Haradinaj i zvanično premijer Kosova

Ramuš Haradinaj je u ponedeljak i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2004.

08:32

Default images

On je tom prilikom izjavio da će ostvariti punu saradnju s predstavnicima svih političkih partija i nezavisnim intelektualcima Kosova. Beograd, pak, tvrdi da je izbor Haradinaja dokaz da UNMIK nije u stanju da rešava problem Kosova, dok predstavnici nekih međunarodnih institucija tvrde da bi hapšenje Haradinaja izazvalo nemire. Predstavnici Haškog tribunala ne žele da otkriju da li se ime Haradinaja nalazi na zapećenim optužnicama.

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana pozvao je nove prelazne institucije samouprave na Kosovu da obezbede "prvenstveno brz napredak u sprovodjenju standarda i opipljive rezultate u zaštiti manjinskih zajednica" u pokrajini. Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU je "ponovo skrenuo pažnju na to da je potpuna saradnja s Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju neizostavna obaveza za sve strane".

Savetnik predsednika Srbije za Kosovo Branko Radujko kaže da šef UNMIK-a nema snage da se bori s problemima na Kosovu. Radujko navodi da reakcije UNMIK-a na izbor Ramuša Haradinaja za premijera Kosova pokazuju da Soren Jesen Petersen nema snage da se nosi s problemom Kosova.

"Činjenica da je politički dogovor u Prištini doveo Haradinaja na mesto premijera govori o tome da se u tom društvu ništa nije promenilo od vremena kada je dijalog vođen preko nišana. Reakcija UNMIK-a pokazuje da je Petersen još jedan u nizu specijalnih predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu koji je za kratko vreme izgubio dah i neće uspeti u stvarnom sprovođenju standarda, kakve god izveštaje pisao. Tragično je da neko, u ime UN, daje podršku izboru čoveku koji je pod istragom Haškog tribunala", rekao je Radujko.

Radujko očekuje da Petersen bude smenjen ako dopusti da društvo na Kosovu vodi Haradinaj, ali i zamera Vladi Srbije što nije jače reagovala, još pre mesec dana, kada je bilo najavljeno da postoji mogućnost izbora Haradinaja. "Ne mislim da Srbija može da postigne uspeh ako reaguje samo na stvari koje se već dese. Nećemo moći da sarađujemo s privremenim institucijama koje će voditi Haradinaj, niti će bilo ko od predstavnika kosovskih Srba moći da učestvuje u radu tih institucija. Sada će to biti jedna kriza", kaže on.

Dokaze protiv Hardinaja u nedelju je predstavio predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić. On je rekao da je još kao ministar pravde u Vladi te dokaze poslao Tužilaštvu Tribunala. Batić kaže da je Haradinaj bio komandant OVK u operativnoj zoni Dukađini i da su na tom prostoru počinjeni najveći i najmonstruozniji zločini nad nealbanskim stanovništvom, o čemu postoji dokumentacija na 400.000 stranica. "Prema našim podacima, Haradinaj je izvršio 67 ubistava, namanje 267 ih je naredio i uredio ili organizovao kidnapovanje najmanje 400 ljudi”, rekao je Batić.

Inače, i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije vodi istragu protiv Ramuša Haradinaja, zbog silovanja, ubistva i mučenja 

Predstavnik Kancelarije Haškog tribunala u Srbiji i Crnoj Gori Aleksandra Milenov izjavila je da se šest novih optužnica, koje je nedavno najavio glavni tužilac Tribunala Karla del Ponte, ne odnose samo na Kosovo, već obuhvataju teritoriju SFRJ. U izjavi za Televiziju Kosovo, Aleksandra Milenov nije želela da odgovori na pitanje da li je Tribunal završio istragu protiv novog premijera Kosova Ramuša Haradinaja jer ne može da komentariše nagađanja o navodno optuženima, niti o toku istražnih radnji.

Predstavnik Međunarodne krizne grupe na Kosmetu Aleks Anderson smatra da bi eventualno hapšenje Haradinaja izazvalo velike proteste Albanaca širom Kosova i da bi dovelo do destabilizacije tog regiona. On je ocenio i da Haradinajeva prošlost ne osigurava nastavak pregovora Srba i Albanaca. Prema Andersonovim rečima, međunarodna zajednica je najmanje htela izbor Haradinaja na neku od funkcija, znajući da to može da oteža pregovarački proces.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: