zivot za sve nealbansko...katastrofa! Ne znam kuda sve ovo vodi, ali u albanskoj drzavi necu da zivim niti hocu da se selim odavde. Ovde je kuca mojih pradedova i samo ovde sam kod svoje kuce!

paja

pre 18 godina

Ocena stanja standarda na Kosovu je u suštini evaluacija. A za objektivnu i nepristrasnu ocenu (evaluaciju) moraju da se poštuju određeni standardi u ovoj oblasti.Umesto da kukumavčimo potrebno je da se upoznamo sa standardima evaluacije.
Gospodin Eide će dati svoje mišljenje u formi evaluacionog izveštaja koji mora da zadovolji određene profesionalne standarde.
Cela priča oko evaluacije je odlično obrađena od strane EU, Svetske banke i OECD (pogledati i standarde evaluacije USAID-a). Svi relevantni dokumenti mogu da se nađu na sajtovima ovih institucija (sumnjam da je neko od nadležnih za pitanje Kosova i Metohije i čuo za ovo).
Ukoliko se naoružamo sa ovim znanjima (koja su javno dostupna) možemo parirati svakom eventualnom propustu gospodina Eide.
Ukoliko učini profesionalne propuste koje možemo dokumentovati (to nije kukumavčenje već stručan razgovor) onda bi se u nezgodnoj situaciji našli gosp. Eide, UN, EU, i drugi.
Gospoda koja nešto zna o evaluaciji ima letnji zadatak: da savlada metodologiju evaluacije po svetskim standardima i da pripremi analitičku podlogu za ono što se bude našlo. Najbolje je da mi angažujemo tim eksperata za evaluaciju koji će nam pripremiti podlogu za razgovore o oceni standarda.

Illyria

pre 18 godina

Kladim se da će sada, pošto je Eide stigano na Kosovo, BIA početi da radi na "dopunjenju" standarda, odnosno na antistandarde jer antistandardi su naveći cilj srpskih vlasti što se tiče Kosova!
Veliki problem srpske strane je to što su ih svi na svetu provalili!

smajo

pre 18 godina

G. Ivanovic kaze da ce u razgovoru sa norveskim ambasadorom dati negativnu ocenu o stanju na Kosovu. Nista neocekivano od doticnog gospodina, doduse on nikada nije video nista pozitivnog, jedino za vreme rezima SM. kada su bili svugde na politickim pozicijama, dok su devedeset i devet posto Albanaca bili isterani s'posla. Zalim gospodine ali ta vremena su ostala daleko iza nas i nece se vise vratiti nikada, a velika je sreca da sve ovo ne zavisi od vase procene.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Ako bi neko iskreno želeo da opiše sadašnje stanje na Kosovu i Metohiji, svaka druga reč, sem katastrofa, bila bi netačna i preblaga. Za bilo kog pripadnika srpske nacionalnosti, današnje Kosovo i Metohija je pravi koncetracioni logor. Svaki izlazak u "narod" je opasniji od kretanja po minskom polju. Zašto o tome ne govoriti javno? Zar je sramota reći istinu? Zar su žrtve krive zato što je istina ružna?
Siguran sam da je i ovaj gospodin, sa razvijenog sevara, došao sa "afirmativnim" nalozima. Da potvrdi reči neponovljivog Sorena. Da je stanje naglo poboljšano i da su "standardi" skoro ispunjeni. Reč Kofija Anana, pre nekoliko dana, bilo je samo bacanje prašine u oči. To je dobro u jednoj emisiji objasnio gospodin Čović, koji je "pročitao" situaciju na terenu i jedan od retkih, koji ima hrabrosti da nam istinu "prospe" u lice. Svima onima, koji današnje stanje, iz prizemnih i sebičnih razloga, prikazuju navijački, želim dug ostanak i prosperitet medju proverenim borcima za multietnicizam i toleranciju na KiM. Ima ih puno, teško je pobrojati sva ta imena.

Lion

pre 18 godina

Ja razumem srpsku vladu i pojedince....ja ih stvarno razumem. Oni kazu i rade ono sto njima odgovara a ne ono sto je. Kad se oni negativno izraze o ispunjenju standarda, kada samo oni (Covic i njemu slicni) vide stvari koji niko drugi ne vidi od Albanaca, Petersena, Kofi Anana pa do Aidea uskoro, to je za to sto oni (vlasti Srbije i ti pojedinci) sabotiraju ispunjenje standarda kako ne bi poceli razgovori za definitivan status Kosova i tako sacuvali ovaj status kvo koji samo njima odgovara. Sabotaza to je jedini, moguci nacin kako bi se sacuvao ovo stanje a time i njihove pozicije. Njima samo haos odgovara i nista drugo. E, toga bogami vise na Kosovu nema, a nece ga ni imati. Dosta je bilo igara sa sudbinom Kosovara. Sad smo uzeli svoju sudbinu u svojim rukama.

test

pre 18 godina

Stanje na Kosovu 1.000.000 % nije tako kako to pokusavaju da prenose srpski politicari. U stvari, stanje na Kosovu je dobro, nije "mnogo dobro", ali je dobro. Samo ljudi koji nikad nisu bili na Kosovu i koji svoje vidjenje stanja imaju samo od srpskih medija mogu da pricaju gluposti tipa "katastrofa" i slicno.

Marko L.

pre 18 godina

Cinjenicno stanje:
1) Koliko crkava je zapaljeno posle dolaska UMNIKA a koliko obnovljeno?
2) Koliko Srba i nealbanaca je bilo na Kosovu, koliko ih ima sad?
3) Sta rade ti Srbi? Da li smeju da obradjuju njive bez straha da ce ih ubiti?
4) Da li su otkriveni zlocini nad srpskom decom koja su pobijena na kupanju?
5) Da li je neko odgovarao za martovsko nasilje?
6) Kolliko ubistava se dogodilo od dolaska UMNIKA i koliko je takvih ubistava reseno? Ko je odgovarao?
7) Da li postoji sloboda kretanja?
Da napravimo jedan test. Neka predtstavnik MZ udje u kola sa SCG tablicama i proba da se provoza po Kosovu. Neka onda napise izvestaj. Toliko o "standardima".

kosovar

pre 18 godina

neki komentari ovde opisaju stanje srba u kosovu kao da su oni konstante zrtve, ne kazem da imaju dobro stanje ali treba da budes realan. Neki komentar odozgo ko kaze u kosovo je dobro niji mnogo dobro, ali je dobro:
-srpskih crkva je bilo unisteno, ali vise nego polovina je obnovljeno sa sredstvima vlade kosova, a nekoliko desetina puta vise crkva i djamia je ruseno u kosovo od strane srpskih snaga sta je sa njima.. ali samo srbi su zrtve to je uvek bilo
-u jednom trenutku nesto vise od miliona albanaca bilo je u kampovima u makedoniji i albaniji, mnogobrojniji nego srbi
-a ubijenih necu ni da pocnem, svake dve nedelu po 50 leseva sa batajnice dolazi u kosovo.
-sa martovog nasilja vise od 100 osoba organizatora su uhapseni i cekaju sudjenje, sto ne mogu reci da se to desavo i u srbiji sa ljudima koji su harali i ubijali po kosovu, oni se jos setaju slobodno po srbiji. itd itd
hocu da kazem za neinformisane srbe iz srbije molim vas citajte i albansku stranu u engleskom jel znam da ne znate albanski, i povlacite paralelu izmeju dve vesti nemojte se samo bazirati u RTS. Jos jedna stvar ako pocnemo sa brojevima ko je kome sta radio to nece biti u korist srba. Kosovo je danas u dobrom stanju uzimajuci u obzir da srbske snage su palile i unistile 80% naselja albanaca, ne zaboravite da je samo 6 godina od kada se to zavrsilo.

test

pre 18 godina

Ne zaboravimo da Srbija jos drzi vec identifikovana tela hiljada kosovskih Albanaca pronadjenih po masovnim grobnicama u Srbiji. Povratak ti tela je STANDARD vazniji od svih STANDARDA kojeg Srbija svesno nece da ispuni. Krivci za martovsko nasilje na Kosovu su vec osudjeni, novac za porusene crkve daje vlada Kosova dok SPC ne prihvaca (nece SPC da se ispune standardi), itd, itd. A koliko od 300.000 od srpskih snaga zapaljenih kuca je Srbija obnovila na Kosovu posle 1999!. Standardi na Kosovu su ispunjeni MNOGO vise nego u Srbiji, i ne samo politici, vec isto kad je rec o funksionisanju pravne drzave i borbi protiv kriminala. Dovoljno je citati naslove u B92 da bi shvatio da je Srbija centar mafije i kriminale u Evropi, dok u isto vreme srpski politicari optuzuju druge da bi prikrili sebe. Ima jos mnogo mnogo toga da se kaze...

Butrint

pre 18 godina

Ja bih samo dao neke cinjenice u vezi sa stanjem na Kosovu posle 17 marta. Prvo, opsta je ocena da dogadjaji 17 marta nisu bili samo protiv srba, nego i protiv UNMIK-a a i vlade Kosova zbog status kvoa na Kosovu i zbog toga sto u to vreme resavanje politickog statusa Kosova nije bilo na vidiku. Drugo, posle 17 marta Vlada Kosova je izgradila svaku kucu koja je ostecena ili unistena i za ovaj cilje je dodeljeneno oko 30 miliona iz kosovskog budzeta. To su sve pare prikupljene od poreza albanaca, jer se zna da srbi ne placaju porez. Takodjer, posle inicijative Vlade Kosova i UNMIK-a dodeljeno je i 4 miliona za izgradu crkava i organizovala se donatorska konferencija za obnovu verskih objekta. Postavlja se pitanje, da li je Srbija dali i jedan jedini cent kako bi platila ratnu odstetu Kosovu kad se zna sta je srpska vojska i policija ucinila na Kosovu tokom rata. Drugo, uprkos obstrukcijama srspe vlade, samo od skora na Kosovu se vratilo oko 12 hiljada srba koji zive mirno sa svojim albanskim susedima. Trece, na Kosovu se zaposlilo u javdne institucije vise od 10% manjina (uglavnom srbi) a od skora imamo i prve staresine Kosovskog Zastitnog Korpusa okji su pripadnici manjina (ponovo, najveci broj njih su srbi). Sto se tice slobode kretanja, situacija se promenila nabolje za 100 %. KFOR sve manje i manje prati srbe tokom njihovih putovanja a radi se na tome da se uvedu redovne linije autobusa od srpskih naselja prema glavnim gradovima Kosova, i to samo u onim gradovima gde je teze da se ovo postigne, jer takvih problema nema u Pristini, Gnjilanu< kamenici itd. Kad se sve ove cinjenice uzimaju u obzir, i pored toga sto srspke vlasti stalno nastoje da sprecavaju integraciju srba na Kosovu, postiglo se puno uspeha. Naravno da nismo jos zadovolji sa tim sto smo postigli ali albanci nastoje da pomazu srbima kako bi oni ziveli slobodno na nezavisnoj drzavi Kosovo. I dok albanska strana cini sve kako bi doslo do pomirenja izmedju stanovnika Kosova, srpske vlasti nisu ucinili nista kako bi objasnili svom narodu da i na Kosovu su srpske oruzane snage vrsile genocid. U isto vreme srpska vlada gotovo da nije ucinila nista da kako bi garantovala miran zivot albanaca u Srbiji (u presevo, Medvedje, Bujanovac i unutrasnjost) a zna se da i sada puno vise ima albanaca u Srbiji nego srba na Kosovu.

Lokalni

pre 18 godina

Za sve Albance sa Kosova, koji "znaju" kakvo je stanje i za doticnog gospodina koji treba da oceni stanje, evo prostog testa. Neka sednu u kola sa KM tablicama, dododju u Juznu Mitrovicu, udju u pekaru i traze burek na srpskom!

Pa ce da vidite sta je ispunjenje standarda, a sta bacanje prasine u oci.

Srbin sa Kosova

pre 18 godina

Zivim na Kosovu. Verujte mi, ovde je zivot za sve nealbansko...katastrofa! Ne znam kuda sve ovo vodi, ali u albanskoj drzavi necu da zivim niti hocu da se selim odavde. Ovde je kuca mojih pradedova i samo ovde sam kod svoje kuce!

paja

pre 18 godina

Ocena stanja standarda na Kosovu je u suštini evaluacija. A za objektivnu i nepristrasnu ocenu (evaluaciju) moraju da se poštuju određeni standardi u ovoj oblasti.Umesto da kukumavčimo potrebno je da se upoznamo sa standardima evaluacije.
Gospodin Eide će dati svoje mišljenje u formi evaluacionog izveštaja koji mora da zadovolji određene profesionalne standarde.
Cela priča oko evaluacije je odlično obrađena od strane EU, Svetske banke i OECD (pogledati i standarde evaluacije USAID-a). Svi relevantni dokumenti mogu da se nađu na sajtovima ovih institucija (sumnjam da je neko od nadležnih za pitanje Kosova i Metohije i čuo za ovo).
Ukoliko se naoružamo sa ovim znanjima (koja su javno dostupna) možemo parirati svakom eventualnom propustu gospodina Eide.
Ukoliko učini profesionalne propuste koje možemo dokumentovati (to nije kukumavčenje već stručan razgovor) onda bi se u nezgodnoj situaciji našli gosp. Eide, UN, EU, i drugi.
Gospoda koja nešto zna o evaluaciji ima letnji zadatak: da savlada metodologiju evaluacije po svetskim standardima i da pripremi analitičku podlogu za ono što se bude našlo. Najbolje je da mi angažujemo tim eksperata za evaluaciju koji će nam pripremiti podlogu za razgovore o oceni standarda.

Illyria

pre 18 godina

Kladim se da će sada, pošto je Eide stigano na Kosovo, BIA početi da radi na "dopunjenju" standarda, odnosno na antistandarde jer antistandardi su naveći cilj srpskih vlasti što se tiče Kosova!
Veliki problem srpske strane je to što su ih svi na svetu provalili!