SCG dobila Studiju o izvodljivosti

SCG je dobila pozitivnu ocenu Studije o izvodljivosti, saopštio je evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2005.

09:39

Default images

O odluci Evropske komisije da dâ pozitivnu ocenu za studiju, čiji je pun naziv "Studija o izvodljivosti pregovora o sklapanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", Oli Ren je kazao da je reč tek o prvom koraku na putu Srbije i Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Cilj Studije jeste da proceni spremnost SCG da pregovara i primeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ovaj dokument govori da li je SCG spremna da napravi prvi korak ka uspostavljanju ugovornog odnosa sa EU".

Ren je rekao i da je zadovoljan što je Srbija i Crna Gora konačno učinila značajan napredak u saradnji s Haškim tribunalom: "Ovaj trend mora da se nastavi i ojača, dok svi preostali optuženici ne budu izručeni, dok zemlja ne uspostavi punu saradnju sa Haškim tribunalom, pridruživanje ne može da se razmatra. Desetogodišnjica zločina u Srebrenici se približava u julu ove godine, Radovan Karadžić i Ratko Mladić moraju biti privedeni pravdi. To je jedini način da se postigne pomirenje i nastavi dalje prema EU".

Šta sadrži izveštaj Evropske komisije

Komesari Evropske komisije su istakli da je "Srbija i Crna Gora od pada Miloševićevog režima značajno napredovala u ispunjavanju političkih i ekonomskih merila procesa stabilizacije i pridruživanja, kao i razvijanju kapaciteta za pregovore i sprovodjenje u delo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

U izveštaju Savetu ministara EU, koji zaseda 25. aprila i koji donosi konačnu oduku o prihvatanju Studije, navodi se nužnost postepenog ispunjavanja uslova potpune saradnje s Haškim sudom i sprovođenja prioriteta u akcionim planovima Srbije, Crne Gore i državne zajednice u okviru "evropskog partnerstva" sa EU.

Evropska komisija je zato među posebno važna pitanja koja SCG mora rešiti u toku idućih meseci, uvrstila da srpske i crnogorske vlasti moraju postići "konstruktivan dogovor" o sprovođenju odredbi Ustavne povelje SCG, naročito, raspodeli ovlašćenja. Mora se ojačati "demokratsko funkcionisanje parlamenata i izvršnih vlasti" kao i "neodložno u Ustavnoj povelji usvojiti promene u cilju neposrednih izbora za parlament državne zajednice".

"Dve republike moraju s odlučnošću nastaviti reforme u pravosuđu, kao i u policijskim i bezbednosnim službama. Bitka protiv organizovanog kriminala i korupcije mora ojačati i doneti opipljive rezultate", navodi se u izveštaju.

Evropski komesari, pored ostalog, primećuju da je "malo napretka u istragama o zločinima počinjenim pod starim režimom", kao i da se "sloboda izražavanja uglavnom poštuje, iako se još uvek nameću ograničenja za slobodu sredstava informisanja".

U izveštaju se navodi da "sadašnji pravni položaj Kosova ne sme biti prepreka za napredak Srbije i Crne Gore u procesu stabilizacije i pridruživanja, ako druge bitne uslove za taj napredak SCG ispuni". Evropski komesari ukazuju na to da Rezolucija 1244 SB UN utvrdjuje da će "stanovništvo Kosova moći da ima široku autonomiju u okviru SR Jugoslavije", ali i da "zvanično potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije (sada Srbije i Crne Gore)".

Koštunica, Tadić, Marović, Đukanović i Labus o odluci EK

O oceni Studije izvodljivosti premijera Srbije Vojislava Koštunicu u Beogradu su izvestili direktor Evropske Unije za zapadni Balkan Rajnhard Pribe i šef delegacije Evropske komisije u Srbiji i Crnoj Gori Žosep Ljoveras.

Premijer Koštunica je nakon toga ocenio je da je dobijanjem pozitivne ocene o Studiji o izvodljivosti Srbija i Crna Gora stupila na evropski put koji izvesno vodi u Evropsku Uniju: "Za sve ovo vreme, predstavnici EU su pomno beležil i merili sve što su Srbija i Crna Gora zajedno i pojedinačno činile na ispunjavanju kriterijuma Unije za ulazak u proces stabilizacije i pridruživanja. Reč je o jasnim i istovremeno neumoljivim kriterijumima koje je Unija formulisala još 1993. godine, dakle kroz isto sito priprema su prošle sve države koje su svoj razvoj i budućnost vezale za EU".

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se posle pozitivne ocene Evropske komisije o Studiji o izvodljivosti, ništa ne sme prepustiti slučaju, već da se mora učiniti sve da bi i odluka ministarskog Saveta EU 25. aprila bila povoljna. "Današnja odluka za našu javnost znači da je naša zemlja sposobna da se jednom priljkuči EU. Kada će to biti zavisi samo od nas, od ekonomskih i strukturnih reformi koje slede u našem društvu", rekao je Tadić u Hanoveru.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus kaže da dobijanje pozitivne ocene studije omogućava Srbiji pristup sredstvima iz fondova Evropske Unija, kao i da je sama Studija o izvodljivosti pozitivan signal potencijalnim inverstitorima.

Labus navodi i da je Srbija spremna da već sutra pregovara o priključenju Uniji: "Trebalo je da se cela politika promeni, znači ne samo pitanje saradnje sa Haškim tribunalom, da dođemo do ovoga, da vas podsetim na harmonizaciju, na tekstil, da smo rešili problem carina i šećera, znači čitav niz stvari su morale da se stave na svoje mesto da bismo došli do ove situacije i mi ćemo nastaviti u tome. Jedan od velikih prioriteta je sada donošenje novog ustava, jer sigurno je da EU očekuje novi ustav, da tačno zna koje su to institucije sa kojima ona zaključuje ugovor".

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović pozdravio je usvajanje pozitivne studije. Đukanović je podsetio da je državna zajednica jedina zemlja u regionu jugoistočne koja nije imala institucionalizovane odnose sa EU. Crnogorski premijer je rekao da su u Crnoj Gori odavno stvorene pretpostavke za institucionalizaciju odnosa sa EU i dodao da je dobro što je Srbija u poslednje vreme popravila saradnju sa međunarodnom zajednicom i doprinela pozitivnoj oceni Studije o izvodljivosti.

Predsednik SCG Svetozar Marović telefonom je razgovarao sa predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom koji mu je čestitao pozitivnu ocenu. „Moramo iskoristiti snažan evropski entuzijazam i energiju, koji smo ispoljili u proteklom periodu. Saradnja sa Haškim tribunalom mora biti nastavljena do definitivnog ispunjenja svih obaveza prema ovoj instituciji” – rekao je Marović u svom obraćanju javnosti.

Ostale reakcije

Predstavnici vladajuće koalicije s nestrpljenjem su čekali na odluku iz Strazbura o pozitivnoj oceni Studije o izvodljivosti. Dok su jedni brinuli, svesni da sudbina vlade leži u oceni studije, drugi su toliko bili uvereni u uspeh i slavodobitno su pitali zašto se vest o oceni prvo ne saopštava predsedniku državne zajednice Svetozaru Maroviću, jer se studija odnosi na obe države članice.

"Pa verovatno zato što je Vlada republike Srbije i njen predsednik Vojislav Koštunica najzaslužniji za dobijanje te studije. I zbog toga će njemu biti prvom saopšteno", kaže Dragan Šormaz iz DSS-a.

U opozicionoj Demokratskoj stranci smatraju da bi Srbija krajem godine mogla da dobije deo budžeta Evropske unije za period od 2007. do 2013. godine: "Radi se o milijardama evra za različite infrastrukturne projekte, pomo poljoprivredi i za pomoć nerazvijenim regionima. Mislim da je cela Srbija nerazvijen region i da bi na veliki novac mogli da računamo", kaže Dušan Petrović iz DS-a.

Radikali koji su tradicionalno rezervisani prema najavama integracija Srbije u Evropu reagovali na nivou svojih dosadašnjih ocena o ovom događaju: "Pa mislim da je ta Studija izvodljivosti već odavno nadmašila čuveno pismo Josipa Broza, kada su svi čekali to pismo i na kraju niko nije otvorio to pismo. Tako da u tom iščekivanju najbolje je da sačekamo mišljenja i zvanični stav Evrope, a onda da komentarišemo koje su prednosti i nedostaci te Studije o izvodljivosti".

Pozitivnoj oceni obradovali su se i u SPS. Socijalisti smatraju da je to dokaz da u Srbiji ima pozitivnih pomaka iako se, kako kažu, mnogi trude da to omalovaže.

Liftom ili stepenicama do vrha?

Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković ocenio je da dobijanjem Studije o izvodljivosti Srbija i Crna Gora ulaze u evropsku zgradu sa mnogo spratova, a konačan cilj je poslednji sprat gde je punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

"Mi smo sada u prizemlju te zgrade i od nas samih zavisi kada ćemo se popeti na njen vrh, kada ćemo stići do cilja i da li ćemo do cilja putovati stepenicama, polako ili ćemo koristiti i lift", rekao je Drašković posle razgovora sa ministrom inostranih poslova Madjarske Ferencom Šomodjijem.

Somođi: Iskoristiti iskustva drugih

Pozitivnu Studiju o izvodljivosti među prvima je komentarisao ministar inostranih poslova Mađarske Ferenz Somođi.

On kaže da je pozitivna studija dobra polazna osnova, ne samo za proces priključivanja Evropskoj uniji već i za proces približavanja NATO-u. "Pošto imam direktnog iskustva sa evroatlantskim integracijama, mogu da kažem da je, bar u slučaju Mađarske, Studiju o izvodljivosti, koju piše EU, ozbiljno razmatrao i NATO, zato što se u njoj ocenjuju neka osnovna očekivanja od država, kao što su tržišna ekonomija, poštovanje ljudskih prava, razvoj demokratije, a to su identični zahtevi EU i NATO", kaže on.

Gostujući u "Proces TV-u" Somođi je potvrdio da je jedan od ciljeva spoljne politike Mađarske pružanje pomoći Srbiji i Crnoj Gori u procesu priključivanja EU. "Naši motivi za podršku željama naših suseda i zemalja Balkana u celini, da uđu u evroatlantske integracije, su donekle egoistični. Mi smo jednostavno zainteresovani da region bude stabilan, da se razvija i da u njemu budu negovane vrednosti i primenjivani principi na kojima funkcionišu EU i NATO. Treba da iskoristimo i neka iskustva uspešnih zemalja i da ih primenimo u svom delu sveta. To je, dakle, pozadina priče. Mi verujemo da je teške ili dugoročne problema najbolje rešavati primenom tih principa i vrednosti o kojima sam govorio. Zbog toga kažem da je i u našem interesu da se susedne zemlje razvijaju u tom pravcu", kaže on.

"Mi smo već prošli kroz proces sličan onom koji je sada pred vama, izazovi i zahtevi bili su slični. Iako ne želim da kažem da sve treba uraditi onako kako smo mi uradili, smatram da bi za vas moglo biti zanimljivo da naučite nešto iz našeg iskustva. Tako ćete moći da izbegnete greške koje smo mi pravili u tom procesu, a da, s druge strane, iskoristite metode koje su se u našem slučaju pokazale uspešnim. Jer, na kraju krajeva, mi smo postali punopravna članica EU", kaže Somođi.

Rojters: U EU ne pre 2012.

Svetske agencije izvestile su o odluci Evropske komisije uz ocenu da je to prvi korak ka približavanju i eventualnom članstvu u Evropskoj uniji.

Rojters ocenjuje da je pozitivnom Studijom o izvodljivosti EU nagradila SCG zbog napretka u saradnji sa Haškim tribunalom.

Korak koji označava približavanje Brisela i Beograda doprineće i oživljavanju privrede u SCG posle decenije ratova i izolacije i podstaći Beograd da ubrza bolne reforme, dodaje Rojters koji je današnjoj odluci iz Strazbura posvetio i posebnu ekononmsku analizu.

Rojters ocenjuje da će današnja odluka Evropske komisije otvoriti nove ekonomske horizonte za Srbiju. Agencija navodi da je malo verovatno da će SCG postati članica EU pre 2012, ali dodaje da je pre svega nekoliko meseci Beograd bio u neizvesnosti da li će ikada stići do ovoga do čega je stigao danas.

Brzo ćemo mi

Dobijanje pozitivne studije o izvodnjivosti znači da smo na ispravnom putu, rekao je Milan Parivodić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Gostujući na TV B92 on je naglasio da je potrebno ući u suštinsku konsolidaciju društva i države, a u najvažnije poslove ubrojao rešavanje ustavnog pitanja državne zajednice i kosovskog pitanja, kao i svojinska pitanja i stabilizacija sudstva: "Konkretno, Studija o izvodljivosti znači da smo zemlja koja je sposobna da uđe u pregovore o stabilizaciji i pridruživanju, što znači da smo mi veliki deo reformi već učinili. Naravno, ima još puno posla pred nama i ima još godina do ulaska u EU, ali mi ćemo to brzo uraditi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

132 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: