Proveriti "Din korp"

Stručnjaci za borbu protiv korupcije smatraju da u slučaju dobijanja tendera za izgradnju terenog terminala na aerodromu, ima nejasnoća.

Izvor: B92

Nedelja, 20.02.2005.

20:55

Default images

Zbog toga bi, smatraju oni, ceo slučaj trebalo ispitati. Kao razlog oni navode to što je na tenderu dobila američka kompanija "Din korp", koja je prema pisanju medija umešana u brojne malverzacije.

Podsetimo, prema pisanju medija, američka firma "Din korp" umešana je u špijunske poslove za CIA, zatim je povezana sa brojnim vojnim aktivnostima iz ratnih vremena, kada je, navodno, za­ra­đi­va­la ob­u­ča­va­ju­ći bosan­sku voj­sku i OVK, or­ga­ni­zu­ju­ći lanac prostitucije po Bosni i Hercegovini  špi­ju­ni­ra­ju­ći srp­ske sna­ge. 

Zbog takvih navoda Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, smatra da je slučaj izgradnje kargo centra pokrenuo pitanje zaštite našeg tržišta od ulasaka sumnjivog kapitala, odnosno firmi sa sumnjivom reputacijom: "Ne treba nikada zanemariti ni potrebu da se, kada god je to moguće, obezbedi dolazak tzv. 'čistog kapitala' u našu zemlju. U tom smislu, postoje neke mogućnosti u Zakonu o javnim nabavkama, kao na primer, da se propisivanjem referenci o poslovima koje je firma prethodno obavila, ili o njenom finansijskom poslovanju iz prethodnih nekoliko godina, obezbedi da na naše tržište dođu firme koje su proverene."

Švajcarsko-izraelski konkzorcijum "Engel grup", koji je izgubio na tenderu, smatra da su prilikom konačne odluke primenjeni drugačiji kriterijum od onih koji su bili prvobitno propisani uslovima u tenderu i zbog toga najavljuje žalbu. Predsednik tenderske komisije, Goran Kaličanin, objašnjava koja je procedura za podnošenje žalbe: "Žalba drugog ponuđača je nešto što postoji kao mogućnost u Zakonu o javnim nabavkama. Svako ko misli da je oštećen, naravno da ima mogućnost i treba da se žali. Po Zakonu o javnim nabavkama, prvo se žali Aerodromu Beograd. Ako Aerodrom zakljući da je žalba neosnovana i odbije je, onda se u drugostepenom postupku žali Komisiji za zaštitu prava ponuđača, a odluka te Komisije je konačna."

I Verica Barać, predsednik Saveta za borbu protiv korupcije, smatra da kod nas ne postoje institucije i mehanizmi kako bi se tržište zaštitilo od ulaska sumnjivih kompanija i kapitala. Baraćeva je rekla da će zatražiti od nadležnih organa sve informacije o tenderu za kargo centar, jer je posao dobila firma koja se nije ranije bavila time.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: