Unapređeni stalni dijalog SCG-EU

Predstavnici EU, Srbije i Crne Gore i SCG sastaju se u četvrtak u okviru sastanka Unapređenog stalnog dijaloga EU i SCG.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2005.

10:04

Default images

Ovo je poslednji susret eksperata pre objavljivanja Studije o izvodljivosti, koje se očekuje krajem marta. Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom SCG Predrag Ivanović rekao je na sastanku da se puna saradnja sa Haškim tribunalom mora obezbediti u roku koji omogućava pozitivnu Studiju izvodljivosti.

Ivanović, koji je predvodio delegaciju SCG na šestom sastanku Unapređenog stalnog dijaloga EU i SCG, rekao je da Savet SCG za evropske integracije smatra da je 2005. godina veoma važna za Srbiju i Crnu Goru i region u celini i da je to ključna godina u procesu pridruživanja EU, saopštila je Direkcija za informisanje.

Naglašavajući da Savet ministara SCG ima jasno opredeljenje da ova godina mora biti godina dobijanja pozitivne Studije izvodljivosti pridruživanja EU i početka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Ivanović je zaključio da "nijedno pitanje ne sme biti prepreka ili smetnja za dobijanje te studije".

Delegaciju Evropske unije na sastanku je predvodio direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU Rajnhard Pribe. Podsetivši na posetu evropskog komesara za proširenje EU Olija Rena SCG, Pribe je rekao da je cilj sastanka da se razmotre pitanja vezana za Evropsko partnerstvo i Studiju izvodljivosti.

Ta studija,  prema njegovim rečima, treba da proceni ispunjavanje ekonomskih kriterijuma SCG i njenu sposobnost da sprovede sve odluke koje su potrebne za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU. Pribe je izrazio nadu da će rasprava pomoći u sagledavanju napretka reformi, rukovodeći se pristupom na dva koloseka.

Na dnevnom redu bili su akcioni planovi i pitanja demokratije i vladavine prava, sa posebnim osvrtom na ustavna pitanja, zakonodavnu aktivnost, reformu vojske, regionalnu i međunarodnu saradnju SCG, zatim, ljudska i manjinska prava, stanje u pravosuđu i unutrašnjim poslovima.

Sastanak se nastavlja sutra kada će se razmatrati ekonomska i pitanja vezana za trgovinu i unutrašnje tržište.

Na dvodnevnom sastanku delegaciju EU predvodiće direktor Direkcije za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU Rajnhard Pribe, šef delegacije Evropske komisije u SCG Josep Ljoveras i predstavnik Luksemburga kao predsedavajućeg EU.

Delegaciju Republike Srbije predvodio je potpredsednik vlade Miroljub Labus, a delegacija Crne Gore, koju predvodi ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije Gordana Đurović zbog vremenskih neprilika ostala je u Podgorici, ali je putem telefonskih i video veza učestvovala na sastanku. U razgovoru su učestvovali i direktor Kancelarije SCG za pridruživanje EU Jela Baćović, kao i sekretar Kancelarije Vlade Srbije za pridruzivanje EU, Radmila Milivojević.

Milivojević: Reč je o tehničkom sastanku

Iako je 27. januar označen kao "Dan D", sekretar Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU, Radmila Milivojević, kaže da je reč o tehničkom sastanku i da neće biti ocene Studije o izvodljivosti, kako su to pojedini političari najavljivali predhodnih dana.

Ocena, prema njenim rečima, može uslediti tek kad Studija bude završena: "Ovaj sastanak je kritičan u smislu da se stekne sveukupan uvid, ali to ne znači da komisija 29. ili 30. izlazi sa ocenom Studije o izvodljivosti. To znači da će Komisija na osnovu svih analiza napraviti svoj izveštaj, a ocena Studije može da usledi tek krajem marta".

Tokom naredna dva dana biće razmotrena brojna pitanja u vezi sa ispunjavanjem evropskih standarda, a koja se odnose na čitav niz tema iz oblasti prava i ekonomije, kao i međunarodnih obaveza Državne zajednice. "Ovo jeste važan sastanak za kompletnu administraciju, za vlade i za podršku našem procesu pridruživanja, ali tek kada politički preduslovi budu ispunjeni, ulazimo u najteži deo posla na putu priključenja EU", kaže Milivojević.

Ocena krajem marta

Pribe na sastanku u Beogradu (Beta)
Pozitivna ocena Studije o izvodljivosti, koja se očekuje krajem marta, otvara vrata za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, što je naredni korak na putu ka EU.

Kao politički preduslov pridruživanja i dalje ostaje pitanje saradnje sa Haškim tribunalom, što je i jedna od tema razgovora. Uz tu međunarodnu obavezu, Srbiji i Crnoj Gori ostaje da reši i pitanja, poput revizije Ustava država članica kao i izbora za Parlament Državne zajednice.

Paralelno s glavnim sastankom biće održana i četiri sastanka posvećena razjašnjavanju specifičnih ekonomskih pitanja koja se odnose na primenu "dvostrukog koloseka" i efekte na unutrašnje tržište SCG, Akcioni plan za usklađivanje unutrašnjeg tržišta, stanje u oblasti prava intelektualne svojine, javne nabavke, najavljeno je iz Direkcije Saveta ministara za informisanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: