SPS ne beži od razgovora

Izvor: B92

Petak, 23.01.2004.

17:38

Default images

Poslednjeg dana nedelje u kojoj su praktično prekinuti pregovori o formiranju nove vlade u demokratskom bloku, glavne teme su da li će biti konstituisana Skupština Srbije, ili će, uskoro biti novih izbora. Posle odbijanja DS da podrži manjinsku vladu, poslednja stranka koja bi mogla da podrži novi kabinet DSS-a, G17 plusa i SPO i Nove Srbije - je poslanička grupa SPS. Više izvora bliskih tekućim stranačkim pregovorima, potvrdilo je za B92 da postoji ideja da se socijalistima ponudi takva saradnja, iako je potpredsednik DSS-a Dragan Maršićanin ponovio da nije bilo kontakata sa Socijalističkom partijom Srbije.

Predsednik Glavnog odbora SPS Ivica Dačić izjavio je za B92 da Socijalisti nisu razgovorali ni sa jednom strankom o eventualnoj podršci manjinskoj vladi. "Ako neko ima takvu ideju, treba zvanično da nam se obrati," kaže Dačić: "Mi ne bežimo od razgovora. Svi znaju koja su naša osnovna programska opredeljenja – zalaganje za jedinstvo Srbije, da Kosovo i Metohija ostanu u Srbiji, da nema više izručenja Haškom tribunalu, da se prekine ovaj neoliberalni koncept ekonomije koji zagovara, između ostalih, G17. Ako je nekome naš politički program zanimljiv za razgovor da se dođe do zajedničkog imenitelja o nekoj novoj vladi, mi smo spremni za razgovor."

Portparol G17 plus za B92 kaže da u toj stranci ne razmišljaju o eventualnim novim izborima: "Jedina tema o kojoj mi razmišljamo trenutno je što je pre moguće formiranje stabilne vlade punog kapaciteta. O izborima možemo eventualno da pričamo tek ukoliko razgovori ne uspeju, ali ono što mi očekujemo je da dođe do smirivanja trenutnih tenzija i da se razgovori nastave u konstruktivnom tonu."

Istovremeno, Bojan Dimitrijević iz SPO rekao je za B92 da je još drugog dana rada radne grupe za pravljenje koalicinog sporazuma pomenuta takva ideja: "Za sada, kao stranka, nismo je razmatrali, niti smo se o njoj izjašnjavali. Mi bismo voleli da se ne ide na nove izbore zato što mislimo da bi rešenje formiranja vlade uz podršku DS-a bilo bolje za građane jer bi smanjilo troškove i brže stvorilo institucije."

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Medijum Galup" Srbobran Branković smatra da će veliki deo demokratski opredeljenog biračkog tela, razočaran nemogućnošću stranaka da postignu bilo kakav dogovor, izostati sa sledećeg glasanja. Branković veruje da u tom slučaju, eventualna koalicija DSS, G17 plus, SPO i Nove Srbije ne bi bila od velike koristi: "Ta koalicija, uprkos tome što u programskom smislu nije najkoherentnija, ona bi sigurno povukla izvestan broj glasova i postigla izvesnu sinergiju. S druge strane, to možda ne bi bilo loše ni za DS jer bi ona ostala na svom programu, s tim što do izbora moramo znati šta je to DS, da li je to DS koji predvodi Boris Tadić ili ono drugo krilo." U svakom slučaju, Branković veruje da će eventualni izbori najviše odgovarati SRS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: