Nastavljeno izvlačenje autobusa

Juče prekinuta akcija izvlačenja autobusa iz Tise biće nastavljena najavio dosadašnji rukovodilac akcije Borivoje Tešić.

Izvor: B92

Sreda, 20.04.2005.

09:12

Default images

Komandant Žandarmerije general Borivoje Tešić rekao je novinarima da se akcija nastavlja jer je obezbeđena modernija oprema: "U toku noći i dana, uspeli smo da angažujemo sve firme iz Srbije koje nam mogu pomoći u daljem izvlačenju autobusa i eventualnih tela. Narednih dana sva ta tehnika će biti dopremljena i počećemo sa izvlačenjem autobusa".

U toku je dovlačenje neophodne mehanizacije koja će se koristiti u nastavku vađenja autobusa iz nabujale Tise ali odgovore na pitanja kada će mehanizacija biti postavljena, na koji način se planira izvlačenje autobusa i koliko će nova akcija trajati danas nije bilo moguće dobiti.

Inače, mađarski stručnjaci koji su u ponedeljak došli kako bi pomogli u akciji potrage za nastradalima iz autobusa koji je pao u Tisu, otputovali su jer su "stekli utisak da njihova pomoć nije potrebna", izjavio je član mađarskog tima Ferenc Šari.

On je novosadskom "Radiju 021" rekao da njegova ekipa "ima iskustvo sa katastrofama poput one u jugoistočnoj Aziji, koju je pogodio cunami", i da su oni došli da pomognu, ali da je stekao utisak da je "pomoć odbijena". "Akciju su organizovali Žandarmerija i specijalne jedinice policije. Oni su poslušali naše ideje i predloge, ali nam nije omogućeno da zaronimo u Tisu", rekao je Šari. 

U Srbiji je Dan žalosti povodom teške saobraćajne nesreće na Žabaljskom mostu kod Zrenjanina.

Prema poslednjim informacijama, zabeleženo je povećanje nivoa vode na Tisi kod Novog Bečeja, dok je nivo reke Tamiš snižen u pograničnom delu sa Rumunijom.

Autobus se, posle sudara s kamionom na mostu, 16. aprila survao u reku.

Počela evakuacija sela

Krizni štab opštine Sečanj doneo je odluku da počne evakuacija stanovnika "donjeg dela" Jaše Tomić.

Reč je o banatskom selu na samoj granici sa Rumunijom. Evakuacija se preduzima zbog realnih izgleda da se voda iz nabujale reke Tamiš prelije preko nasipa i prodre u selo. Evakuacija je počela u Sečnju. Deo stanovništva, kako Beta saznaje od članova kriznog štaba, protivi se evakuaciji, a nešto posle dvadeset časova došlo je do prekida telefonskog saobraćaja u Jaši Tomiću.

Stručnjaci vodoprivrednog preduzeća Dunav Tisa Dunav upozoravaju, međutim, da su izgledi da će selo tokom noći biti poplavljeno realni.  Nivo vode u Tamišu naglo je počeo da se podize prošle noći, pa su u sečanjskoj opštini proglašene vanredne mere za borbu od poplava. Ovakva poplava ne pamti se u istoriji sela Jaša Tomić, a ugrožena su još neka sela ovog dela Banata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: