Koštunica: “Srbija je bliža vladi nego izborima”

Izvor: B92

Subota, 14.02.2004.

10:14

Default images

Nakon nesuglasica, koje su unutar koalicije SPO – Nova Srbija nastale oko eventualne podrške socijalista Slobodana Miloševića manjinskoj Vladi, posle sastanka stranaka tri stranke demokratskog bloka održanog u petak uveče, nagovešteno je da bi takva Vlada ipak mogla da bude formirana. Domaćin sastanka, predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da, posle ovog sastanka, sa "više optimizma može da kaže" da je Srbija "bliža formiranju manjinske Vlade nego izborima". "Posle još dodatnih konsultacija, ali, zaista, sa jednom mnogo pouzdanijom situacijom i sa mnogo više optimizma, do kraja nedelje očekujem da ću moći, zaista u konsultacijama sa predsednikom Skupštine, odnosno vršiocem dužnosti Predsednika republike, Draganom Maršićaninom, da kažem da li raspolažem to većinom. Kako stvari sada stoje, mislim da će ta većina biti obezbeđena. Situacija podseća na onu sa kojom smo se suočili prilikom izbora predsednika Skupštine, što ne znači da ishod mora biti isti, kada je reč o podršci, ali naš poziv je upućen na isti način kao i prošli put", rekao je Koštunica.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić rekao je, posle sastanka, da koalicija njegove stranke sa Srpskim pokretom obnove deluje jedinstveno, i da će nova vlada biti formirana sredinom sledeće sedmice. "Vuk je, jednostavno, uložio jedan izuzetan napor u interesu Srbije, da se dogovorimo, da i SPO i Nova Srbija, u interesu građana Srbije koji moraju da dobiju Vladu, progutaju možda i jednu gorku pilulu, ali, narod je na prvom mestu i završićemo to kako valja. Vlada će sigurno dobiti podršku, ali videćemo, demokrate će dobiti istu tu ponudu, da podrže manjinsku vladu, kao prvu stepenicu, posle postoji mogućnost, vrata su odškrinuta", rekao je Ilić.

Sam Vuk Drašković, međutim, i ovaj put je izneo unekoliko različit stav od svog koalicionog partnera. "Ja ću predložiti da ne možemo u manjinsku vladu koju će podržavati SPS, dok je na njenom čelu Slobodan Milošević. Postavili smo određene uslove i mandataru i SPS-u. Ipak se nadamo da će DS da podrži manjinsku vladu", rekao je Drašković.

Funkcioneri demokratske stranke, medjutim, u više navrata su ponovili da podrška te stranke manjinskoj vladi ne dolazi u obzir. Što se SPS-a tiče, funkcioner te stranke Ivica Dačić, u izjavi za Radio B92, odgovara na pitanje da li su socijalisti spremni da ispune Draškovićev uslov, i odreknu se Slobodana Miloševića. "Kadrovska pitanja u SPS-u nisu na dnevnom redu, prilikom formiranja republičke vlade, ona su tema kongresa SPS-a", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: