Vladika Artemije pozvao Holkerija da zaštiti crkvu

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2004.

17:03

Default images

Vladika raško-prizrenski Artemije zatražio je u ponedeljak od šefa UNMIk-a Harija Holkerija da preduzme hitne mere da nadležne institucije što pre očiste unutrašnjost i okolinu hrama Hrista Spasa u Prištini i oko njega postave bodljikavu žicu i stalni kontrolni punkt KFOR-a. U otvorenom pismu Holkeriju vladika Artemije, je izrazio svoje najdublje zgražavanje i najoštriji protest zbog pretvaranja srpskog pravoslavnog sabornog hrama Hrista Spasa u javni nužnik. Navodeći da se oko crkve naselio jedan broj Roma pristiglih iz Albanije, vladika je preneo da su oni bez ikakvih smetnji od strane lokalnih vlasti na prostoru oko hrama, koji je u vlasništvu SPC, podigli svoje šatore i kolibe, "pretvorivši ga u đubrište i ruglo cele Prištine".

"Takođe tražimo da se sa dužnosti hitno smene Ethem Čeku, tzv. ministar za prostorno planiranje i urbanizam, inače bivši ozloglašeni komandant OVK u regionu Peći, kao i predsednik Skupštine opštine grada Prištine, koji su neposredno odgovorni za ovo nečuveno bogohuljstvo", navodi se u pismu dostavljenom i B92.U protivnom, upozorio je vladika Artemije, "Vi ćete lično (Holkeri) biti odgovorni pred Bogom Svevišnjim zbog ove sramote koja se nanosi Crkvi i hrišćanskoj veri na očigled čitavog civilizovanog sveta".

"Iako ste svojim dekretom od 18. februara 2004. godine (br. 2004/1) poništili nezakonitu odluku Skupštine opštine Priština kojom je oduzeta crkvena zemlja sa još nedovršenim hramom, Vaša odluka je do danas ostala samo prazna reč na papiru", naveo je vladika dodajući, da je tada tražio da se takođe što hitnije zaštiti hram Hrista Spasa sa okolnim crkvenim zemljištem. "Da li je to učinjeno? Da li vidimo ikakvu zaštitu oko crkve? U ime Gospodnje, pred celom javnošću od Vas tražim odgovor zašto niste zaštitili moju crkvu, već ste dozvolili da bude pretvorena u javni nužnik i smetlište? Vi i vaše albanske institucije grada Prištine odgovor ne dugujete samo meni, već pre svega Hristu Spasitelju, čije je ime porugano na očigled svih", podvukao je Artemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: