Šef diplomatije Norveške u poseti SCG

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2004.

19:13

Default images

Ministar spoljnih poslova Norveške Jan Petersen boravi u poseti Srbiji i Crnoj Gori.

On je u utorak razgovarao sa šefom diplomatije SCG Vukom Draškovićem. Ministri su se saglasili da je neophodno intenzivirati političke i kulturne, ali pre svega ekonomske saradnje dve zemlje. Petersen je ukazao da je upravo to osnovni razlog njegove posete, kao i bolje razumevanje razvoja događaja na Kosovu, "jer je to pitanje koje je već izvesno vreme na dnevnom redu u ovoj zemlji".

Drašković je norveškog diplomatu, kako je rekao, "upoznao sa više nego tragičnim položajem srpskog naroda, crkava, manastira na Kosovu i Metohiji i zamolio za podršku Norveške za poštovanje rezolucije 1244". On je zatražio podršku i za akciju međunarodne zajednice, "UNMIK-a pre svega, da se Srbima zagarantuju elementarna ljudska prava, koju su u Evropi danas uskraćena jedino Srbima, kao što su pravo na život, pravo na slobodu kretanja".

Prethodno je, u razgovoru sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, Jan Petersen naglasio značaj reformi u SCG i izrazio podršku približavanju državne zajednice evropskim integracijama. Koštunica je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ukazao na važnost dodatnih institucionalnih garancija srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji u cilju zaštite ljudskih prava, i istakao značaj podrške EU u procesu jačanja institucija zajednice SCG.

Petersen, koji je u Beograd doputovao Sarajeva, u sredu će se u Prištini sastati sa premijerom Kosova Bajramom Redžepijem, članom Predsedništva Skupštine Kosova Oliverom Ivanovićem i ličnim predstavnikom visokog predstavnika EU Havijera Solane, Fernandom Đentilinijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: