Subota, 14.02.2004.

10:14

Koštunica: “Srbija je bliža vladi nego izborima”

Izvor: B92

Koštunica: “Srbija je bliža vladi nego izborima” IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

15 Komentari

Sortiraj po:

Misa

pre 20 godina

Jedva cekam da vidim smenu ove lose odlazece vlade DS-a i GSS-a.Cekali smo dugo ali smo nadam se konacno docekali da posle 60 godina dobijemo jednu pravu dmokratsku vladu u Srbiji.Srbija ce krenuti sigurnim korakom napred uz DSS,G-17 Plus i SPO-NS uz podrsku SPS-a.

Nick

pre 20 godina

Srbija je talac politicke nesposobnosti DSSa i Kostunice. Talac njihove lose predizborne procene i njihovih neostvarivih predizbornih obecanja.

Bila te talac dok su trajali pregovori, kada je DS zauzela jasan stav da ZELI da saradjuje, a DSS je odbijao saradnju... Valjda misleci da ce magijom da stvori vecinu.

Sada DSS rehabilituje i daje oprost onima koji su nam upropastili zivot!
I Srbija ce opet da bude talac DSSa koji ima jedva 17% podrske!
Zaista je velika muka nad Srbojom, za ove tri godine smo imali normalizaciju zivota, a sada opet propast!

Branko

pre 20 godina

Nije losa manjinska vlada uz podrsku SPS, ma kako to lose zvucalo. To ce konacno testirati sposobnost DSS, DS u opoziciji moze da se preispita a najvazniji efekat moze se desiti u vezi SPS, ma kako to neugodno zvucalo. Naime, politicka scena Srbije jednostavno nema balans levce, sto je u svakoj zemlji vrlo neprirodno. DS i G-17 su u centru a sve ostale stranke su desno od centra ili sasvim desnicarske. Levicarska stranka popularna u narodu jednostavno ne postoji. Ako se SPS temeljno reformise (mada je to verovatno suvise optimisticna pretpostavka) mogla bi zauzeti to vitalno mesto. Konacno, ako SPS mnogo zateze i postavlje uslove neprihvatljive prvo za G-17, zatim Vuka pa konacno i DSS eto DS u vladi ili jos bolje eto novih izbora na jesen/zimu sa jasnije definisanom politickom scenom. Taj put, ma koliko neprijatan i trnovit, izgleda mora se proci. A ko zna, mozda DSS vlada bude i uspesna?

Nikola

pre 20 godina

Mislim da ni DSS, ni G17+, ni koalicija SPO/NS vise nemaju pravo da odugovlace sa formiranjem vlade. Ciju ce podrsku dobiti je potpuno nebitno. DS samo prica o "buducnosti" a jos uvek zive u vremenu od pre 5. oktobra. Neke stvari DS jednostavno nije u stanju da prevazidje. Drzava se gradi na jakim institucijama, i jedino su one garant za uspesnu ekonomiju, investicije, reforme. Svima je vec ocigledno da je DS jedna prevazidjena stranka u kojoj su ostali jos jedino snage malogradjanstva, skorojevickog nacina razmisljanja i prepotentne povrsnosti, i ne postoji ni jedan jedini razlog da se ceka bilo kakva reakcija DS-a. EU je izrazila zelju da bude demokratije u Srbiji, a ne da DS bude na vlasti. Zato ne treba vise cekati zbunjene i ogorcene zutace, vec treba formirati vladu, a ako ta vlada ne bude valjala - i nju cemo smeniti.

Zoran

pre 20 godina

Nemogu da shvatim (zato sto sam najverovatnije glup) kako nova Vlada sa premijerom Kostunicom hoce i moze da menja anticivilizaciske zakone i ustav uz podrsku politicke stranke koja je te zakone i ustav donela i uz apsolutnu vecinu koju je tada imala, mislim svakako na stranku SPS Slobodan Milosevic. Jednostavno nemogu da poverujem da sada svi pljuju po sebi i G17 plus, SPO Vuk Draskovic pa eto sada i SPS po S. Milosevicu a sve zbog interesa za drzavu i narod. Verujuci Hriscanin jesam ali u ovakvo cudo jednostavno neverujem.

Don Quijote

pre 20 godina

Gospodin Vuk Draskovic ponovo pravi "gresku u koracima". Prvo, sloboda javnog izrazavanja i politickog delovanja, znaci da svako ima pravo da zastupa svoju politicku opciju i ideju i da bira predsednika svoje politicke stranke. Znaci da ako SPS nije zakonom zabranjena politicka partija, i ako vec moze da ucestvuje ravnopravno sa ostalim strankama u politickom zivotu Srbije, onda je njeno apsolutno pravo da bira sama svog predsednika. Pa makar taj predsednik bio i Slobodan Milosevic. Ja, koji bih se slobodno mogao definisati kao ljuti i ogorceni protivnik i SPS i njihovog predsednika ne bih sebi nikada uzeo slobodu (ili je oduzeo SPS-u) da sama odredjuje ko ce im voditi stranku. I da im ja biram predsednika.

Kao drugo, Srbija je nedopustivo dugo u potpunoj politickoj blokadi i to se definitivno mora zavrsiti. Srbija mora pod hitno dobiti vladu, promeniti sve one miloseviceve anticivilizacijske zakone koji su morali biti promenjeni jos 6 oktobra 2000-te, a nisu do dana danasnjeg, i konacno se transformisati u normalnu i demokratsku drzavu. To je prioritet koji nema alternativu, to je jasno i vrapcima na grani, i sve ostalo je manje bitno, sve ostalo je mlacenje prazne slame i gubljenje vremena koga mi, uzgred budi receno vise nemamo uopste. Sve ostalo je zamajavanje i produzivanje agonije u kojoj smo toliko vremena da vec izgleda kao vecnost, i od cega su vec svi premoreni, apaticni i beznadezni.

Bosko

pre 20 godina

Vuk Draskovic ako ne udje u Vladu DSS-a,G-17 plus i SPO-NS uz podrsku socijalista rizikuje da sva krivica za neformiranje vlade Srbije padne iskljucivo na njegova pleca jer je bilo kakva vlada sa DS dok ne odstrane iz stranke Cedu Jovanovica,Bebu Popovica,Zivkovica i njihov nacin razmisljanja da cilj opravdava sredstva i da je nacin izbora guvernera Kori Udovicki odlican,jednostavno ne dolazi u obzir.Narod je jednoglasno sa 88 posto glasova glasao da ova nepopularna vlada krnjeg Dos-a ode sa vlasti i da bude smenjena i svako ko se usudi da prkosi narodu bice spusten na novim izborima ispod cenzusa.Nadam se da ce Vuk povuci pravi potez i doprineti da se stvori jaka prava demokratska i reformska vlada bez DS-a koji su u stvari neokomunisti.Sam nacin proslave 200-te godisnjice prvog srpskog ustanka je ruganje Srbiji i njenom narodu.

Neskovic

pre 20 godina

Da li ste primjetili neku bitnu promjenu u politici Njemacke poslije dolaska na vlast socijalicta? Ili u SAD poslije zamjene demokrata konzervativcima? Da li je istina da je vrh svjetske demokratije mogucnost da samo dvije politicke opcije su moguce, u jednoj tako velikoj zemlji kakva je Amerika. Zar vam se ne cine posljednji dogadjaji u Britanskom parlamentu slicnim nedavnim dogadjajima u nasem parlamentu?

U nasem slucaju poslednji izbori su bili vanredni izbori, nakon uskracenja povjerenja Vladi u Parlamentu. Glasaci su to izborima potvrdili. Ako je to tako, onda je logicno da se sada isproba druga opcija i drugi ljudi, pogotovu ako se zna da je ta nova opcija orocena na godinu dana, posto donosenjem novog Ustava svakako slijede novi izbori. Meni su nerazumni zahtjevi na "stabilnoj vecinskoj Vladi na 4 godine", kada se zna da ce novi Ustav ionako donijeti prevremene izbore.

Na dalje, sve partije izjavljuju da su prosli izbori bili nepotpuni ili nekompetentni iz najmanje cetiri razloga: sprovedeni su po starom izbornom ili Milosevickom zakonu, nisu bili sredjeni biracki spiskovi, manjine nisu dobile mogucnost da budu zastupljene u Parlamentu, dijaspora nije glasala. Sta to g. Zivkovic i g. Tadic misle o glasacima, narodu i drzavi sa zahtjevom da ta pitanja ne isprave ili ne rjesavaju narednih 4 godine!? Ja sam ih pravilno razumeo, mislili su da ce stabilnom vecinskom vladom obezbijediti bolju podrsku inopartnera. To da, ali ne na rok od 4 godine. Podrska inostranstva ce se najprije, u najvecem obimu i na najduzi rok, obezbijediti ako drzava ima Parlament, Vladu, Ustav i demokratske zakone. I ako se to sve postuje. Oni su propustili priliku da to naprave, ne zato sto to nisu htjeli, i ne samo to, vec i zato sto su smatrali da prioritrt treba dati drugim pitanjima. Sada je ocigledno da je podjednako vazno i jedno i drugo i podrska manjinskoj Vladi od strane DS bice znak njihove velike odgovornosti i otvaranje vrata direktnog ucesca u daljnjem provodjenju reformi. Od g. Tadica ocekuje se takva vrsta pragmaticnosti,a od g. Dacica da je razumeo da ako sada propusti sansu, da nikada vise nece dobiti priliku da svojom socijalnom politikom pomogne radnicima.

Zakljucak: Formirati Vladu odmah, podrska DS je najbolja, a ako izostane, svaka druga je dobro dosla. Sva druga pitanja su nebitna. Vrijeme prije oktobra 2000 nikada vise se vratiti nece.

mladen mladenovic

pre 20 godina

Narod je rekao na izborima sta je hteo. Glasao je i rezultati glasanja su poznati. Neznam zasto je vlada bez clanova DS "gorka pilula". Pa oni su bili na vlasti tri godine. Taman su hteli da zavrse poslove i, kako kazu "obaveze koje su preuzeli" . Kad ono, izgubise izbore. A javljalo im se da ce da pobede. Isto kao i Slobi pre nekoliko godina. Zbog cega ih je narod menjao. Nije valjda da na mala vrata ponovo "usrecuju" Srbiju. SPS ne ucestvuje u vlasti, niti je to trazio. Takve su barem zvanicne izjave, kako gospodina Kostunice, tako i gospodina Dacica. Valjda ne lazu. Ili barem jedan od njih. Videcemo kada oforme vladu i izaberu institucije. Nije ministar dugme, pa se kao nece primetiti da su i socijalisti dobili "svoj resor", za svoj "prljavi glas", kako bi neki hteli to da pretstave. Novim izborima se nista ne dobija. Ponovo ce vecinu osvojiti oni, koje narod hoce. Bez obzira na navodne pritiske zapada dozvolimo da se osnuje vlada i ostale drzavne institucije. Dozvolimo im makar neko vreme da rade. A onda, onda ce morati da odgovaraju za ono sto su uradili. Nemojmo da osudjujemo nesto unapred. Ipak, neznamo kako ce to izgledati. Narod je konacno shvatio da politicari zavise od njih i da su smenjivi, sto je najvaznije. To znaju na zapadu isto kao i u Velikom Gradistu.

Nebojsa Petrovski

pre 20 godina

Ne mogu se oteti utisku da Srbija, prosto, vapije za novom vladom. Stanje u koje je dovedena zemlja, grcevita borba da se sacuvaju dosadasnje vladajuce pozicije pa i po cenu da sve propadne, nerazumna nesloga medju "glavesinama" srpskim-sve to prosto "udara u mozak" svakog iole misleceg gradjanina. Ne samo zbog toga sto, evidentno, zemlja gubi i ono malo povoljnije medjunarodne pozicije, koje je stekla posle 5. oktobra, sto ce se tesko strani investitori odluciti i da nas posete a kamoli da uloze svoje pare u srpsku privredu, vec sto su se mnogi usudili da udare na obraz ovog iako napacenog, ipak ponosnog naroda. Zato, oni koji su dobili mandat na nedavnim izborima treba da iskoriste priliku koju im je narod dao i da prekrate muke gradjana, da stabilizuju drzavu, dovedu pred lice pravde sve koji su se ogresili o zakone(bili oni na vlasti ili radili protiv vlasti), kako bi se zemlja okrenula buducnosti.

Душан

pre 20 godina

Невероватно је како појединци зарад парчета власти заборављају прошлост и све оно што се десило пре 5.октобра и самог 5. октобра. Надам се да ће Вук успети да се избори у свом СПО-у за принципијалност и да неће дозволити да га власти гладни појединци у врху СПО увуку у пакт са СПС-ом као и 1999. године( Савезна Влада) или 1998. у Београду и 2003. године у Лесковцу(Локална власт)

Лале, Беч

pre 20 godina

Сва срећа да "горку пилулу" СПО-НС могу да ублаже министарским местима у влади уз подршку Милошевићевих социјалисти (који се ни по коју цену не одричу свог шефа!).

А пита ли ко народ да ли је спреман да гута "горке пилуле" које му г. Илић тако усредно сервира?
За разлику од већине "политичких аналитичара", сматрам да би нови избори и те како прочистили политичку сцену Србије, јер ових 40 дана мучења су показали да "не пада снијег да покрије бријег...".

M

pre 20 godina

Hm, koalicije i politicki kompromisi su volsebna stver u koju treba uci hladne glave. Vuk Draskovic je u ovoj situaciji ucenjen sa dve strane od njegovih samih poslanika,koji mu izmzdju redova pokazuju da moze da bude smenjen sa pozicije predsednika stranke,i"gospodin" Vojislav Kostunica ga takodje sa druge strane ucenjuje kako bi pristao na koalicioni dogovor. Najglasniji glasnovornici posle izbora, da nema ulazu koalicije sa SPS I SRS su bas Velja i Vuk,stndarna pojava hipokrizije medju politicarima, takodje i gospoda DS tvrde pazar i ostaju uspravni u svojim nacelima,pametan politicki potez u slucaju da se dese izbori,u slucaju da ne...

vlajko

pre 20 godina

Ono što je sigurno ja ne bih voleo da se nađem u njihovoj koži. Moramo se složiti da im nije lako u ovom trenutku. Svako rešenje ima svoje prednosti i mane, ali ono što je sigurno da je interes države na prvom mestu.

Ja lično spadam u one koji misle da nam novi izbori ne bi doneli ništa novo, osim jačanje radikala, što nam, moramo priznati, to najmanje odgovara.

Ja pitam, pod pretpostavkom da se izbori održe i bude ista konstalacija stvari, šta onda? Možda novi izbori?
Srbija propada i to se mora zaustaviti. Možda to iziskuje i neke, na prvi pogled nenormalne poteze, ali gospodo to je naša realnost. Velika zasluga za takvo stanje pripada i DOS-u i to je fakat. Pa zapitajte se...

Милан

pre 20 godina

Окрени, обрни - све је исто. Вука сада уцењују његови посланици "гладни" власти а Коштуница му прети новима изборима. Било би ми жао да га сломе а мислим да хоће јер ће то бити доказ да више нема оног старог Вука коме нису могли ништа социјалисти ни затворима, батинама, претњама... У сваком случају ко уђе у ђавољу коалицију која зависи од СПС-а сам је себе осудио на пропаст и то је можда најбоље!

Милан

pre 20 godina

Окрени, обрни - све је исто. Вука сада уцењују његови посланици "гладни" власти а Коштуница му прети новима изборима. Било би ми жао да га сломе а мислим да хоће јер ће то бити доказ да више нема оног старог Вука коме нису могли ништа социјалисти ни затворима, батинама, претњама... У сваком случају ко уђе у ђавољу коалицију која зависи од СПС-а сам је себе осудио на пропаст и то је можда најбоље!

Лале, Беч

pre 20 godina

Сва срећа да "горку пилулу" СПО-НС могу да ублаже министарским местима у влади уз подршку Милошевићевих социјалисти (који се ни по коју цену не одричу свог шефа!).

А пита ли ко народ да ли је спреман да гута "горке пилуле" које му г. Илић тако усредно сервира?
За разлику од већине "политичких аналитичара", сматрам да би нови избори и те како прочистили политичку сцену Србије, јер ових 40 дана мучења су показали да "не пада снијег да покрије бријег...".

vlajko

pre 20 godina

Ono što je sigurno ja ne bih voleo da se nađem u njihovoj koži. Moramo se složiti da im nije lako u ovom trenutku. Svako rešenje ima svoje prednosti i mane, ali ono što je sigurno da je interes države na prvom mestu.

Ja lično spadam u one koji misle da nam novi izbori ne bi doneli ništa novo, osim jačanje radikala, što nam, moramo priznati, to najmanje odgovara.

Ja pitam, pod pretpostavkom da se izbori održe i bude ista konstalacija stvari, šta onda? Možda novi izbori?
Srbija propada i to se mora zaustaviti. Možda to iziskuje i neke, na prvi pogled nenormalne poteze, ali gospodo to je naša realnost. Velika zasluga za takvo stanje pripada i DOS-u i to je fakat. Pa zapitajte se...

M

pre 20 godina

Hm, koalicije i politicki kompromisi su volsebna stver u koju treba uci hladne glave. Vuk Draskovic je u ovoj situaciji ucenjen sa dve strane od njegovih samih poslanika,koji mu izmzdju redova pokazuju da moze da bude smenjen sa pozicije predsednika stranke,i"gospodin" Vojislav Kostunica ga takodje sa druge strane ucenjuje kako bi pristao na koalicioni dogovor. Najglasniji glasnovornici posle izbora, da nema ulazu koalicije sa SPS I SRS su bas Velja i Vuk,stndarna pojava hipokrizije medju politicarima, takodje i gospoda DS tvrde pazar i ostaju uspravni u svojim nacelima,pametan politicki potez u slucaju da se dese izbori,u slucaju da ne...

Nebojsa Petrovski

pre 20 godina

Ne mogu se oteti utisku da Srbija, prosto, vapije za novom vladom. Stanje u koje je dovedena zemlja, grcevita borba da se sacuvaju dosadasnje vladajuce pozicije pa i po cenu da sve propadne, nerazumna nesloga medju "glavesinama" srpskim-sve to prosto "udara u mozak" svakog iole misleceg gradjanina. Ne samo zbog toga sto, evidentno, zemlja gubi i ono malo povoljnije medjunarodne pozicije, koje je stekla posle 5. oktobra, sto ce se tesko strani investitori odluciti i da nas posete a kamoli da uloze svoje pare u srpsku privredu, vec sto su se mnogi usudili da udare na obraz ovog iako napacenog, ipak ponosnog naroda. Zato, oni koji su dobili mandat na nedavnim izborima treba da iskoriste priliku koju im je narod dao i da prekrate muke gradjana, da stabilizuju drzavu, dovedu pred lice pravde sve koji su se ogresili o zakone(bili oni na vlasti ili radili protiv vlasti), kako bi se zemlja okrenula buducnosti.

Душан

pre 20 godina

Невероватно је како појединци зарад парчета власти заборављају прошлост и све оно што се десило пре 5.октобра и самог 5. октобра. Надам се да ће Вук успети да се избори у свом СПО-у за принципијалност и да неће дозволити да га власти гладни појединци у врху СПО увуку у пакт са СПС-ом као и 1999. године( Савезна Влада) или 1998. у Београду и 2003. године у Лесковцу(Локална власт)

Neskovic

pre 20 godina

Da li ste primjetili neku bitnu promjenu u politici Njemacke poslije dolaska na vlast socijalicta? Ili u SAD poslije zamjene demokrata konzervativcima? Da li je istina da je vrh svjetske demokratije mogucnost da samo dvije politicke opcije su moguce, u jednoj tako velikoj zemlji kakva je Amerika. Zar vam se ne cine posljednji dogadjaji u Britanskom parlamentu slicnim nedavnim dogadjajima u nasem parlamentu?

U nasem slucaju poslednji izbori su bili vanredni izbori, nakon uskracenja povjerenja Vladi u Parlamentu. Glasaci su to izborima potvrdili. Ako je to tako, onda je logicno da se sada isproba druga opcija i drugi ljudi, pogotovu ako se zna da je ta nova opcija orocena na godinu dana, posto donosenjem novog Ustava svakako slijede novi izbori. Meni su nerazumni zahtjevi na "stabilnoj vecinskoj Vladi na 4 godine", kada se zna da ce novi Ustav ionako donijeti prevremene izbore.

Na dalje, sve partije izjavljuju da su prosli izbori bili nepotpuni ili nekompetentni iz najmanje cetiri razloga: sprovedeni su po starom izbornom ili Milosevickom zakonu, nisu bili sredjeni biracki spiskovi, manjine nisu dobile mogucnost da budu zastupljene u Parlamentu, dijaspora nije glasala. Sta to g. Zivkovic i g. Tadic misle o glasacima, narodu i drzavi sa zahtjevom da ta pitanja ne isprave ili ne rjesavaju narednih 4 godine!? Ja sam ih pravilno razumeo, mislili su da ce stabilnom vecinskom vladom obezbijediti bolju podrsku inopartnera. To da, ali ne na rok od 4 godine. Podrska inostranstva ce se najprije, u najvecem obimu i na najduzi rok, obezbijediti ako drzava ima Parlament, Vladu, Ustav i demokratske zakone. I ako se to sve postuje. Oni su propustili priliku da to naprave, ne zato sto to nisu htjeli, i ne samo to, vec i zato sto su smatrali da prioritrt treba dati drugim pitanjima. Sada je ocigledno da je podjednako vazno i jedno i drugo i podrska manjinskoj Vladi od strane DS bice znak njihove velike odgovornosti i otvaranje vrata direktnog ucesca u daljnjem provodjenju reformi. Od g. Tadica ocekuje se takva vrsta pragmaticnosti,a od g. Dacica da je razumeo da ako sada propusti sansu, da nikada vise nece dobiti priliku da svojom socijalnom politikom pomogne radnicima.

Zakljucak: Formirati Vladu odmah, podrska DS je najbolja, a ako izostane, svaka druga je dobro dosla. Sva druga pitanja su nebitna. Vrijeme prije oktobra 2000 nikada vise se vratiti nece.

mladen mladenovic

pre 20 godina

Narod je rekao na izborima sta je hteo. Glasao je i rezultati glasanja su poznati. Neznam zasto je vlada bez clanova DS "gorka pilula". Pa oni su bili na vlasti tri godine. Taman su hteli da zavrse poslove i, kako kazu "obaveze koje su preuzeli" . Kad ono, izgubise izbore. A javljalo im se da ce da pobede. Isto kao i Slobi pre nekoliko godina. Zbog cega ih je narod menjao. Nije valjda da na mala vrata ponovo "usrecuju" Srbiju. SPS ne ucestvuje u vlasti, niti je to trazio. Takve su barem zvanicne izjave, kako gospodina Kostunice, tako i gospodina Dacica. Valjda ne lazu. Ili barem jedan od njih. Videcemo kada oforme vladu i izaberu institucije. Nije ministar dugme, pa se kao nece primetiti da su i socijalisti dobili "svoj resor", za svoj "prljavi glas", kako bi neki hteli to da pretstave. Novim izborima se nista ne dobija. Ponovo ce vecinu osvojiti oni, koje narod hoce. Bez obzira na navodne pritiske zapada dozvolimo da se osnuje vlada i ostale drzavne institucije. Dozvolimo im makar neko vreme da rade. A onda, onda ce morati da odgovaraju za ono sto su uradili. Nemojmo da osudjujemo nesto unapred. Ipak, neznamo kako ce to izgledati. Narod je konacno shvatio da politicari zavise od njih i da su smenjivi, sto je najvaznije. To znaju na zapadu isto kao i u Velikom Gradistu.

Don Quijote

pre 20 godina

Gospodin Vuk Draskovic ponovo pravi "gresku u koracima". Prvo, sloboda javnog izrazavanja i politickog delovanja, znaci da svako ima pravo da zastupa svoju politicku opciju i ideju i da bira predsednika svoje politicke stranke. Znaci da ako SPS nije zakonom zabranjena politicka partija, i ako vec moze da ucestvuje ravnopravno sa ostalim strankama u politickom zivotu Srbije, onda je njeno apsolutno pravo da bira sama svog predsednika. Pa makar taj predsednik bio i Slobodan Milosevic. Ja, koji bih se slobodno mogao definisati kao ljuti i ogorceni protivnik i SPS i njihovog predsednika ne bih sebi nikada uzeo slobodu (ili je oduzeo SPS-u) da sama odredjuje ko ce im voditi stranku. I da im ja biram predsednika.

Kao drugo, Srbija je nedopustivo dugo u potpunoj politickoj blokadi i to se definitivno mora zavrsiti. Srbija mora pod hitno dobiti vladu, promeniti sve one miloseviceve anticivilizacijske zakone koji su morali biti promenjeni jos 6 oktobra 2000-te, a nisu do dana danasnjeg, i konacno se transformisati u normalnu i demokratsku drzavu. To je prioritet koji nema alternativu, to je jasno i vrapcima na grani, i sve ostalo je manje bitno, sve ostalo je mlacenje prazne slame i gubljenje vremena koga mi, uzgred budi receno vise nemamo uopste. Sve ostalo je zamajavanje i produzivanje agonije u kojoj smo toliko vremena da vec izgleda kao vecnost, i od cega su vec svi premoreni, apaticni i beznadezni.

Bosko

pre 20 godina

Vuk Draskovic ako ne udje u Vladu DSS-a,G-17 plus i SPO-NS uz podrsku socijalista rizikuje da sva krivica za neformiranje vlade Srbije padne iskljucivo na njegova pleca jer je bilo kakva vlada sa DS dok ne odstrane iz stranke Cedu Jovanovica,Bebu Popovica,Zivkovica i njihov nacin razmisljanja da cilj opravdava sredstva i da je nacin izbora guvernera Kori Udovicki odlican,jednostavno ne dolazi u obzir.Narod je jednoglasno sa 88 posto glasova glasao da ova nepopularna vlada krnjeg Dos-a ode sa vlasti i da bude smenjena i svako ko se usudi da prkosi narodu bice spusten na novim izborima ispod cenzusa.Nadam se da ce Vuk povuci pravi potez i doprineti da se stvori jaka prava demokratska i reformska vlada bez DS-a koji su u stvari neokomunisti.Sam nacin proslave 200-te godisnjice prvog srpskog ustanka je ruganje Srbiji i njenom narodu.

Branko

pre 20 godina

Nije losa manjinska vlada uz podrsku SPS, ma kako to lose zvucalo. To ce konacno testirati sposobnost DSS, DS u opoziciji moze da se preispita a najvazniji efekat moze se desiti u vezi SPS, ma kako to neugodno zvucalo. Naime, politicka scena Srbije jednostavno nema balans levce, sto je u svakoj zemlji vrlo neprirodno. DS i G-17 su u centru a sve ostale stranke su desno od centra ili sasvim desnicarske. Levicarska stranka popularna u narodu jednostavno ne postoji. Ako se SPS temeljno reformise (mada je to verovatno suvise optimisticna pretpostavka) mogla bi zauzeti to vitalno mesto. Konacno, ako SPS mnogo zateze i postavlje uslove neprihvatljive prvo za G-17, zatim Vuka pa konacno i DSS eto DS u vladi ili jos bolje eto novih izbora na jesen/zimu sa jasnije definisanom politickom scenom. Taj put, ma koliko neprijatan i trnovit, izgleda mora se proci. A ko zna, mozda DSS vlada bude i uspesna?

Zoran

pre 20 godina

Nemogu da shvatim (zato sto sam najverovatnije glup) kako nova Vlada sa premijerom Kostunicom hoce i moze da menja anticivilizaciske zakone i ustav uz podrsku politicke stranke koja je te zakone i ustav donela i uz apsolutnu vecinu koju je tada imala, mislim svakako na stranku SPS Slobodan Milosevic. Jednostavno nemogu da poverujem da sada svi pljuju po sebi i G17 plus, SPO Vuk Draskovic pa eto sada i SPS po S. Milosevicu a sve zbog interesa za drzavu i narod. Verujuci Hriscanin jesam ali u ovakvo cudo jednostavno neverujem.

Nikola

pre 20 godina

Mislim da ni DSS, ni G17+, ni koalicija SPO/NS vise nemaju pravo da odugovlace sa formiranjem vlade. Ciju ce podrsku dobiti je potpuno nebitno. DS samo prica o "buducnosti" a jos uvek zive u vremenu od pre 5. oktobra. Neke stvari DS jednostavno nije u stanju da prevazidje. Drzava se gradi na jakim institucijama, i jedino su one garant za uspesnu ekonomiju, investicije, reforme. Svima je vec ocigledno da je DS jedna prevazidjena stranka u kojoj su ostali jos jedino snage malogradjanstva, skorojevickog nacina razmisljanja i prepotentne povrsnosti, i ne postoji ni jedan jedini razlog da se ceka bilo kakva reakcija DS-a. EU je izrazila zelju da bude demokratije u Srbiji, a ne da DS bude na vlasti. Zato ne treba vise cekati zbunjene i ogorcene zutace, vec treba formirati vladu, a ako ta vlada ne bude valjala - i nju cemo smeniti.

Nick

pre 20 godina

Srbija je talac politicke nesposobnosti DSSa i Kostunice. Talac njihove lose predizborne procene i njihovih neostvarivih predizbornih obecanja.

Bila te talac dok su trajali pregovori, kada je DS zauzela jasan stav da ZELI da saradjuje, a DSS je odbijao saradnju... Valjda misleci da ce magijom da stvori vecinu.

Sada DSS rehabilituje i daje oprost onima koji su nam upropastili zivot!
I Srbija ce opet da bude talac DSSa koji ima jedva 17% podrske!
Zaista je velika muka nad Srbojom, za ove tri godine smo imali normalizaciju zivota, a sada opet propast!

Misa

pre 20 godina

Jedva cekam da vidim smenu ove lose odlazece vlade DS-a i GSS-a.Cekali smo dugo ali smo nadam se konacno docekali da posle 60 godina dobijemo jednu pravu dmokratsku vladu u Srbiji.Srbija ce krenuti sigurnim korakom napred uz DSS,G-17 Plus i SPO-NS uz podrsku SPS-a.

Милан

pre 20 godina

Окрени, обрни - све је исто. Вука сада уцењују његови посланици "гладни" власти а Коштуница му прети новима изборима. Било би ми жао да га сломе а мислим да хоће јер ће то бити доказ да више нема оног старог Вука коме нису могли ништа социјалисти ни затворима, батинама, претњама... У сваком случају ко уђе у ђавољу коалицију која зависи од СПС-а сам је себе осудио на пропаст и то је можда најбоље!

Лале, Беч

pre 20 godina

Сва срећа да "горку пилулу" СПО-НС могу да ублаже министарским местима у влади уз подршку Милошевићевих социјалисти (који се ни по коју цену не одричу свог шефа!).

А пита ли ко народ да ли је спреман да гута "горке пилуле" које му г. Илић тако усредно сервира?
За разлику од већине "политичких аналитичара", сматрам да би нови избори и те како прочистили политичку сцену Србије, јер ових 40 дана мучења су показали да "не пада снијег да покрије бријег...".

vlajko

pre 20 godina

Ono što je sigurno ja ne bih voleo da se nađem u njihovoj koži. Moramo se složiti da im nije lako u ovom trenutku. Svako rešenje ima svoje prednosti i mane, ali ono što je sigurno da je interes države na prvom mestu.

Ja lično spadam u one koji misle da nam novi izbori ne bi doneli ništa novo, osim jačanje radikala, što nam, moramo priznati, to najmanje odgovara.

Ja pitam, pod pretpostavkom da se izbori održe i bude ista konstalacija stvari, šta onda? Možda novi izbori?
Srbija propada i to se mora zaustaviti. Možda to iziskuje i neke, na prvi pogled nenormalne poteze, ali gospodo to je naša realnost. Velika zasluga za takvo stanje pripada i DOS-u i to je fakat. Pa zapitajte se...

M

pre 20 godina

Hm, koalicije i politicki kompromisi su volsebna stver u koju treba uci hladne glave. Vuk Draskovic je u ovoj situaciji ucenjen sa dve strane od njegovih samih poslanika,koji mu izmzdju redova pokazuju da moze da bude smenjen sa pozicije predsednika stranke,i"gospodin" Vojislav Kostunica ga takodje sa druge strane ucenjuje kako bi pristao na koalicioni dogovor. Najglasniji glasnovornici posle izbora, da nema ulazu koalicije sa SPS I SRS su bas Velja i Vuk,stndarna pojava hipokrizije medju politicarima, takodje i gospoda DS tvrde pazar i ostaju uspravni u svojim nacelima,pametan politicki potez u slucaju da se dese izbori,u slucaju da ne...

Nebojsa Petrovski

pre 20 godina

Ne mogu se oteti utisku da Srbija, prosto, vapije za novom vladom. Stanje u koje je dovedena zemlja, grcevita borba da se sacuvaju dosadasnje vladajuce pozicije pa i po cenu da sve propadne, nerazumna nesloga medju "glavesinama" srpskim-sve to prosto "udara u mozak" svakog iole misleceg gradjanina. Ne samo zbog toga sto, evidentno, zemlja gubi i ono malo povoljnije medjunarodne pozicije, koje je stekla posle 5. oktobra, sto ce se tesko strani investitori odluciti i da nas posete a kamoli da uloze svoje pare u srpsku privredu, vec sto su se mnogi usudili da udare na obraz ovog iako napacenog, ipak ponosnog naroda. Zato, oni koji su dobili mandat na nedavnim izborima treba da iskoriste priliku koju im je narod dao i da prekrate muke gradjana, da stabilizuju drzavu, dovedu pred lice pravde sve koji su se ogresili o zakone(bili oni na vlasti ili radili protiv vlasti), kako bi se zemlja okrenula buducnosti.

Душан

pre 20 godina

Невероватно је како појединци зарад парчета власти заборављају прошлост и све оно што се десило пре 5.октобра и самог 5. октобра. Надам се да ће Вук успети да се избори у свом СПО-у за принципијалност и да неће дозволити да га власти гладни појединци у врху СПО увуку у пакт са СПС-ом као и 1999. године( Савезна Влада) или 1998. у Београду и 2003. године у Лесковцу(Локална власт)

Neskovic

pre 20 godina

Da li ste primjetili neku bitnu promjenu u politici Njemacke poslije dolaska na vlast socijalicta? Ili u SAD poslije zamjene demokrata konzervativcima? Da li je istina da je vrh svjetske demokratije mogucnost da samo dvije politicke opcije su moguce, u jednoj tako velikoj zemlji kakva je Amerika. Zar vam se ne cine posljednji dogadjaji u Britanskom parlamentu slicnim nedavnim dogadjajima u nasem parlamentu?

U nasem slucaju poslednji izbori su bili vanredni izbori, nakon uskracenja povjerenja Vladi u Parlamentu. Glasaci su to izborima potvrdili. Ako je to tako, onda je logicno da se sada isproba druga opcija i drugi ljudi, pogotovu ako se zna da je ta nova opcija orocena na godinu dana, posto donosenjem novog Ustava svakako slijede novi izbori. Meni su nerazumni zahtjevi na "stabilnoj vecinskoj Vladi na 4 godine", kada se zna da ce novi Ustav ionako donijeti prevremene izbore.

Na dalje, sve partije izjavljuju da su prosli izbori bili nepotpuni ili nekompetentni iz najmanje cetiri razloga: sprovedeni su po starom izbornom ili Milosevickom zakonu, nisu bili sredjeni biracki spiskovi, manjine nisu dobile mogucnost da budu zastupljene u Parlamentu, dijaspora nije glasala. Sta to g. Zivkovic i g. Tadic misle o glasacima, narodu i drzavi sa zahtjevom da ta pitanja ne isprave ili ne rjesavaju narednih 4 godine!? Ja sam ih pravilno razumeo, mislili su da ce stabilnom vecinskom vladom obezbijediti bolju podrsku inopartnera. To da, ali ne na rok od 4 godine. Podrska inostranstva ce se najprije, u najvecem obimu i na najduzi rok, obezbijediti ako drzava ima Parlament, Vladu, Ustav i demokratske zakone. I ako se to sve postuje. Oni su propustili priliku da to naprave, ne zato sto to nisu htjeli, i ne samo to, vec i zato sto su smatrali da prioritrt treba dati drugim pitanjima. Sada je ocigledno da je podjednako vazno i jedno i drugo i podrska manjinskoj Vladi od strane DS bice znak njihove velike odgovornosti i otvaranje vrata direktnog ucesca u daljnjem provodjenju reformi. Od g. Tadica ocekuje se takva vrsta pragmaticnosti,a od g. Dacica da je razumeo da ako sada propusti sansu, da nikada vise nece dobiti priliku da svojom socijalnom politikom pomogne radnicima.

Zakljucak: Formirati Vladu odmah, podrska DS je najbolja, a ako izostane, svaka druga je dobro dosla. Sva druga pitanja su nebitna. Vrijeme prije oktobra 2000 nikada vise se vratiti nece.

mladen mladenovic

pre 20 godina

Narod je rekao na izborima sta je hteo. Glasao je i rezultati glasanja su poznati. Neznam zasto je vlada bez clanova DS "gorka pilula". Pa oni su bili na vlasti tri godine. Taman su hteli da zavrse poslove i, kako kazu "obaveze koje su preuzeli" . Kad ono, izgubise izbore. A javljalo im se da ce da pobede. Isto kao i Slobi pre nekoliko godina. Zbog cega ih je narod menjao. Nije valjda da na mala vrata ponovo "usrecuju" Srbiju. SPS ne ucestvuje u vlasti, niti je to trazio. Takve su barem zvanicne izjave, kako gospodina Kostunice, tako i gospodina Dacica. Valjda ne lazu. Ili barem jedan od njih. Videcemo kada oforme vladu i izaberu institucije. Nije ministar dugme, pa se kao nece primetiti da su i socijalisti dobili "svoj resor", za svoj "prljavi glas", kako bi neki hteli to da pretstave. Novim izborima se nista ne dobija. Ponovo ce vecinu osvojiti oni, koje narod hoce. Bez obzira na navodne pritiske zapada dozvolimo da se osnuje vlada i ostale drzavne institucije. Dozvolimo im makar neko vreme da rade. A onda, onda ce morati da odgovaraju za ono sto su uradili. Nemojmo da osudjujemo nesto unapred. Ipak, neznamo kako ce to izgledati. Narod je konacno shvatio da politicari zavise od njih i da su smenjivi, sto je najvaznije. To znaju na zapadu isto kao i u Velikom Gradistu.

Don Quijote

pre 20 godina

Gospodin Vuk Draskovic ponovo pravi "gresku u koracima". Prvo, sloboda javnog izrazavanja i politickog delovanja, znaci da svako ima pravo da zastupa svoju politicku opciju i ideju i da bira predsednika svoje politicke stranke. Znaci da ako SPS nije zakonom zabranjena politicka partija, i ako vec moze da ucestvuje ravnopravno sa ostalim strankama u politickom zivotu Srbije, onda je njeno apsolutno pravo da bira sama svog predsednika. Pa makar taj predsednik bio i Slobodan Milosevic. Ja, koji bih se slobodno mogao definisati kao ljuti i ogorceni protivnik i SPS i njihovog predsednika ne bih sebi nikada uzeo slobodu (ili je oduzeo SPS-u) da sama odredjuje ko ce im voditi stranku. I da im ja biram predsednika.

Kao drugo, Srbija je nedopustivo dugo u potpunoj politickoj blokadi i to se definitivno mora zavrsiti. Srbija mora pod hitno dobiti vladu, promeniti sve one miloseviceve anticivilizacijske zakone koji su morali biti promenjeni jos 6 oktobra 2000-te, a nisu do dana danasnjeg, i konacno se transformisati u normalnu i demokratsku drzavu. To je prioritet koji nema alternativu, to je jasno i vrapcima na grani, i sve ostalo je manje bitno, sve ostalo je mlacenje prazne slame i gubljenje vremena koga mi, uzgred budi receno vise nemamo uopste. Sve ostalo je zamajavanje i produzivanje agonije u kojoj smo toliko vremena da vec izgleda kao vecnost, i od cega su vec svi premoreni, apaticni i beznadezni.

Bosko

pre 20 godina

Vuk Draskovic ako ne udje u Vladu DSS-a,G-17 plus i SPO-NS uz podrsku socijalista rizikuje da sva krivica za neformiranje vlade Srbije padne iskljucivo na njegova pleca jer je bilo kakva vlada sa DS dok ne odstrane iz stranke Cedu Jovanovica,Bebu Popovica,Zivkovica i njihov nacin razmisljanja da cilj opravdava sredstva i da je nacin izbora guvernera Kori Udovicki odlican,jednostavno ne dolazi u obzir.Narod je jednoglasno sa 88 posto glasova glasao da ova nepopularna vlada krnjeg Dos-a ode sa vlasti i da bude smenjena i svako ko se usudi da prkosi narodu bice spusten na novim izborima ispod cenzusa.Nadam se da ce Vuk povuci pravi potez i doprineti da se stvori jaka prava demokratska i reformska vlada bez DS-a koji su u stvari neokomunisti.Sam nacin proslave 200-te godisnjice prvog srpskog ustanka je ruganje Srbiji i njenom narodu.

Branko

pre 20 godina

Nije losa manjinska vlada uz podrsku SPS, ma kako to lose zvucalo. To ce konacno testirati sposobnost DSS, DS u opoziciji moze da se preispita a najvazniji efekat moze se desiti u vezi SPS, ma kako to neugodno zvucalo. Naime, politicka scena Srbije jednostavno nema balans levce, sto je u svakoj zemlji vrlo neprirodno. DS i G-17 su u centru a sve ostale stranke su desno od centra ili sasvim desnicarske. Levicarska stranka popularna u narodu jednostavno ne postoji. Ako se SPS temeljno reformise (mada je to verovatno suvise optimisticna pretpostavka) mogla bi zauzeti to vitalno mesto. Konacno, ako SPS mnogo zateze i postavlje uslove neprihvatljive prvo za G-17, zatim Vuka pa konacno i DSS eto DS u vladi ili jos bolje eto novih izbora na jesen/zimu sa jasnije definisanom politickom scenom. Taj put, ma koliko neprijatan i trnovit, izgleda mora se proci. A ko zna, mozda DSS vlada bude i uspesna?

Zoran

pre 20 godina

Nemogu da shvatim (zato sto sam najverovatnije glup) kako nova Vlada sa premijerom Kostunicom hoce i moze da menja anticivilizaciske zakone i ustav uz podrsku politicke stranke koja je te zakone i ustav donela i uz apsolutnu vecinu koju je tada imala, mislim svakako na stranku SPS Slobodan Milosevic. Jednostavno nemogu da poverujem da sada svi pljuju po sebi i G17 plus, SPO Vuk Draskovic pa eto sada i SPS po S. Milosevicu a sve zbog interesa za drzavu i narod. Verujuci Hriscanin jesam ali u ovakvo cudo jednostavno neverujem.

Nikola

pre 20 godina

Mislim da ni DSS, ni G17+, ni koalicija SPO/NS vise nemaju pravo da odugovlace sa formiranjem vlade. Ciju ce podrsku dobiti je potpuno nebitno. DS samo prica o "buducnosti" a jos uvek zive u vremenu od pre 5. oktobra. Neke stvari DS jednostavno nije u stanju da prevazidje. Drzava se gradi na jakim institucijama, i jedino su one garant za uspesnu ekonomiju, investicije, reforme. Svima je vec ocigledno da je DS jedna prevazidjena stranka u kojoj su ostali jos jedino snage malogradjanstva, skorojevickog nacina razmisljanja i prepotentne povrsnosti, i ne postoji ni jedan jedini razlog da se ceka bilo kakva reakcija DS-a. EU je izrazila zelju da bude demokratije u Srbiji, a ne da DS bude na vlasti. Zato ne treba vise cekati zbunjene i ogorcene zutace, vec treba formirati vladu, a ako ta vlada ne bude valjala - i nju cemo smeniti.

Nick

pre 20 godina

Srbija je talac politicke nesposobnosti DSSa i Kostunice. Talac njihove lose predizborne procene i njihovih neostvarivih predizbornih obecanja.

Bila te talac dok su trajali pregovori, kada je DS zauzela jasan stav da ZELI da saradjuje, a DSS je odbijao saradnju... Valjda misleci da ce magijom da stvori vecinu.

Sada DSS rehabilituje i daje oprost onima koji su nam upropastili zivot!
I Srbija ce opet da bude talac DSSa koji ima jedva 17% podrske!
Zaista je velika muka nad Srbojom, za ove tri godine smo imali normalizaciju zivota, a sada opet propast!

Misa

pre 20 godina

Jedva cekam da vidim smenu ove lose odlazece vlade DS-a i GSS-a.Cekali smo dugo ali smo nadam se konacno docekali da posle 60 godina dobijemo jednu pravu dmokratsku vladu u Srbiji.Srbija ce krenuti sigurnim korakom napred uz DSS,G-17 Plus i SPO-NS uz podrsku SPS-a.