Vladici Jovanu određen tridesetodnevni pritvor

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.01.2004.

09:11

Default images

Sud u Bitolju odredio je tridesetodnevni pritvor za vladiku Jovana Vraniškovskog i on je odmah smešten u istražni zatvor „Crni most“ u tom gradu. Vladika Jovan, koga je Makedonska pravoslavna crkva raščinila nakon što ga je patrijarh srpski Pavle imenovao egzarhom Srpske parvoslavne crkve u Makedoniji, a zatim i episkopom autonomne Ohridske arhiepiskopije u okviru Srpske pravoslavne crkve. Kako javlja dopisnik B92 iz Skoplja Safet Biševac, istražni sudija Slobodanka Bakevska odreila je tu meru da bi se vladika Jovana onemogućio da napusti Makedoniju dok traje istraga po krivičnoj prijavi koju je podnela makedonska policija za širenje nacionalne, rasne i verske mržnje, netrpeljivosti i razdora. Policija u Bitolju u nedelju je uhapsila Vraniškovskog zajedno sa još četiri sveštenika i sedam monahinja dok su obavljali versku službu u stanu oca Vraniševskog. Monasi i monahinje, u ponedeljak popodne su oslobođeni i biće prekršajno gonjeni zbog narušavanja javnog reda i mira.

Hapšenje episkopa Jovana samo je jedan od ekscesa koji obeležavaju odnose makedonske i srpske pravoslavne crkve. Sukob dveju crkava izbio je još 1967. godine, kada je makedonska pravoslavna crkva zatražila autokefalnost.

Zoran Vraniškovski, odnosno episkop Jovan, bio je vladika u Makedoniji, ali ga je makedonska pravoslavna crkva raščinila jer je iskazao privrženost Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Prošle godine, na majskom saboru, Sinod SPC imenovao je Jovana za egzarha patrijarha Pavla u Makedoniji i episkopa Ohridske episkopije. Zbog toga što je vršio bogosluženja mimo zvaničnih crkvenih objekata, što je striktno zabranjeno makedonskim zakonom o crkvi, vladika Jovan je prošle godine osuđen na dvogodišnju uslovnu kaznu zatvora. U ovogodišnjoj božićnoj poslanici patrijarh Pavle obratio se svim vernicima, ali i sveštenstvu u Makedoniji, koje je pozvao na kanonsko, ali i liturgijsko jedinstvo sa SPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: