Sednica Skupštine Srbije i Crne Gore u petak

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2004.

10:53

Default images

Da li će u Savetu ministara državne zajednice Srbija imati i ministra odbrane i ministra inostranih poslova ili će se poštovati Ustavna povelja, po kojoj jedno od ta dva ministarstva treba da pripadne Crnoj Gori, još nije dogovoreno. 

Sednica Skupštine Srbije i Crne Gore, ranije zakazana za utorak, pomerena je za petak. Na dnevnom redu biće rasprava o promenama u Savetu ministara, saopštio je predsednik Skupštine državne zajednice Zoran Šami. Međutim, njegov potpredsednik iz crnogorskog DPS-a Milorad Drljević kaže da na toj sednici najverovatnije neće biti reči o rekonstrukciji Saveta ministara. „O tome ćemo raspravljati samo ako predsednik državne zajednice Svetozar Marović do petka završi konsultacije“, kaže Drljević.

Član Predsedništva DPS-a Miodrag Vuković podseća da je sadašnji premijer Srbije u predizbornoj kampanji obećao da će insistirati na poštovanju ustavne povelje što automatski podrazumeva da Crna Gora traži jedno od dva najvažnija ministarska mesta u Savetu ministara. Vuković kaže za B92 da postoji još jedan problem koji se stvara povlačenjem Borisa Tadića sa mesta ministra odbrane, a to je da će za izbor novog Saveta ministara biti potrebna podrška SPS-a. „To će dodatno ugroziti ugled zajednice, ali i Crne Gore kao članice“, kaže Vuković: “Zašto je ovo nekome trebalo, zašto je gospodinu Koštunici trebalo da pokreće pitanje rekonstrukcije ministarskog savjeta, odakle gospodinu Šamiju pravo da zakaže sjednicu skupštine za sjutra, o rekonstrukciji ministarskog savjeta, a da prethodno nije utvrdio da li je sve pripremljeno. Čini mi se da stvaranjem konfuzije želi da se odagna pažnja sa pravih problema, a to su problemi na političkoj sceni Srbije, gdje prijeti nova politička kriza, novi sukobi, pred predsjedničke izbore. To je dokaz da je državna zajednica tvorevina koja, kada se neko zakašlje u Srbiji i Crnoj Gori, ona se trese”, kazao je Vuković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: