Studija ipak samo sa Pavkovićem

Ambasador Nemačke u SCG Andreas Cobel kaže da je izručenje Nebojše Pavkovića Hagu uslov za potvrđivanje Studije o izvodljivosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.04.2005.

09:15

Default images

Jučerašnja najava nemačkog šefa diplomatije Joške Fišera da će prilikom donošenja odluke o Studiji o izvodljivosti, Savet ministara Evropske unije prema Srbiji i Crnoj Gori pokazati doslednost kao i prema Hrvatskoj prošlog meseca, potvrđena je izjavom ambasadora nemačke u SCG.

Podsećamo da je mogućnost da general Nebojša Pavković ne bude u Hagu do 25. aprila, pre nekoliko dana dopustio je potpredsednik Vlade Srbije, Miroljub Labus.

Ambasador Cobel je novinarima nakon potpisivanja sporazuma o finansijskoj pomoći Nemačke Srbiji, rekao da očekuje pozitivnu odluku ministarskog saveta, ako SCG ispuni taj neophodan uslov: "Očekujem da će Savet ministara Evropske unije 25. aprila potvrditi odluku Evropske komisije, koja je dala pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti pridruživanja Srbije EU, ali za to je potrebno ispuniti određene uslove", rekao je Cobel. On je pojasnio da je najvažniji uslov da se Pavković nađe u Tribunalu

To je potvrdio i ministar za ekonomske odnose sa inostrnastvom, Milan Parivodić. Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je tokom prethodna dva dana razgovarao sa premijerom Koštunicom koji ga je uveravao da će biti učinjeno sve što mora da bismo dobili potvrdu ministarskog saveta. Na pitanje da li se boji da hrvatski model bude primenjen i na Srbiju, Tadić je odgovorio: "Ljudi, vi ne diplomirate na fakultetu, ukoliko ne položite sve ispite i ne date diplomski rad. Ima studenata koji daju skoro sve ispite, ali nisu dobili diplomu. Vrlo jednostavno, to što važi za učenike za studente, važi i za države. Moramo da položimo sve ispite do poslednjeg i diplomski rad.”

Premijer Vojislav Koštunica danas nije želeo da precizira da li je Vlada u kontaktu sa Nebojšom Pavkovićem i da li uopšte zna gde se on nalazi: " Ja očekujem da dobijemo pozitivnu Studiju o izvodljivosti i očekujem i sud je uveren u to, da će se naš rad na saradnji sa Haškim tribunalom nastaviti, kada je reč o predaji optuženih. Na kraju krajeva, šta više govori od toga da je četvorici optuženih omogućeno da budu na slobodi do početka samog suđenja. Prema tome, sve je u najboljem redu. Dve stvari su bitne: saradnja će biti ostvarena u potpunosti, od A do Š, dakle biće stavljena tačka na tu saradnju, s druge strane SCG će dobiti pozitivnu Studiju o izvodljivosti i to je ono što treba sve da nas čini zadovoljnim.”

Koštunica je precizirao da će se sve to dogoditi do 25 aprila.

Šef delegacije evropske komisije u SCG Žozep Ljoveras za B92 kaže da očekuje pozitivnu odluku Saveta ministara, ali ističe da nastavak procesa evropskih integarcija zavisi od sprovođenja reformi i ispunjavanja obaveza prema Haškom tribunalu. Ljoveras nije mogao da kaže da li je izručenje Nebojše Pavkovića tribunalu uslov za pozitivnu odluku Saveta Ministara; "Ne mogu da govorim u ime zemalja članica, to ćete morati njih da pitate. Tekst studije je veoma jasan. Komisija smatra da je Srbija i Crna Gora spremna da počne pregovore o stabilizaciji i asocijaciji, ali u isto vreme se navodi da ukoliko neke od obaveza ili predviđenih aktivnosti ne budu ispunjene Komisija može da predloži da se pregovore prekinu. Zbog toga ističem da napredak mora da bude nastavljen".

I Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković je potvrdio za B92 da mu je tokom zvanične posete Grčkoj rečeno da svi uslovi moraju biti ispunjeni do 25. aprila i da se zna šta to znači.

Beograd traži podatke od Moskve

Vlasti u Beogradu tražile su od Moskve informacije o mestu boravka nekoliko optuženika pred Haškim tribunalom.

"Komersant" piše da se u Beogradu smatra da se ti optuženici kriju u Rusiji i, pozivajući se na svoje izvore, dodaje da je najzanimljivije to što je Beograd pitanje Haških optuženika direktno povezao sa očuvanjem ili raspadom državne zajednice. "Ako Srbiji zatvore put u EU zbog nezručivanja optuženih, Crna Gora će poželeti da se odvoji kako bi samostalno ušla u EU", piše list.

Đukanović: Reafirmacija referenduma

Premijer Crne Gore Milo Đukanović smatra da će pozitivna Studija itekako doprineti kretanju Crne Gore ka nezavisnosti.

"Upravo studija reafirmiše pravo Crne Gore na referendum, početkom naredne godine, za one koji su zainteresovani to stoji na stranici dva, naglašavajući da pristup dvostrukog koloseka ne prejudicira budućnost državne zajednice. Kao što sam više puta do sada rekao, Crna Gora je opredeljena da ovu godinu u potpunosti iskoristi za puno korišćenje kapaciteta politike dvostrukog koloseka", kaže on.

Politički analitičar Vladimir Goati kaže da bi EU mogla pribeći sistemu ekonomsko-socijalnih pritisaka na Crnu Goru u cilju obeshrabrenja njenog državnog osamostaljenja. Goati je rekao da bi EU takve mere mogla pažljivo upakovati. "Realno je računati da će EU sve svoje napore usmeriti na neku vrstu hlađenja prilika, odnosno da neće učiniti ništa što bi ohrabrivalo one koji se zalažu za nezavisnost", rekao je Goati za "Republiku".

Labus i Sanader o sebi i Evropi

O pozitivnoj Studiji o izvodljivosti i konkretnim problemima Hrvatske u evropskim integracijama u sredu su u Zagrebu razgovarali potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus i premijer Hrvatske Ivo Sanader.

Labus je izjavio da je na tom sastanku zaključeno da je poboljšanje saradnje Beograda i Zagreba doprinelo poboljšanju imidža obe zemlje. "Mi smo uvereni da će Hrvatska vrlo brzo nastaviti razgovore o članstvu i želeli bismo da je vidimo što pre u EU, a verujemo da će time i ceo proces na Balkanu biti ubrzan. Razgovarali smo i o drugim otvorenim pitanjima i njihovom rešavanju. Moramo da kažemo da je bilo određenog napretka u rešavanju tih pitanja i da sada taj napredak treba nastaviti", kaže Labus.

Simić: Nastavak pritiska Tribunala

Savetnik predsednika Srbije za saradnju s Tribunalom Jovan Simić kaže da pozitivna Studija ne znači da je Srbija završila posao saradnje s Haškim tribunalom.

"Pomaci u saradnji s Tribunalom su uočeni, ali to nikako nije razlog za samozadovoljstvo jer je međunarodna zajednica videla i to da aktuelna Vlada Srbije funkcioniše samo kada je neko pritisne. Popuštanja po pitanju ispunjenja haških obaveza neće biti", rekao je Simić za "Dnevnik".

"Plašim se da će međunarodna zajednica, bez obzira na pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti, nastaviti da na nas gleda sa izvesnom dozom podozrenja. Činjenica da Vlada ne želi da hapsi haške optuženike pokazuje da se ona ne distancira od zločina, a na to se u Hagu, Briselu i Vašingtonu uopšte ne gleda sa odobravanjem", kaže on.

Srbija u EU 2014?

Član Međunarodne komisije za Balkan Fransoa Eizbur kaže da bi Srbija 2014. trebalo da uđe u EU. Eizbur, koji je i direktor francuske Fondacije za strateška istraživanja, izjavio je da 2014. nije samo simboličan datum stogodišnjice Prvog svetskog rata već i realan rok jer je zemljama centralne Evrope bilo potrebno 15 godina da uđu u EU.

Članovi Međunarodne komisije za Balkan su u Beogradu predstavili izveštaj "Balkan u evropskoj budućnosti", u kojem se naglašava da je status kvo na Balkanu neodrživ i poziva EU da ubrza proces pridruživanja za sve zemlje regiona.

Nikolić: Tajni uslovi

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da sumnja da će Kosovo biti zalog za nešto drugo i ocenio da srpska vlast nije ispunjenjem normalnih uslova dobila Studiju.

"Ne vidim nijedan normalan uslov za to. Bojim se da je reč o nekim tajnim uslovima i da su u to umešani Vojislav Koštunica i Boris Tadić. Srbija nije ispunila ni obaveze prema Haškom tribunalu, niti je oslobođena od kriminala, mita, korupcije, niti su građani bezbedni na ulicama i vojnici u kasarnama", kaže Nikolić.

Ni Karadžić ni Mladić nisu u Srbiji

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković izjavio je da ni bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić ni nekadašnji komandant vojske bosanskih Srba Ratko Mladić nisu u Srbiji. "Karadžić sigurno nije kod nas, a, koliko imam podataka, ni Mladić trenutno nije kod nas", rekao je Stojković Radio-televiziji Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: