Kasa obavestio UN, EU i OEBS o političkom položaju manjina, nakon izbora

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2004.

15:32

Default images

Predsednik Saveza Vojvodjanskih madjara Jožef Kasa uputio je pismo Evropskoj Uniji, Savetu Evrope, OEBS-u i Ujedinjenim nacijama, u kome ih obaveštava o situaciji nastaloj posle vanrednih izbora. Kasa je ukazao na činjenicu da manjine u Srbiji nemaju autentične predstavnike u republičkom parlamentu, javlja iz Subotice dopisnik B92 Larisa Inić.

Kasa je u pismu ukazao na situaciju u zemlji i predočio događaje oko izbora: “Nismo ovo pitanje izoštrili u potpunosti, nego tražimo podršku i pomoć međunarodne zajednice da utiče na političke tokove u Srbiji, odnosno da nacionalne manjine imaju pozitivnu diskriminaciju”, kazao je Kasa.

Kasa je izrazio nadu da će obraćanje međunarodnoj zajednici doneti konkretne rezultate: “Ja se nadam da će ovo pismo imati odrđeni efekat i da ćemo imati novi izborni zakon za sledeće izbore, da se takođe cenzus drugačije odredi prema nacionalnim manjinama”.

U pismu se posebno ističe zabrinutost zbog mogućnosti da aktuelna politička scena zakoči procese koji su započeti u oblasti manjinskih i ljudskih prava, kao i da to može prouzrokovati negativan stav većinskog naroda prema različitosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: