Ubrzo promene zakona o privatizaciji

Miroljub Labus kaže da je nužno menjati zakon, jer sadašnji ne obezbeđuje zaštitu državnog paketa akcija u velikim firmama.

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2004.

08:53

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije je u sredu kazao da je Vlada odlučila da menja Zakon o privatizaciji i Akcijskom fondu, zato što je sadašnja situacija nakaradna u vezi sa zaštitom državnog paketa akcija u velikim firmama poput "Knjaza Miloša". Tako, recimo, država ima akcije u oko 600 preduzeća, ali nema pravo upravljanja.

Labus je izjavio da će Vlada predložiti izmene, ali da bi najbolje bilo da se za državni paket akcija veći od 25 odsto raspiše tender i dovede strateški partner: "Zašto je po sadašnjem zakonu moguće da rapišete tender ako država ima manje od 25 posto akcija, ako ima više morate da idete na berzu. Valjda je bolje obrnuto, ako država ima više od 25 odsto akcija ona ima interes ko će da kupi te akcije, da raspiše tender, pa kaže: hoću špekulativni fond, to je najbolje ili ne, hoću strateškog investitora".

Jedna od novina u Zakonu o privatizaciji, kako je naveo Miroljub Labus, biće i bolja kontrola kupoprodajnih ugovora, što će pomoći da se uskoro reši i slučaj "Jugoremedije" iz Zrenjanina i ubuduće spreče slične situacije.

O "Knjazu" posle završetka istrage

Još uvek nije poznato šta će država uraditi sa svojim paketom akcija "Knjaza Miloša". Potpredsednik Vlade Miroljub Labus očekuje da će istraga u slučaju "Knjaza Miloša" biti završena do 13. decembra, kada ističe rok za deponovanje akcija: "Znam da vas najviše interesuje slučaj 'Kneza Miloša' i ta privatizacija, ali ja do 13. decembra nijednu reč o tome neću reći. Posle 13. decembra ćemo se naći i onda ćemo razgovarati o svim aspektima", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

Upravi odbor Knjaza Miloša preporučio je malim akcionarima da akcije prodaju investicionom fondu "FPP Balkan limitid", uz obrazloženje da je cenom od 23.000 dinara po akciji nastupio sa ozbiljnim i prijateljskim namerama.

Savetnik malih akcionara fabrike "Knjaz Miloš" Branko Pavlović rekao je za novosadski "Dnevnik" da su mali akcionari zadovoljni ponudom FPP-a pošto će dobiti više nego da su akcije prodali "Apurni".

Inače, kako prolaze preduzeća koja izađu na berzu može da svedoči i primer preduzeća za preradu i konzerviranje voća i povrća "Aleva" iz Novog Kneževca. Akcije te firme iznete su na berzu u julu i u međuvremenu njihova vrednost je porasla sa 13.500 na 18.500 hiljada dinara po akciji. Vladimir Čukurov, komercijalni direktor Aleva Novi Kneževac kaže da je berza najbolji i najtransparentniji način da se prodaju akcije.

"Šta hoće ti investicioni fondovi?"

Državni zvaničnici tvrde da tajkuni iz Miloševićevog doba kroz investicione fondove sa egzotičnih ostrva "peru" novac kojim kupuju preduzeća u Srbiji. Izvršni direktor Evropskog ekonomskog centra Dragomir Janković kaže da kapital investicionih fondova u principu ne mora da bude špekulativan, ali da takva mogućnost postoji, pa se mora znati ko su vlasnici "FPP Balkan limitida". Taj fond je, kako saznaje B92, registrovan na Kajmanskim ostrvima u julu ove godine s kapitalom od 50.000 dolara. "Država, jasno, nije dala nije dala nikakve podatke o tome šta je taj fond, ko stoji iza njega, preko kapitala, da li je to 'čist' kapital. Od odgovora na to pitanje zavisi kakve su namere Fonda. Država i državni organi moraju da daju podatke o Fondu i onda se može dosta sigurno proceniti koja je namera Fonda, da li prodaja, kupovina radi 'pranja' novca, špekulacije raznih vrsta", kaže on.

Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić takođe smatra da je finansijsko tržište u Srbiji krhko i da je trebalo pripremljeno i pažljivo sprovoditi trgovinu akcijama i učešće investiconih fondova u toj trgovini. "Postoji jedan period u kojem bi možda trebalo ograničiti pojavu investicionih fondova, koji svakako za nameru imaju dalju prodaju naših akcija. Može se pretpostaviti da u ovom trenutku definitivno kupuju jeftino na našem tržištu i da će ih kasnije prodati. Nije stvar samo u tome da nekome bude zabranjeno da se obogati, da neki investicioni fond dobije visoku zaradu, ali neophodno je zbog tržišta i ozbiljnijeg razvoja firme koja se kupuje naći ozbiljne strateške partnere", kaže ona.

Mali akcionari "Knjaz Miloša" koji žele da prodaju svoje akcije imaju rok do ponedeljka, 13. decembra, da ih deponuju na račun "FPP Balkan limitida". Imajući u vidu dosadašnji proces, nije isključeno da do tog roka dođe do neočekivanih obrta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: