Palestinski lideri ipak idu u Pariz

Delagacija palestinskih lidera ipak je otputovala u Pariz, da bi proverila kakvo je stanje Jasera Arafata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2004.

18:03

Default images

Oni su iz Ramale otišli za Jordan, odakle će u ponedeljak popodne odleteti za Pariz.

Bivši palestinski premijer, sadašnji vršilac dužnosti predsednika Mahmud Abas, sadašnji premijer Ahmed Kuriei i ministar spoljnih poslova Nabil Shat, trebalo je da odu u Pariz i proglase Arafatovu smrt, ali posle napada Suhe Arafat, put je otkazan.

Otkaz je usledio zbog optužbi žene predsednika Arafata, Suhe, da palestinski političari hoće da njenog muža živog sahrane. Posle nekoliko sati izdato je zvanično saopštenje u kome se kaže da će palestinski lideri ipak otići u Pariz. "Nema promene plana. Zvaničnici idu za Pariz", izjavio je
Muhamed Dalan, bivši palestinski ministar za bezbednost. Inače, Sam Dalan je boravio protekle nedelje u Parizu, ali mu nije omogućeno da vidi bolesnog predsednika.

Prema izraelskim bezbednosnim izvorima, palestinski zvaničnici su trebali u utorak da zatraže da se Arafat isključi sa aparata i da proglase njegovu smrt. Utorak je, veruje se, izabran pošto pada na dan kada je Bog dao Kuran proroku Muhamedu, tako da bi smrt palestinskog lidera imala simboličan značaj.

Žena palestinskog predsednika Jasera Arafata, Suha, koja je optužila palestinske političare da pokušavaju da njenog muža sahrane živog, u svom obraćanju, koji je nazvala "apel palestinskom narodu", izjavila je da su palestinski političari skovali zaveru da se otarase njenog muža. "Morate da shvatite razmere ove zavere", vikala je Suha u telefon u prenosu koji je emitovala Al Džazira. "Ja vam kažem, oni pokušavaju da sahrane Abu Amara (Arafatovo ratno ime) živog. On je u redu i ide kući. Bog je veliki."

Sa druge strane, vodeći palestinski političari su optužili gospođu Arafat da je potpuno blokirala sve informacije o zdravlju predsednika, kao i da ona određuje ko sme, a ko ne sme da vidi Arafata, ili razgovara sa lekarima. Suha Arafat je, takođe, zabranila lekarima da daju bilo kakva obaveštenja o Arafatovm zdravlju bilo kome.

Pored mogućih borbi za prevlast posle Arafatove smrti, razloge za današnji sukob treba potražiti i u nestalom novcu. Naime, prema procenama MMF-a, Palestinskoj autonomiji je u periodu 1995-2000. uplaćena 1 milijarda dolara. Tokom 1999. taj novac je misteriozno nestao. Oko 11.5 miliona dolara pronađeno je na računu Arafatove žene Suhe, oko 120 miliona je vraćeno na palestinske državne račune, dok se ne zna sudbina oko 780 miliona dolara. Istraga je i dalje u toku.

Povodom cele situacije, na palestinskim teritorijama je sprovedeno istraživanje o mogućem nasledniku predsednika Arafata. Prema tom istraživanju, oko 43 odsto Palestinaca veruje da je Mahmud Abas sposoban da upravlja Palestinom, dok svega 28 odsto veruje da je i premijer Ahmed Kurija sposoban za to, javlja dopisnik B92 Saša Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: