Tadić: Mogući izbori do kraja godine

Izvor: B92

Subota, 16.10.2004.

13:01

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je mogućnost održavanja prevremenih parlamentarnih izbora do kraja godine.

Tadić je takvu mogućnost najavio nakon pokretanja inicijative Srpske radikalne stranke za smenu predsednika Srbije i stavljanja tog predloga po hitnom postupku u skupštinsku proceduru. Tadić je, obraćajući se članovima Glavnog odbora DS, rekao da se zbog toga stranke u Skupštini Srbije plaše da pokrenu postupak za njegov opoziv, jer bi u slučaju neuspeha na referendumu, došlo do raspisivanja prevremenih parlamentarnih izbora.

"Ja nemam ništa protiv tog postupka, ali neuspeh, koji je potpuno izvestan, znači da se raspušta Skupština, da pada Vlada i slede novi izbori. Mi nemamo ništa protiv novih izbora, potpuno smo spremni. Sutra možemo da krenemo u nove izbore, pobedili bi smo i imali bi više mandata nego sve stranke Vlade zajedno. Istovremeno, imali bi više mandata i od one, takozvane stalno-pobeđujuće Srpske radikalne stranke, koja ne može nigde da pobedi sama", rekao je Tadić.

Iz Demokratske stranke Srbije saopšteno je da neće podržati inicijativu za smenu Tadića. Iako smatra da Tadić nije poštovao plan Vlade o rešavanju političke situacije na Kosovu i Metohiji, funkcioner DSS Miloš Aligrudić, rekao je da njegova stranka neće glasati za opoziv predsednika Srbije.

Posle Tadićeve izjave brzo je reagovala i SRS, iz koje je saopšteno da bi trebalo raspisati izbore na svim nivoima, zbog neispunjenih obećanja i loše vladavine predsednika Borisa Tadića i stranaka koje čine Vladu Srbije. "Tadić i Vlada Srbije nisu ispunili ni jedno od obećanja koje su dali. Obećali su veće plate, nova radna mesta, a od svega toga narod nije dobio ništa. Uz sve to, Boris Tadić je pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji da izađu na izbore koji bi trebalo da pruže legitimitet i legalitet odluci o otcepljenju južne Pokrajine", navodi se u saopštenju SRS.

Boris Tadić rekao je da ova država mora u punom kapacitetu da sarađuje sa Haškim tribunalom, jer bi sve ostalo značilo  "propast zemlje". "U novembru će haški tužilac i predsednik tog suda podneti izveštaj  Savetu bezbednosti  UN i njihova ocena će temeljno odrediti budućnost ove zemlje u naredim mesecima", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: