Ponedeljak, 12.01.2004.

09:11

Vladici Jovanu određen tridesetodnevni pritvor

Izvor: B92

Vladici Jovanu odreðen tridesetodnevni pritvor IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

mihajlo

pre 20 godina

To je bas Isus rekao: "Ne pokazujte lojalnost crkvi koja pripada drugom narodu." Salu na stranu, toliko se stvari izdesavalo u istroriji hriscanskih crkava koje nemaju nikakve veze sa hriscanstvom, da je to besmisleno govoriti. Ovo je jedna od takvih.

Saso Stefanovski

pre 20 godina

Bas nemogu da svatim sto se mesate gde vam nije mesto!?!?!
Ako ne treba da svaka nacija ima svoju crkvu, neka se onda SPC otkaze termina "Srpska" i neka postane Pravoslavna Crkva. Za one koji neznaju: BJRM je termin kojim se u Ujendinjenim Nacica imenuje Republika Makedonija. Za citaoce ovih komentara, vas juzni sused se zove Republika Makedonija.

Nesa

pre 20 godina

Ocigledno je da vlada Makedonije podrzava MPC u cilju stvaranja i jacanja nacionalnog identiteta koji je ugrozen sa svih strana. I to je direktno mesanje ili u ovom slucaju simbioza drzave i crkvene. Inace moje glediste je da posto MPC nije ni od koga priznata moze se stoga tretirati kao neka hriscanska sekta, odbegla od SPC.

Posmatrac

pre 20 godina

Dodao bih par redova, jer sam iz komentara video da neki nisu najbolje upuceni u problematiku.
1.Prva stvar je da kod ovakvih slucajeva mora drzava odmah da reaguje i intervenise i osudi ovakvo ponasanje, a zatim da zatrazi zastitu i zvanicno izvinjenje. Kod nas izgleda drzava i ne postoji, pa logicno nema ni reakcije.

2.Nije SPC ta koja ce da nekome daje kefalnost. Od vaseljenskog sabora u Nikeji 325 godine ove ere pa do danasnjeg dana ustanovljeni su kanoni koji govore kako ostati u neprekidnoj povezanosti sa Bogom. Odatle su stvarane crkve(ne mislim pojedinacno nego kao institucije, na primer jerusalimska, carigradska itd.).
1054. dolazi do razdvajanja katolicke i pravoslavne crkve i do krsenja kaona od strane katolika. Zato pravoslavlje jeste jedino ispravno. Tako je nastala i srpska pravoslavna crkva pod cijom ingerencijom su i Crna Gora i Makedonija izmedju ostalog.
Zato nema ni govora da ako neka drzava postoji, ima svoju teritoriju, time dobija pravo i na svoju crkvu.
Postoji tacno odredjena hijerarhija koja se mora postovati.

Trudio sam se u najkracim crtama da objasnim sta je. Detaljnije objasnjavanje bi znacilo nekoliko strana.

nikola

pre 20 godina

Uz pretpostavku da je vest tacno prenesena (ne desava se bas cesto na ovim prostorima) ocigledno je da Makedonija ima uzasno totalitarne zakone. Imam par komentara:
1-egzistencijalizam: Drzava valjda natera verske zajednice da se registruju i to nam kaze da li postoji organizacija pod imenom SPC ili MPC.
2-bajbok: Ako ja verujem da su prljavi krompiri stetni i onda operem krompir pre nego sto ga skuvam, postoji sansa da vrsim verski obred kod kuce i mogu biti uhapsen.
3-kohabitacija: Svako moze da se igra verskih zajednica i da osniva svoje kao stranke. potrebno je mozda uvesti donju granicu za clanstvo da se neko registruje kao verska zajednica te da bi mogao da ostvaruje odredjena prava na osnovu toga (slobodni dani za praznike itd). mimo toga nikoga ne treba da bude briga sta ko radi i gde vrsi obrede i na koji nacin, osim redovnih organa koji prate kriminalne delatnosti da ne dodje do zabune da je podnosenje ljudskih zrtvi ok ako je u kanonu religije. ili cirkulacija narkotika, otmice maloletnika (pa ni dobrovoljne), zagadjivanje okoline itd.
4-imovina SPC: Zakon ne poznaje prinudno nasledstvo imovine, transfer bez pristanka vlasnika i slicne akcije. Ako je SPC bila vlasnik crkava, ona treba da trazi povracaj istih od strane makedonskih sudova. kad taj zahtev bude odbijen, ide se na savet evrope i podnosi se tuzba tamo. mozda nase banana drzavice jos nisu obavezne da postuju odluke tih sudova ali bice vrlo skoro, tako da ce pitanja imovine ne samo crkava vec i firmi mrskih nam susedstava kojima su filijale proglasavale nezavisnost (tipa INA pumpe) morace da budu vracene.
5-Zasto MPC ili CPC krive bilo koga sto nisu priznate od ostalih pravoslanih crkava? mozda je to i politika, ali njima to nije u opisu posla. njima je bitno da li su priznate od svojih vernika. kako to da se jehovini svedoci ili munovci ne zale.

Branko

pre 20 godina

Na kakvo to "kanonsko i liturgijsko jedinstvo" poziva patrijarh? Pa Makedonija je posebna država! Verska i ljudska prava su daleko odmakla u svetu i SPC će brzo udariti glavom u zid i doživeti osudu kao što je doživeo Miloševićev SPS u politici i diplomatiji. Crkvi kao da je krivo što jedino sa Makedoncima i Crnogorcima nismo se tukli pa sad potpaljuju vatru i tamo. Sve mi se čini da SPC imitira SPS ali sa zakašnjenjem od nekoliko godina. Zar ne znaju kako je prošao SPS?

Sonja

pre 20 godina

Kao Makedonki koja je u veoma bliskim rodbinskim vezama sa srpskim narodom i u Beogradu i u Makedoniji, nesporazumi izmedju Srpske Pravoslavne Crkve i Makedonske Pravoslavne Crkve tesko mi padaju. Veoma mi je stalo da se sadasnja konfliktna situacija prevazidje i zato apelujem na crkvene velikodostojnike obe crkve da uz uzajamno postovanje i na ravnopravnom principu usaglase svoje stavove po odredjenim pitanjima. Pre svega bih zamolila za vise razumevanja od strane SPC prema teznji da i makedonski narod ima svoju autokefalnu crkvu, kao sto je to u jednom trenutku izdejstvovano za srpki narod (onda kada se Srpska crkva izvojila). Tim pre treba da se razume ista teznja za samostalnoscu i slobodi drugog, a pogotovu bratskog naroda. Misljenja sam da je put napretka Pravoslavlja iskljucivo u vezi sa uzajamnim uvazavanjem i ravnopravnoscu svih pravoslavnih naroda sa svojim autokefalnim crkvama, kao i ucestalijem sazivanju Svepravoslavnih Kongresa na kojima bi se resavala pitanja od zajednickog interesa.

Jasno je da na pragu XXI veka nema mesta nicijim pretenzijama i one se lako prepoznaju ma koliko se pretstavljale u drugom ruhu. "Misije" koje su radjene u protekloj godini na teritoriji Makedonije, a pod okrilem SPC su i dovele do zategnutih odnosa dveju crkva. Zato apelujem na korektnije ophodjenje velikodostojnika obe crkve, a pre svega da se pokaze vise razumevanja od strane SPC prema sestrinskoj MPC.

Ana Popova

pre 20 godina

Se do pred nekoe vreme, ne vi bese jasno zosto cel svet smeta deka Srbija i srpskiot nacionalizam e najgolemiot vinovnik za vojnite na Balkanot. Otkako ke gi vidite rezultatite od izborite i komentarite na ovaa strana, se ke vi se razjasni.Tragicno e da se vidi do koj stepen ste seuste zaglaveni vo Sredniot vek i vo vasiot neizleciv nacionalizam.Vasite vzesteni glavi ke ve odnesat eden den konecno vo propast. Samo togas ke sfatite kolku pogresno razmisluvate i kolku ste isfrustrirani vo odnos na toa koi vsusnost ste.Makedonskata crkva postoela so vekovi i nitu eden Pavle ili Jovan nema da mozat da i nastetat nea ili na makedonskiot narod. I uste nesto - gledajte si gi vasite problemi(otcepuvanjeto na Kosovo, Crna Gora,Vojvodina...) i ne se mesajte vo nasite!!!

momabrazil

pre 20 godina

Srbija je za BJRM svetionik demokratije. Pa sad se vidi gde je bilo uporiste najgoreg oblika komunizma i na kraju mi je drago sto Jugoslavija vise ne postoji iako sam zbog toga patio. SPc moze biti i ovakva i onakva, ali da jedno ljudsko bice bude u zatvoru samo zato sto je sluzio versku sluzbu u sopstvenom stanu, je vrhunac diktature, cinizma, i nepostovanja ljudskih prava. Pa zar nije lepo to da se ljudi skupljaju po stanovima i da se mole Bogu i da pricaju o njemu. Sta treba da rade, da se opijaju i drogiraju, to bi onda kao bilo normalnije? I sta ceka nasa diplomatija? Izjava naseg ambasadora je vrlo recita i "diplomatska" ali on je u zatvoru!!!

G.Trajanovski

pre 20 godina

Pa da se cuje i glas i jednog Makedonca. JA SAM ATEIST pa briga mene glava za crkvu ali… Jel Vas boli Kosovo? Jeste li ispali glupi tamo? E tako boli Makedoniju sve sto ima vese sa imenom i crkvom! Dali smo mi glupi u situaciji? Jesmo bogami! I da trajna bolest Balkana nazalost je nacionalizam, a taj se vrag skriva cak i kod onih "naj produhovljenih" i to sa obe dve strane granica.

bez Viza u EU

pre 20 godina

Pa dobro bre dokle braco Srbi! Moramo da pustimo valjda nekog i da ide. I ovako nam se ne isplati da se kacimo jer uvek izvucemo deblji kraj kada pitanje postane ozbiljno. Sta uopste SPC ima da propagira u Makedoniji, svaka cast na briznosti za susedne bratske narode, ali toga smo vec previse imali, te polako iz epitet brata prerasta u nemocnu mladju sestru koju treba da zastiti mocni stariji brat. Za to vreme jadna mladja sestra dobija podrsku od svog tate ili mame, a moze i od muza koji je sef kucnog saveta. Nece makedonci spaliti nase srpske crkve, koje ce zauvek ostati to sto jesu. Da za slobodu i nezavisnost, i dobre odnose medju bratskim narodima. Ovaj incident koji se dogodio sluzi samo huskacim stranama sa obe strane i zelja je da se pokrene proces koji ce opet biti nerazuman i koban po sve. Uostalom, ako ti neko udari samar, ti mu okreni i drugi obraz, uostalom tako to ide kod nas hriscana.

Makedonac

pre 20 godina

Ja sam Makedonac. Zelim samo da kazem da mi je kao coveku koji vjeruje (koliko moze) veoma zhao sto se desio ovaj problem. Ja znam da crkovne sporove traju i po nekoliko vekova. A zasto je sada trenutak brzog reshenja ovog spora - je pravo pitanje. Valjda sledi neko teritorijalno reshenje (menjanje granica) a mi kao makedonci smo najmanji i najslabiji narod u ukolini.

1. Grci nas ne vole (oni su nam vrata ka EU) Ne zele nam ni ime ni narod
2. Bugari kazu da smo bugari i da nemamo jezika
3. Albanci zele polovinu teritorije i napravili su najvece masakre u ime ljudskih prava
i pojavila se i 4-ka (ona postoji 40 godina ali sada je nesto kao aktuelnija)
nemamo svoju crkvu (mozda i stvarno je tako ili mozda ne bi trebalo biti tako bez blagoslova proglashena) ali mislim da kao neki vernici a posebno nashi pastiri nisu izabrali bash neki fini metod komuniciranja.

U politichkom smislu (ako uopshte moze da postoji ta paralela) ovo je isto kao da Makedonija sad prizna Kosovo za nezavisno(i sebi zabi noz u legja)
Nadam se da su srednjevekovna vremena iza nas i da ipak imamo kao civilizacije i kao kulture ipak malo vise doblesti za neki normalni zhivot.
Valjda necu pogreshiti ako idem u crkvu i zapalim svecu u to ime

Filip iz Ostina, TX

pre 20 godina

Sramota je, a i jeziv greh, da se ljudi koji bi trebalo da se bave duhovnoscu bave umesto toga politikom. Nasa vajna crkva je skoro uvek (cast retkim izuzecima medju monasima) uvek bila zainteresovana za vlast i materijalnu dobrobit svog svestenstva, a retko, ako ikada, za spasenje nasih dusa. Dokaze ne treba traziti daleko i duboko u istoriju. Koliko je svestenika prodalo cetnicki pokret partizanima? Mnogo. Koliko je svestenika bilo uclanjeno u komunisticku partiju? I previse. Da li je patrijarh German bio Titov licni prijatelj, a ovaj sadasnji nesretnik Slobin? I tekako, i to su obojca dokazali svojim delima. I na kraju, da li je crkva pokusala da spreci i jedno od krvoprolica koja su nas zadesila u poslednjih deceniju i po? Nije, cak naprotiv, blagosiljali su Arkana i njemu slicne, a za to dobijali prljav i krvav novac.
Pa sto se onda cudimo kada zele vlast nad Makedonijom? Kao da je bitno iz bilo kog duhovnog razloga u kojoj se crkvi ljudi mole? Bog je jedan, a molitva dolazi iz srca i ide direktno Njemu, a ne kroz pokvarene posrednike.
Makedoniju bi trebalo ostaviti na miru, jer mi i onako nemamo bas puno prijatelja u svom komsiluku. Ako i ovog oteramo zbog tudjih dzepova onda nam i Bog tesko moze pomoci.

Makedonec

pre 20 godina

Eve vi eden citat od Megjunarodnata Krizna Grupa: "Sprskata crkva e edna od najkonzervativnite i izolacionistichkite crkvi vo svetot na pravoslavieto." Isto taka MKG tvrdi deka SPC chesto rasprava i za politichki ili diplomatski prashanja kako drzhavnite granici itn. Seto ova znachi deka Srbija ushte ne e skroz sekularna drzhava. A koga kje stanete toa e golemo prashanje. A za Jovan se se znae za nego i toa deka SPC ja smeta Makedonijaza Juzhna Srbija i ne priznava nishto shto e Makedonsko. Zatoa neka ne ve chudi celava ovaa rabota, i ako sledi ushte neshto pointeresno.

zivojin

pre 20 godina

ljudi sede u zatvoru. a ovde se prica o strnci za toleranciju, pa neka sad u toj makedoniiji odu i kazu nesto o verskim pravima lako je to ovde davati kojekakvim prava pa se jos time i ponositi kako sulekman ugljnin im prava. u krajnjoj liniji sulejman ugljanin zna koju stranku da glasa, obu pomocu koce najlakse da razbije srbe i koja stranjka najvise mrzi srbe.

Zoran

pre 20 godina

Ja sam mislio da su i jedni i drugi pravoslavci odnosno da smo mi braca po hristu, ali vidim da sam se izgleda ja prevario a mozda su se najverovatnije prevarili velikodostojnici obadve struje koji umesto da sednu i da se bratski dogovore ako mogu a isto tako da se bratski razidju ako nema dogovora. Ovakav nacin nedonosi nikome nista dobro a najmanje nama vernicima.

fahrudin

pre 20 godina

Svaka cast Makedoncima tako i treba i drugo i ne zasluzuju u SPC. Nije mi samo jasno kako ih u Crnoj Gori trpe. Da se pitam zabranio bih svima, a mislim na sve vjere, da se mijesaju u politici i da se bave onim zasta su se sami zarekli. Na stotine hiljada ljudi je poginulo zahvaljujuci velikovjernicima u bivsoj Jugoslaviji.

Nedzad

pre 20 godina

Prvo se izvozilo jogurt i balvan revolucije, pa oruzje i one koji ce njime ubijati, a i tada i sada i religiju. Ja se slazem da bi Srbima u Makedoniji, Crnoj Gori trebalo omoguciti da ispovjedaju religiju koju hoce i u crkvi u kojoj hoce, cak i ako oni to nisu bili i nisu spremni sada dati drugima. Da krenemo od odbijanja SPC da prizna Crnogorcima i Makedoncima pravo da oni imaju svoje crkve zasto onda da ne bude ni obrnuto,a da zavrsimo sa istorijom rusenja tudjih bogomolja. Dok se danas Srbi mogu pitati zasto su njihove bogomolje ostale na Kosovu i traziti njihovu zastitu ili protestovati protiv toga da MPC koristi objekte sagradjene za vlade srpskih vladara, oni barem imaju o cemu pricati i zaliti se jer su Turci bili dovoljno civilizovani da te objekte ne poruse. Sta se s druge strane desilo sa stotinama dzamija po cijeloj Srbiji. Ko je njih porusio i s cijim blagoslovom.

Da ne govorimo o stotinama dzamija porusenim u Bosni u ime pravoslavlja i srpstva. Oni koji hoce da imaju slobode i vjerske i ljudske moraju biti spremni prihvatiti te slobode i za druge ili ih ni sami nece imati ako ih silom ne mogu obezbjediti, a Srbija to vise ne moze. Zato pamet u glavu i tretirajte druge kako bi sami htjeli biti tretirani.

vladimir

pre 20 godina

Kada ce se formirati ozbiljna vlada koja ce da stane vec jednom zauvek u zastitu svakog gradjanina i institucija SCJ.Koja ce brzo reagovati i preduzimati adekvatne mere u slucajevima kriminalnih i primitivnih napada na na njih.Ili nek bar radi reciprocite kao Amerikanci i Iranci.

Zoki, Vancouver

pre 20 godina

Drzave ne smeju da se mesaju o sve ovo i treba pustiti crkve da same razrese tu situaciju. Makedonske vlasti nemaju pravo da sprecavaju bilo koju versku zajednicu i hapse njene lidere. Mislim da tvrd stav MPC na pregovorima upravo potice od zastite koju joj pruza drzava.

Nebojsa

pre 20 godina

Jedini krivac za ovakvu situaciju je tzv. MPC. Naime, ono sto je SPC nudila makedonskoj Crkvi je autonomija koja je na samoj granici autokefalnosti. Dakle, potpuno su u svemu samostalni, samo bi formalno priznavali Patrijarha Pavla kao svog poglavara. Ponavljam, samo formalno.
S druge strane, SPC ne moze da dozvoli autokefalnost makedonske Crkve isto kao sto ozbiljna drzava ne moze da dozvoli otcepljenje nekog svog dela.

Dule UK

pre 20 godina

Apsolutno se ne slazem sa komentarima (a bogami i sa makedoncima i ponekim crnogorcima) da svaka nacija treba da ima svoju pravoslavnu crkvu.
U mestu gde ja zivim nema SRPSKE pravoslavne crkve, ali zato ima Rusko/Grcke PRAVOSLAVNE crkve. Po meni nema neke velike razlike sem sto lokalni svestenik ne zna nas jezik.
Duboko verujem da velika vecina ljudi na Balkanu nikad nije procitala ni rec u bibliji, ali zato hoce da imaju svoju crkvu jer izgleda bog ne moze da ih razume ako udju u neku drugu "prostoriju" koja nema nacionalni predznak (jer se i u bibliji cak kaze da bog iskljucivo mora da prica nacionalnim jezikom, i obavezno lokalnim dijalektom: Biblija, strana 1567, psalm 3a). A zamislite tek da morate da se obracate bogu koji ne zna vas maternji jezik, a pritom sigurno znate da bog uopste (100%) ne postoji.
Ni mi Srbi nismo tu izuzetak. Zamislite sta bi bilo kada bi mi "morali" da idemo u recimo Hrvatsku, Makedonsku, Buarsku, Rusku, ... Pravoslavnu crkvu, jer je i vecina nas svesna da bog ne postoji kakvim ga u crkvi predstavljaju, ali sta znas, bolje da idemo u crkvu za svaki slucaj (ionako se prica na televiziji da je tamjan jako zdrav a crkvena zvonjava moze puno da pomogne).
Elem, ko zna, mozda se svi mi u buducnosti promenimo i vratimo se jednoj PRAVOSLAVNOJ crkvi, i shvatimo da bog ipak postoji i da je to razlog sto mi verujemo u njega i zbog cega uopste posecujemo crkvu. Amin.

wade

pre 20 godina

Hapsenje Mitropolita velesko povardarskog, svestenika, monaha i vernika predstavlja krsenje osnovnih ljudskih prava garantovanih i regulisanih brojnim medjunarodnim konvencijama u okviru najvecih medjunarodnih organizacija poput OUN, Saveta Evrope i sl. Prvo, vlasti BJRM bi trebalo da budu svesne opstevazeceg ustavnopravnog principa odvojenosti drzavne (javne) vlasti i autonomne verske organizacije kakva je Crkva, te stoga ne bi nikako smela da se ovako grubo uplice u nesto sto spada u nadleznost Srpske Pravoslavne Crkve sa Ohridskom Arhijepiskopijom i kanonski nepriznate (te stoga i pravno nepostojece) Makedonske Pravoslavne Crkve, odnosno u domen autonomnog prava ovih entiteta, a ne pitanja koje resava drzavna vlast (ili drzavne vlasti). Verski obred ne predstavlja radnju izvrsenja krivicnog dela sirenja rasne i verske mrznje, a posebno u ovo ne spada obrazlozenje makedonskih vlasti da je Sveta Liturgija vrsena u stanu (prema saopstenju SPC u kapeli) sto sve predstavlja jedan obican nonsens i grubo uplitanje drzave u crkvena pitanja. Vlasti BJRM su izgleda veoma nervozne, posto sve vise vernika, svestenika i monaha u Makedoniji pristupa odnosno vraca se pod okrilje Ohridske Arhijepiskopije odnosno Pecke Patrijarsije SPC. Najveci kuriozitet predstavlja i detalj da niko iz Beograda ili Sumadije nije dosao u Makedoniju da ponovo uspostavlja jedinstvo, vec su i Mitropolit Jovan (a ne Zoran Vraniskovski, jer je on, iako je ranije pripadao MPC, prihvatanjem sporazuma sa SPC priznat od svih Pravoslavnih crkava i Vaseljenskog Patrijarha) i Episkop Marko sa ostalim pripadnicima Ohridske Arhijepiskopije rodjeni i poticu upravo iz Makedonije i njeni su drzavljani. Kao sto prolazi Miras Dedeic u pravoslavnom svetu, tako prolaze i raskolnici u Skoplju. Hriscanstvo je nastalo na stradanjima i progonima, tako da ovaj sled dogadjaja moze samo da ide u prilog pravednoj borbi Mitropolita Jovana za jedinstvo pravoslavlja.

Upuceniji

pre 20 godina

Nije tacno da je povod za nepriznavanje "MPC" politicke prirode. Tu "crkvu" su osnovali komunisti na nacin koji nema veze sa crkvenim pravilima.
Pogotovo se ne radi o nacionalizmu, pa , ljudi moji, Vladika Jovan se VISE PUTA JAVNO IZJASNIO KAO MAKEDOONAC, a ne Srbin. ALi, Makedonac koji, imajuci malo bolji uvid u istoriju, poznaje crkvene kanone i priznaje hijerarhijsko mesto svoje Crkve u okviru vaseljenske porodice pomesnih Crkava.

mirotvorac

pre 20 godina

Ko je gradio manastire i gde, to je sada van naseg dometa da bi tu menjali nesto. Da tu moze nesto da se uradi, prvo bi sve srpske svetinje preselili sa Kosova na neko normalno mesto, a ne da ih sada gledamo kako ih ruse jednu po jednu! Sa druge strane, SPC vrsi ovu kampanju protiv MPC najverovatnije po nalogu Grka, kojima je stalo da izbrisu sve sto nije njihovo, a ima prefiks 'makedonski(a)'. Na kraju krajeva, ako ljudi vec imaju svoju drzavu, jezik, zasto ne bi imali i crkvu, nama bratsku i srodnu, i u cijim bogomoljama smo vise nego dobrodosli?! Mislim da je u interesu svih nas da SPC proguta knedlu i prizna nezavisnost MPC, da ne bi bez ikakve potrebe ovakve budalastine (nemam drugi izraz) i izrezirani sukobi stvarali tenziju izmedju dva prijateljska naroda.

CTOKA

pre 20 godina

Hapsenje svestenika sigurno nije nesto cime se jedna drzava, koja pokusava da se priblizi Evropi, moze diciti. Medjutim, ukoliko su zaista vrsili sluzbu u kuci, a zakon kaze da je to dozvoljeno raditi samo u crkvama, onda je ocigledno krsenje zakona. S druge strane, ako zakon krsi osnovna ljudska prava, a izgleda da ovaj krsi, drzavu Makedoniju treba tuziti medjunarodnim institucijama.

Ovaj incident, medjutim, nije dosao niotkud. SPC se u medjucrkvenim odnosima ponasa kao Miloseviceva Srbija u medjurepublickim odnosima (jedino sto nema tenkove - bar ne formalno), a MPC i CPC se ponasaju nalik drzavama koje teze nezavisnosti. I otuda sukob. Zbog cega SPC negira samo postojanje CPC ili MPC? Zbog imovine? Zvuci krajnje banalno zemaljski. Zbog interesa i teritorije na kojoj deluju? Pre ce biti da je to. Zbog SPC Makedoncima i Crnogorcima osporava pravo da imaju svoju crkvu, ako imaju svoju drzavu i ako su priznati kao nacija? Zasto bi ljudi koji se osecaju kao Makedonci ili Crnogorci isli da se mole u SRPSKU pravoslavnu crkvu? Ili neko zeli da kaze da oni nisu narodi? Ko je pozvan da tako nesto kaze? SPC i Srbija? MPC i CPC su kanonski nepriznate, sto je cist proizvod politike, crkvene politike, ali ipak politike. I incidenata ce biti sve dok ne budu (kanonski) priznate. Ako SPC to podrzi, bice odmah priznate. Prema tome, stvar je politike da li ce Crnogorcima i Makedoncima biti priznato pravo do koga Srbi vrlo drze - svi narodi imaju pravo da imaju svoju crkvu, a pravoslavne crkve se i razlikuju i po nacionalnom principu. Malo vise (hriscanske) tolerancije i ovakvih ruznih stvari nece biti. Ili crkve nisu nista bolje od politickih partija?

Trifun

pre 20 godina

A kako to da se niko ne pita zasto SPC insistira da cela Makedonija bude njena prcija? Hocemo li mozda i Makedonce ostrijim sredstvima da ubedjujemo da su, zapravo, Srbi, sa Filaretom na celu kolone?

Saša Novak @ NL

pre 20 godina

SPC treba da se zali zbog krsenja osnovnih ljudskih prava ne-Skopljana kod OEBS-a, HRW-a, AI, Evropske Komisije, Savetu Evrope itd., a ne samo novinarima. BJRM flagrantno krsi slobodu veroispovesti njenih gradjana. MPC sa CPC moze jedino resenje da trazi u Vatikanu kao sto je to Ukrainska Autonomna PC ucinila ne priznajuci Vaseljenskog Patrijarha za poglavara vec papu. Time bi postali i formalno Rimokatolici kao zasluga za sve sto su za tu crkvu ucinili razbijanjem i izdajom SPC.

zrak

pre 20 godina

Ovo je apsurd ! "Sirili mrznju " i sl ... u sopstvenom stanu , jedni drugima i zasluzili zatvor! Sledeci korak bi bio njihovo prevaspitavanje od strane vlasti a za njihovo dobro !

branko

pre 20 godina

Voleo bih da mi neki predstavnik Bivse Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM) objasni zasto je srpskom narodu u toj drzavi zabranjeno da imaju svoju versku zajednicu i kako to da su zaduzbine kralja Milutina, cara Dusana i ostalih srpskih vladara u vlasnistvu MPC?

Miroslav Janjetovic

pre 20 godina

Zaista ne meogu da razumem kako Makedonsko tuzilastvo moze tako apsurdnu kvalifikaciju ,kao sto je sirenje rasne i verske mrznje da da, necemu sto nije ni prekrsaj a jos manje krivicno delo. Ako je svestenstvo Ohridske arhiepiskopije obavljalo verski obred u kuci jednog od svestenika to ni u kom slucaju ne moze da bude sirenje rasne i verske mrznje. Da li u Makedoniji postoji uopste sloboda veroispovesti? Ako bi to bilo tako ne daj boze i kod nas onda bi mogli da se pohapse svi pripadnici konkurentskih hriscanskih crkava i da im se sudi na slican nacin kao BJRM.

Miroslav Janjetovic

pre 20 godina

Zaista ne meogu da razumem kako Makedonsko tuzilastvo moze tako apsurdnu kvalifikaciju ,kao sto je sirenje rasne i verske mrznje da da, necemu sto nije ni prekrsaj a jos manje krivicno delo. Ako je svestenstvo Ohridske arhiepiskopije obavljalo verski obred u kuci jednog od svestenika to ni u kom slucaju ne moze da bude sirenje rasne i verske mrznje. Da li u Makedoniji postoji uopste sloboda veroispovesti? Ako bi to bilo tako ne daj boze i kod nas onda bi mogli da se pohapse svi pripadnici konkurentskih hriscanskih crkava i da im se sudi na slican nacin kao BJRM.

zrak

pre 20 godina

Ovo je apsurd ! "Sirili mrznju " i sl ... u sopstvenom stanu , jedni drugima i zasluzili zatvor! Sledeci korak bi bio njihovo prevaspitavanje od strane vlasti a za njihovo dobro !

branko

pre 20 godina

Voleo bih da mi neki predstavnik Bivse Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM) objasni zasto je srpskom narodu u toj drzavi zabranjeno da imaju svoju versku zajednicu i kako to da su zaduzbine kralja Milutina, cara Dusana i ostalih srpskih vladara u vlasnistvu MPC?

Saša Novak @ NL

pre 20 godina

SPC treba da se zali zbog krsenja osnovnih ljudskih prava ne-Skopljana kod OEBS-a, HRW-a, AI, Evropske Komisije, Savetu Evrope itd., a ne samo novinarima. BJRM flagrantno krsi slobodu veroispovesti njenih gradjana. MPC sa CPC moze jedino resenje da trazi u Vatikanu kao sto je to Ukrainska Autonomna PC ucinila ne priznajuci Vaseljenskog Patrijarha za poglavara vec papu. Time bi postali i formalno Rimokatolici kao zasluga za sve sto su za tu crkvu ucinili razbijanjem i izdajom SPC.

Trifun

pre 20 godina

A kako to da se niko ne pita zasto SPC insistira da cela Makedonija bude njena prcija? Hocemo li mozda i Makedonce ostrijim sredstvima da ubedjujemo da su, zapravo, Srbi, sa Filaretom na celu kolone?

CTOKA

pre 20 godina

Hapsenje svestenika sigurno nije nesto cime se jedna drzava, koja pokusava da se priblizi Evropi, moze diciti. Medjutim, ukoliko su zaista vrsili sluzbu u kuci, a zakon kaze da je to dozvoljeno raditi samo u crkvama, onda je ocigledno krsenje zakona. S druge strane, ako zakon krsi osnovna ljudska prava, a izgleda da ovaj krsi, drzavu Makedoniju treba tuziti medjunarodnim institucijama.

Ovaj incident, medjutim, nije dosao niotkud. SPC se u medjucrkvenim odnosima ponasa kao Miloseviceva Srbija u medjurepublickim odnosima (jedino sto nema tenkove - bar ne formalno), a MPC i CPC se ponasaju nalik drzavama koje teze nezavisnosti. I otuda sukob. Zbog cega SPC negira samo postojanje CPC ili MPC? Zbog imovine? Zvuci krajnje banalno zemaljski. Zbog interesa i teritorije na kojoj deluju? Pre ce biti da je to. Zbog SPC Makedoncima i Crnogorcima osporava pravo da imaju svoju crkvu, ako imaju svoju drzavu i ako su priznati kao nacija? Zasto bi ljudi koji se osecaju kao Makedonci ili Crnogorci isli da se mole u SRPSKU pravoslavnu crkvu? Ili neko zeli da kaze da oni nisu narodi? Ko je pozvan da tako nesto kaze? SPC i Srbija? MPC i CPC su kanonski nepriznate, sto je cist proizvod politike, crkvene politike, ali ipak politike. I incidenata ce biti sve dok ne budu (kanonski) priznate. Ako SPC to podrzi, bice odmah priznate. Prema tome, stvar je politike da li ce Crnogorcima i Makedoncima biti priznato pravo do koga Srbi vrlo drze - svi narodi imaju pravo da imaju svoju crkvu, a pravoslavne crkve se i razlikuju i po nacionalnom principu. Malo vise (hriscanske) tolerancije i ovakvih ruznih stvari nece biti. Ili crkve nisu nista bolje od politickih partija?

mirotvorac

pre 20 godina

Ko je gradio manastire i gde, to je sada van naseg dometa da bi tu menjali nesto. Da tu moze nesto da se uradi, prvo bi sve srpske svetinje preselili sa Kosova na neko normalno mesto, a ne da ih sada gledamo kako ih ruse jednu po jednu! Sa druge strane, SPC vrsi ovu kampanju protiv MPC najverovatnije po nalogu Grka, kojima je stalo da izbrisu sve sto nije njihovo, a ima prefiks 'makedonski(a)'. Na kraju krajeva, ako ljudi vec imaju svoju drzavu, jezik, zasto ne bi imali i crkvu, nama bratsku i srodnu, i u cijim bogomoljama smo vise nego dobrodosli?! Mislim da je u interesu svih nas da SPC proguta knedlu i prizna nezavisnost MPC, da ne bi bez ikakve potrebe ovakve budalastine (nemam drugi izraz) i izrezirani sukobi stvarali tenziju izmedju dva prijateljska naroda.

wade

pre 20 godina

Hapsenje Mitropolita velesko povardarskog, svestenika, monaha i vernika predstavlja krsenje osnovnih ljudskih prava garantovanih i regulisanih brojnim medjunarodnim konvencijama u okviru najvecih medjunarodnih organizacija poput OUN, Saveta Evrope i sl. Prvo, vlasti BJRM bi trebalo da budu svesne opstevazeceg ustavnopravnog principa odvojenosti drzavne (javne) vlasti i autonomne verske organizacije kakva je Crkva, te stoga ne bi nikako smela da se ovako grubo uplice u nesto sto spada u nadleznost Srpske Pravoslavne Crkve sa Ohridskom Arhijepiskopijom i kanonski nepriznate (te stoga i pravno nepostojece) Makedonske Pravoslavne Crkve, odnosno u domen autonomnog prava ovih entiteta, a ne pitanja koje resava drzavna vlast (ili drzavne vlasti). Verski obred ne predstavlja radnju izvrsenja krivicnog dela sirenja rasne i verske mrznje, a posebno u ovo ne spada obrazlozenje makedonskih vlasti da je Sveta Liturgija vrsena u stanu (prema saopstenju SPC u kapeli) sto sve predstavlja jedan obican nonsens i grubo uplitanje drzave u crkvena pitanja. Vlasti BJRM su izgleda veoma nervozne, posto sve vise vernika, svestenika i monaha u Makedoniji pristupa odnosno vraca se pod okrilje Ohridske Arhijepiskopije odnosno Pecke Patrijarsije SPC. Najveci kuriozitet predstavlja i detalj da niko iz Beograda ili Sumadije nije dosao u Makedoniju da ponovo uspostavlja jedinstvo, vec su i Mitropolit Jovan (a ne Zoran Vraniskovski, jer je on, iako je ranije pripadao MPC, prihvatanjem sporazuma sa SPC priznat od svih Pravoslavnih crkava i Vaseljenskog Patrijarha) i Episkop Marko sa ostalim pripadnicima Ohridske Arhijepiskopije rodjeni i poticu upravo iz Makedonije i njeni su drzavljani. Kao sto prolazi Miras Dedeic u pravoslavnom svetu, tako prolaze i raskolnici u Skoplju. Hriscanstvo je nastalo na stradanjima i progonima, tako da ovaj sled dogadjaja moze samo da ide u prilog pravednoj borbi Mitropolita Jovana za jedinstvo pravoslavlja.

Upuceniji

pre 20 godina

Nije tacno da je povod za nepriznavanje "MPC" politicke prirode. Tu "crkvu" su osnovali komunisti na nacin koji nema veze sa crkvenim pravilima.
Pogotovo se ne radi o nacionalizmu, pa , ljudi moji, Vladika Jovan se VISE PUTA JAVNO IZJASNIO KAO MAKEDOONAC, a ne Srbin. ALi, Makedonac koji, imajuci malo bolji uvid u istoriju, poznaje crkvene kanone i priznaje hijerarhijsko mesto svoje Crkve u okviru vaseljenske porodice pomesnih Crkava.

Zoki, Vancouver

pre 20 godina

Drzave ne smeju da se mesaju o sve ovo i treba pustiti crkve da same razrese tu situaciju. Makedonske vlasti nemaju pravo da sprecavaju bilo koju versku zajednicu i hapse njene lidere. Mislim da tvrd stav MPC na pregovorima upravo potice od zastite koju joj pruza drzava.

Dule UK

pre 20 godina

Apsolutno se ne slazem sa komentarima (a bogami i sa makedoncima i ponekim crnogorcima) da svaka nacija treba da ima svoju pravoslavnu crkvu.
U mestu gde ja zivim nema SRPSKE pravoslavne crkve, ali zato ima Rusko/Grcke PRAVOSLAVNE crkve. Po meni nema neke velike razlike sem sto lokalni svestenik ne zna nas jezik.
Duboko verujem da velika vecina ljudi na Balkanu nikad nije procitala ni rec u bibliji, ali zato hoce da imaju svoju crkvu jer izgleda bog ne moze da ih razume ako udju u neku drugu "prostoriju" koja nema nacionalni predznak (jer se i u bibliji cak kaze da bog iskljucivo mora da prica nacionalnim jezikom, i obavezno lokalnim dijalektom: Biblija, strana 1567, psalm 3a). A zamislite tek da morate da se obracate bogu koji ne zna vas maternji jezik, a pritom sigurno znate da bog uopste (100%) ne postoji.
Ni mi Srbi nismo tu izuzetak. Zamislite sta bi bilo kada bi mi "morali" da idemo u recimo Hrvatsku, Makedonsku, Buarsku, Rusku, ... Pravoslavnu crkvu, jer je i vecina nas svesna da bog ne postoji kakvim ga u crkvi predstavljaju, ali sta znas, bolje da idemo u crkvu za svaki slucaj (ionako se prica na televiziji da je tamjan jako zdrav a crkvena zvonjava moze puno da pomogne).
Elem, ko zna, mozda se svi mi u buducnosti promenimo i vratimo se jednoj PRAVOSLAVNOJ crkvi, i shvatimo da bog ipak postoji i da je to razlog sto mi verujemo u njega i zbog cega uopste posecujemo crkvu. Amin.

Nebojsa

pre 20 godina

Jedini krivac za ovakvu situaciju je tzv. MPC. Naime, ono sto je SPC nudila makedonskoj Crkvi je autonomija koja je na samoj granici autokefalnosti. Dakle, potpuno su u svemu samostalni, samo bi formalno priznavali Patrijarha Pavla kao svog poglavara. Ponavljam, samo formalno.
S druge strane, SPC ne moze da dozvoli autokefalnost makedonske Crkve isto kao sto ozbiljna drzava ne moze da dozvoli otcepljenje nekog svog dela.

vladimir

pre 20 godina

Kada ce se formirati ozbiljna vlada koja ce da stane vec jednom zauvek u zastitu svakog gradjanina i institucija SCJ.Koja ce brzo reagovati i preduzimati adekvatne mere u slucajevima kriminalnih i primitivnih napada na na njih.Ili nek bar radi reciprocite kao Amerikanci i Iranci.

Nedzad

pre 20 godina

Prvo se izvozilo jogurt i balvan revolucije, pa oruzje i one koji ce njime ubijati, a i tada i sada i religiju. Ja se slazem da bi Srbima u Makedoniji, Crnoj Gori trebalo omoguciti da ispovjedaju religiju koju hoce i u crkvi u kojoj hoce, cak i ako oni to nisu bili i nisu spremni sada dati drugima. Da krenemo od odbijanja SPC da prizna Crnogorcima i Makedoncima pravo da oni imaju svoje crkve zasto onda da ne bude ni obrnuto,a da zavrsimo sa istorijom rusenja tudjih bogomolja. Dok se danas Srbi mogu pitati zasto su njihove bogomolje ostale na Kosovu i traziti njihovu zastitu ili protestovati protiv toga da MPC koristi objekte sagradjene za vlade srpskih vladara, oni barem imaju o cemu pricati i zaliti se jer su Turci bili dovoljno civilizovani da te objekte ne poruse. Sta se s druge strane desilo sa stotinama dzamija po cijeloj Srbiji. Ko je njih porusio i s cijim blagoslovom.

Da ne govorimo o stotinama dzamija porusenim u Bosni u ime pravoslavlja i srpstva. Oni koji hoce da imaju slobode i vjerske i ljudske moraju biti spremni prihvatiti te slobode i za druge ili ih ni sami nece imati ako ih silom ne mogu obezbjediti, a Srbija to vise ne moze. Zato pamet u glavu i tretirajte druge kako bi sami htjeli biti tretirani.

Zoran

pre 20 godina

Ja sam mislio da su i jedni i drugi pravoslavci odnosno da smo mi braca po hristu, ali vidim da sam se izgleda ja prevario a mozda su se najverovatnije prevarili velikodostojnici obadve struje koji umesto da sednu i da se bratski dogovore ako mogu a isto tako da se bratski razidju ako nema dogovora. Ovakav nacin nedonosi nikome nista dobro a najmanje nama vernicima.

fahrudin

pre 20 godina

Svaka cast Makedoncima tako i treba i drugo i ne zasluzuju u SPC. Nije mi samo jasno kako ih u Crnoj Gori trpe. Da se pitam zabranio bih svima, a mislim na sve vjere, da se mijesaju u politici i da se bave onim zasta su se sami zarekli. Na stotine hiljada ljudi je poginulo zahvaljujuci velikovjernicima u bivsoj Jugoslaviji.

zivojin

pre 20 godina

ljudi sede u zatvoru. a ovde se prica o strnci za toleranciju, pa neka sad u toj makedoniiji odu i kazu nesto o verskim pravima lako je to ovde davati kojekakvim prava pa se jos time i ponositi kako sulekman ugljnin im prava. u krajnjoj liniji sulejman ugljanin zna koju stranku da glasa, obu pomocu koce najlakse da razbije srbe i koja stranjka najvise mrzi srbe.

Filip iz Ostina, TX

pre 20 godina

Sramota je, a i jeziv greh, da se ljudi koji bi trebalo da se bave duhovnoscu bave umesto toga politikom. Nasa vajna crkva je skoro uvek (cast retkim izuzecima medju monasima) uvek bila zainteresovana za vlast i materijalnu dobrobit svog svestenstva, a retko, ako ikada, za spasenje nasih dusa. Dokaze ne treba traziti daleko i duboko u istoriju. Koliko je svestenika prodalo cetnicki pokret partizanima? Mnogo. Koliko je svestenika bilo uclanjeno u komunisticku partiju? I previse. Da li je patrijarh German bio Titov licni prijatelj, a ovaj sadasnji nesretnik Slobin? I tekako, i to su obojca dokazali svojim delima. I na kraju, da li je crkva pokusala da spreci i jedno od krvoprolica koja su nas zadesila u poslednjih deceniju i po? Nije, cak naprotiv, blagosiljali su Arkana i njemu slicne, a za to dobijali prljav i krvav novac.
Pa sto se onda cudimo kada zele vlast nad Makedonijom? Kao da je bitno iz bilo kog duhovnog razloga u kojoj se crkvi ljudi mole? Bog je jedan, a molitva dolazi iz srca i ide direktno Njemu, a ne kroz pokvarene posrednike.
Makedoniju bi trebalo ostaviti na miru, jer mi i onako nemamo bas puno prijatelja u svom komsiluku. Ako i ovog oteramo zbog tudjih dzepova onda nam i Bog tesko moze pomoci.

Makedonec

pre 20 godina

Eve vi eden citat od Megjunarodnata Krizna Grupa: "Sprskata crkva e edna od najkonzervativnite i izolacionistichkite crkvi vo svetot na pravoslavieto." Isto taka MKG tvrdi deka SPC chesto rasprava i za politichki ili diplomatski prashanja kako drzhavnite granici itn. Seto ova znachi deka Srbija ushte ne e skroz sekularna drzhava. A koga kje stanete toa e golemo prashanje. A za Jovan se se znae za nego i toa deka SPC ja smeta Makedonijaza Juzhna Srbija i ne priznava nishto shto e Makedonsko. Zatoa neka ne ve chudi celava ovaa rabota, i ako sledi ushte neshto pointeresno.

Makedonac

pre 20 godina

Ja sam Makedonac. Zelim samo da kazem da mi je kao coveku koji vjeruje (koliko moze) veoma zhao sto se desio ovaj problem. Ja znam da crkovne sporove traju i po nekoliko vekova. A zasto je sada trenutak brzog reshenja ovog spora - je pravo pitanje. Valjda sledi neko teritorijalno reshenje (menjanje granica) a mi kao makedonci smo najmanji i najslabiji narod u ukolini.

1. Grci nas ne vole (oni su nam vrata ka EU) Ne zele nam ni ime ni narod
2. Bugari kazu da smo bugari i da nemamo jezika
3. Albanci zele polovinu teritorije i napravili su najvece masakre u ime ljudskih prava
i pojavila se i 4-ka (ona postoji 40 godina ali sada je nesto kao aktuelnija)
nemamo svoju crkvu (mozda i stvarno je tako ili mozda ne bi trebalo biti tako bez blagoslova proglashena) ali mislim da kao neki vernici a posebno nashi pastiri nisu izabrali bash neki fini metod komuniciranja.

U politichkom smislu (ako uopshte moze da postoji ta paralela) ovo je isto kao da Makedonija sad prizna Kosovo za nezavisno(i sebi zabi noz u legja)
Nadam se da su srednjevekovna vremena iza nas i da ipak imamo kao civilizacije i kao kulture ipak malo vise doblesti za neki normalni zhivot.
Valjda necu pogreshiti ako idem u crkvu i zapalim svecu u to ime

G.Trajanovski

pre 20 godina

Pa da se cuje i glas i jednog Makedonca. JA SAM ATEIST pa briga mene glava za crkvu ali… Jel Vas boli Kosovo? Jeste li ispali glupi tamo? E tako boli Makedoniju sve sto ima vese sa imenom i crkvom! Dali smo mi glupi u situaciji? Jesmo bogami! I da trajna bolest Balkana nazalost je nacionalizam, a taj se vrag skriva cak i kod onih "naj produhovljenih" i to sa obe dve strane granica.

bez Viza u EU

pre 20 godina

Pa dobro bre dokle braco Srbi! Moramo da pustimo valjda nekog i da ide. I ovako nam se ne isplati da se kacimo jer uvek izvucemo deblji kraj kada pitanje postane ozbiljno. Sta uopste SPC ima da propagira u Makedoniji, svaka cast na briznosti za susedne bratske narode, ali toga smo vec previse imali, te polako iz epitet brata prerasta u nemocnu mladju sestru koju treba da zastiti mocni stariji brat. Za to vreme jadna mladja sestra dobija podrsku od svog tate ili mame, a moze i od muza koji je sef kucnog saveta. Nece makedonci spaliti nase srpske crkve, koje ce zauvek ostati to sto jesu. Da za slobodu i nezavisnost, i dobre odnose medju bratskim narodima. Ovaj incident koji se dogodio sluzi samo huskacim stranama sa obe strane i zelja je da se pokrene proces koji ce opet biti nerazuman i koban po sve. Uostalom, ako ti neko udari samar, ti mu okreni i drugi obraz, uostalom tako to ide kod nas hriscana.

momabrazil

pre 20 godina

Srbija je za BJRM svetionik demokratije. Pa sad se vidi gde je bilo uporiste najgoreg oblika komunizma i na kraju mi je drago sto Jugoslavija vise ne postoji iako sam zbog toga patio. SPc moze biti i ovakva i onakva, ali da jedno ljudsko bice bude u zatvoru samo zato sto je sluzio versku sluzbu u sopstvenom stanu, je vrhunac diktature, cinizma, i nepostovanja ljudskih prava. Pa zar nije lepo to da se ljudi skupljaju po stanovima i da se mole Bogu i da pricaju o njemu. Sta treba da rade, da se opijaju i drogiraju, to bi onda kao bilo normalnije? I sta ceka nasa diplomatija? Izjava naseg ambasadora je vrlo recita i "diplomatska" ali on je u zatvoru!!!

Ana Popova

pre 20 godina

Se do pred nekoe vreme, ne vi bese jasno zosto cel svet smeta deka Srbija i srpskiot nacionalizam e najgolemiot vinovnik za vojnite na Balkanot. Otkako ke gi vidite rezultatite od izborite i komentarite na ovaa strana, se ke vi se razjasni.Tragicno e da se vidi do koj stepen ste seuste zaglaveni vo Sredniot vek i vo vasiot neizleciv nacionalizam.Vasite vzesteni glavi ke ve odnesat eden den konecno vo propast. Samo togas ke sfatite kolku pogresno razmisluvate i kolku ste isfrustrirani vo odnos na toa koi vsusnost ste.Makedonskata crkva postoela so vekovi i nitu eden Pavle ili Jovan nema da mozat da i nastetat nea ili na makedonskiot narod. I uste nesto - gledajte si gi vasite problemi(otcepuvanjeto na Kosovo, Crna Gora,Vojvodina...) i ne se mesajte vo nasite!!!

Branko

pre 20 godina

Na kakvo to "kanonsko i liturgijsko jedinstvo" poziva patrijarh? Pa Makedonija je posebna država! Verska i ljudska prava su daleko odmakla u svetu i SPC će brzo udariti glavom u zid i doživeti osudu kao što je doživeo Miloševićev SPS u politici i diplomatiji. Crkvi kao da je krivo što jedino sa Makedoncima i Crnogorcima nismo se tukli pa sad potpaljuju vatru i tamo. Sve mi se čini da SPC imitira SPS ali sa zakašnjenjem od nekoliko godina. Zar ne znaju kako je prošao SPS?

Sonja

pre 20 godina

Kao Makedonki koja je u veoma bliskim rodbinskim vezama sa srpskim narodom i u Beogradu i u Makedoniji, nesporazumi izmedju Srpske Pravoslavne Crkve i Makedonske Pravoslavne Crkve tesko mi padaju. Veoma mi je stalo da se sadasnja konfliktna situacija prevazidje i zato apelujem na crkvene velikodostojnike obe crkve da uz uzajamno postovanje i na ravnopravnom principu usaglase svoje stavove po odredjenim pitanjima. Pre svega bih zamolila za vise razumevanja od strane SPC prema teznji da i makedonski narod ima svoju autokefalnu crkvu, kao sto je to u jednom trenutku izdejstvovano za srpki narod (onda kada se Srpska crkva izvojila). Tim pre treba da se razume ista teznja za samostalnoscu i slobodi drugog, a pogotovu bratskog naroda. Misljenja sam da je put napretka Pravoslavlja iskljucivo u vezi sa uzajamnim uvazavanjem i ravnopravnoscu svih pravoslavnih naroda sa svojim autokefalnim crkvama, kao i ucestalijem sazivanju Svepravoslavnih Kongresa na kojima bi se resavala pitanja od zajednickog interesa.

Jasno je da na pragu XXI veka nema mesta nicijim pretenzijama i one se lako prepoznaju ma koliko se pretstavljale u drugom ruhu. "Misije" koje su radjene u protekloj godini na teritoriji Makedonije, a pod okrilem SPC su i dovele do zategnutih odnosa dveju crkva. Zato apelujem na korektnije ophodjenje velikodostojnika obe crkve, a pre svega da se pokaze vise razumevanja od strane SPC prema sestrinskoj MPC.

Nesa

pre 20 godina

Ocigledno je da vlada Makedonije podrzava MPC u cilju stvaranja i jacanja nacionalnog identiteta koji je ugrozen sa svih strana. I to je direktno mesanje ili u ovom slucaju simbioza drzave i crkvene. Inace moje glediste je da posto MPC nije ni od koga priznata moze se stoga tretirati kao neka hriscanska sekta, odbegla od SPC.

Posmatrac

pre 20 godina

Dodao bih par redova, jer sam iz komentara video da neki nisu najbolje upuceni u problematiku.
1.Prva stvar je da kod ovakvih slucajeva mora drzava odmah da reaguje i intervenise i osudi ovakvo ponasanje, a zatim da zatrazi zastitu i zvanicno izvinjenje. Kod nas izgleda drzava i ne postoji, pa logicno nema ni reakcije.

2.Nije SPC ta koja ce da nekome daje kefalnost. Od vaseljenskog sabora u Nikeji 325 godine ove ere pa do danasnjeg dana ustanovljeni su kanoni koji govore kako ostati u neprekidnoj povezanosti sa Bogom. Odatle su stvarane crkve(ne mislim pojedinacno nego kao institucije, na primer jerusalimska, carigradska itd.).
1054. dolazi do razdvajanja katolicke i pravoslavne crkve i do krsenja kaona od strane katolika. Zato pravoslavlje jeste jedino ispravno. Tako je nastala i srpska pravoslavna crkva pod cijom ingerencijom su i Crna Gora i Makedonija izmedju ostalog.
Zato nema ni govora da ako neka drzava postoji, ima svoju teritoriju, time dobija pravo i na svoju crkvu.
Postoji tacno odredjena hijerarhija koja se mora postovati.

Trudio sam se u najkracim crtama da objasnim sta je. Detaljnije objasnjavanje bi znacilo nekoliko strana.

nikola

pre 20 godina

Uz pretpostavku da je vest tacno prenesena (ne desava se bas cesto na ovim prostorima) ocigledno je da Makedonija ima uzasno totalitarne zakone. Imam par komentara:
1-egzistencijalizam: Drzava valjda natera verske zajednice da se registruju i to nam kaze da li postoji organizacija pod imenom SPC ili MPC.
2-bajbok: Ako ja verujem da su prljavi krompiri stetni i onda operem krompir pre nego sto ga skuvam, postoji sansa da vrsim verski obred kod kuce i mogu biti uhapsen.
3-kohabitacija: Svako moze da se igra verskih zajednica i da osniva svoje kao stranke. potrebno je mozda uvesti donju granicu za clanstvo da se neko registruje kao verska zajednica te da bi mogao da ostvaruje odredjena prava na osnovu toga (slobodni dani za praznike itd). mimo toga nikoga ne treba da bude briga sta ko radi i gde vrsi obrede i na koji nacin, osim redovnih organa koji prate kriminalne delatnosti da ne dodje do zabune da je podnosenje ljudskih zrtvi ok ako je u kanonu religije. ili cirkulacija narkotika, otmice maloletnika (pa ni dobrovoljne), zagadjivanje okoline itd.
4-imovina SPC: Zakon ne poznaje prinudno nasledstvo imovine, transfer bez pristanka vlasnika i slicne akcije. Ako je SPC bila vlasnik crkava, ona treba da trazi povracaj istih od strane makedonskih sudova. kad taj zahtev bude odbijen, ide se na savet evrope i podnosi se tuzba tamo. mozda nase banana drzavice jos nisu obavezne da postuju odluke tih sudova ali bice vrlo skoro, tako da ce pitanja imovine ne samo crkava vec i firmi mrskih nam susedstava kojima su filijale proglasavale nezavisnost (tipa INA pumpe) morace da budu vracene.
5-Zasto MPC ili CPC krive bilo koga sto nisu priznate od ostalih pravoslanih crkava? mozda je to i politika, ali njima to nije u opisu posla. njima je bitno da li su priznate od svojih vernika. kako to da se jehovini svedoci ili munovci ne zale.

Saso Stefanovski

pre 20 godina

Bas nemogu da svatim sto se mesate gde vam nije mesto!?!?!
Ako ne treba da svaka nacija ima svoju crkvu, neka se onda SPC otkaze termina "Srpska" i neka postane Pravoslavna Crkva. Za one koji neznaju: BJRM je termin kojim se u Ujendinjenim Nacica imenuje Republika Makedonija. Za citaoce ovih komentara, vas juzni sused se zove Republika Makedonija.

mihajlo

pre 20 godina

To je bas Isus rekao: "Ne pokazujte lojalnost crkvi koja pripada drugom narodu." Salu na stranu, toliko se stvari izdesavalo u istroriji hriscanskih crkava koje nemaju nikakve veze sa hriscanstvom, da je to besmisleno govoriti. Ovo je jedna od takvih.

Miroslav Janjetovic

pre 20 godina

Zaista ne meogu da razumem kako Makedonsko tuzilastvo moze tako apsurdnu kvalifikaciju ,kao sto je sirenje rasne i verske mrznje da da, necemu sto nije ni prekrsaj a jos manje krivicno delo. Ako je svestenstvo Ohridske arhiepiskopije obavljalo verski obred u kuci jednog od svestenika to ni u kom slucaju ne moze da bude sirenje rasne i verske mrznje. Da li u Makedoniji postoji uopste sloboda veroispovesti? Ako bi to bilo tako ne daj boze i kod nas onda bi mogli da se pohapse svi pripadnici konkurentskih hriscanskih crkava i da im se sudi na slican nacin kao BJRM.

zrak

pre 20 godina

Ovo je apsurd ! "Sirili mrznju " i sl ... u sopstvenom stanu , jedni drugima i zasluzili zatvor! Sledeci korak bi bio njihovo prevaspitavanje od strane vlasti a za njihovo dobro !

branko

pre 20 godina

Voleo bih da mi neki predstavnik Bivse Jugoslovenske Republike Makedonije (BJRM) objasni zasto je srpskom narodu u toj drzavi zabranjeno da imaju svoju versku zajednicu i kako to da su zaduzbine kralja Milutina, cara Dusana i ostalih srpskih vladara u vlasnistvu MPC?

Saša Novak @ NL

pre 20 godina

SPC treba da se zali zbog krsenja osnovnih ljudskih prava ne-Skopljana kod OEBS-a, HRW-a, AI, Evropske Komisije, Savetu Evrope itd., a ne samo novinarima. BJRM flagrantno krsi slobodu veroispovesti njenih gradjana. MPC sa CPC moze jedino resenje da trazi u Vatikanu kao sto je to Ukrainska Autonomna PC ucinila ne priznajuci Vaseljenskog Patrijarha za poglavara vec papu. Time bi postali i formalno Rimokatolici kao zasluga za sve sto su za tu crkvu ucinili razbijanjem i izdajom SPC.

Trifun

pre 20 godina

A kako to da se niko ne pita zasto SPC insistira da cela Makedonija bude njena prcija? Hocemo li mozda i Makedonce ostrijim sredstvima da ubedjujemo da su, zapravo, Srbi, sa Filaretom na celu kolone?

CTOKA

pre 20 godina

Hapsenje svestenika sigurno nije nesto cime se jedna drzava, koja pokusava da se priblizi Evropi, moze diciti. Medjutim, ukoliko su zaista vrsili sluzbu u kuci, a zakon kaze da je to dozvoljeno raditi samo u crkvama, onda je ocigledno krsenje zakona. S druge strane, ako zakon krsi osnovna ljudska prava, a izgleda da ovaj krsi, drzavu Makedoniju treba tuziti medjunarodnim institucijama.

Ovaj incident, medjutim, nije dosao niotkud. SPC se u medjucrkvenim odnosima ponasa kao Miloseviceva Srbija u medjurepublickim odnosima (jedino sto nema tenkove - bar ne formalno), a MPC i CPC se ponasaju nalik drzavama koje teze nezavisnosti. I otuda sukob. Zbog cega SPC negira samo postojanje CPC ili MPC? Zbog imovine? Zvuci krajnje banalno zemaljski. Zbog interesa i teritorije na kojoj deluju? Pre ce biti da je to. Zbog SPC Makedoncima i Crnogorcima osporava pravo da imaju svoju crkvu, ako imaju svoju drzavu i ako su priznati kao nacija? Zasto bi ljudi koji se osecaju kao Makedonci ili Crnogorci isli da se mole u SRPSKU pravoslavnu crkvu? Ili neko zeli da kaze da oni nisu narodi? Ko je pozvan da tako nesto kaze? SPC i Srbija? MPC i CPC su kanonski nepriznate, sto je cist proizvod politike, crkvene politike, ali ipak politike. I incidenata ce biti sve dok ne budu (kanonski) priznate. Ako SPC to podrzi, bice odmah priznate. Prema tome, stvar je politike da li ce Crnogorcima i Makedoncima biti priznato pravo do koga Srbi vrlo drze - svi narodi imaju pravo da imaju svoju crkvu, a pravoslavne crkve se i razlikuju i po nacionalnom principu. Malo vise (hriscanske) tolerancije i ovakvih ruznih stvari nece biti. Ili crkve nisu nista bolje od politickih partija?

mirotvorac

pre 20 godina

Ko je gradio manastire i gde, to je sada van naseg dometa da bi tu menjali nesto. Da tu moze nesto da se uradi, prvo bi sve srpske svetinje preselili sa Kosova na neko normalno mesto, a ne da ih sada gledamo kako ih ruse jednu po jednu! Sa druge strane, SPC vrsi ovu kampanju protiv MPC najverovatnije po nalogu Grka, kojima je stalo da izbrisu sve sto nije njihovo, a ima prefiks 'makedonski(a)'. Na kraju krajeva, ako ljudi vec imaju svoju drzavu, jezik, zasto ne bi imali i crkvu, nama bratsku i srodnu, i u cijim bogomoljama smo vise nego dobrodosli?! Mislim da je u interesu svih nas da SPC proguta knedlu i prizna nezavisnost MPC, da ne bi bez ikakve potrebe ovakve budalastine (nemam drugi izraz) i izrezirani sukobi stvarali tenziju izmedju dva prijateljska naroda.

wade

pre 20 godina

Hapsenje Mitropolita velesko povardarskog, svestenika, monaha i vernika predstavlja krsenje osnovnih ljudskih prava garantovanih i regulisanih brojnim medjunarodnim konvencijama u okviru najvecih medjunarodnih organizacija poput OUN, Saveta Evrope i sl. Prvo, vlasti BJRM bi trebalo da budu svesne opstevazeceg ustavnopravnog principa odvojenosti drzavne (javne) vlasti i autonomne verske organizacije kakva je Crkva, te stoga ne bi nikako smela da se ovako grubo uplice u nesto sto spada u nadleznost Srpske Pravoslavne Crkve sa Ohridskom Arhijepiskopijom i kanonski nepriznate (te stoga i pravno nepostojece) Makedonske Pravoslavne Crkve, odnosno u domen autonomnog prava ovih entiteta, a ne pitanja koje resava drzavna vlast (ili drzavne vlasti). Verski obred ne predstavlja radnju izvrsenja krivicnog dela sirenja rasne i verske mrznje, a posebno u ovo ne spada obrazlozenje makedonskih vlasti da je Sveta Liturgija vrsena u stanu (prema saopstenju SPC u kapeli) sto sve predstavlja jedan obican nonsens i grubo uplitanje drzave u crkvena pitanja. Vlasti BJRM su izgleda veoma nervozne, posto sve vise vernika, svestenika i monaha u Makedoniji pristupa odnosno vraca se pod okrilje Ohridske Arhijepiskopije odnosno Pecke Patrijarsije SPC. Najveci kuriozitet predstavlja i detalj da niko iz Beograda ili Sumadije nije dosao u Makedoniju da ponovo uspostavlja jedinstvo, vec su i Mitropolit Jovan (a ne Zoran Vraniskovski, jer je on, iako je ranije pripadao MPC, prihvatanjem sporazuma sa SPC priznat od svih Pravoslavnih crkava i Vaseljenskog Patrijarha) i Episkop Marko sa ostalim pripadnicima Ohridske Arhijepiskopije rodjeni i poticu upravo iz Makedonije i njeni su drzavljani. Kao sto prolazi Miras Dedeic u pravoslavnom svetu, tako prolaze i raskolnici u Skoplju. Hriscanstvo je nastalo na stradanjima i progonima, tako da ovaj sled dogadjaja moze samo da ide u prilog pravednoj borbi Mitropolita Jovana za jedinstvo pravoslavlja.

Upuceniji

pre 20 godina

Nije tacno da je povod za nepriznavanje "MPC" politicke prirode. Tu "crkvu" su osnovali komunisti na nacin koji nema veze sa crkvenim pravilima.
Pogotovo se ne radi o nacionalizmu, pa , ljudi moji, Vladika Jovan se VISE PUTA JAVNO IZJASNIO KAO MAKEDOONAC, a ne Srbin. ALi, Makedonac koji, imajuci malo bolji uvid u istoriju, poznaje crkvene kanone i priznaje hijerarhijsko mesto svoje Crkve u okviru vaseljenske porodice pomesnih Crkava.

Zoki, Vancouver

pre 20 godina

Drzave ne smeju da se mesaju o sve ovo i treba pustiti crkve da same razrese tu situaciju. Makedonske vlasti nemaju pravo da sprecavaju bilo koju versku zajednicu i hapse njene lidere. Mislim da tvrd stav MPC na pregovorima upravo potice od zastite koju joj pruza drzava.

Dule UK

pre 20 godina

Apsolutno se ne slazem sa komentarima (a bogami i sa makedoncima i ponekim crnogorcima) da svaka nacija treba da ima svoju pravoslavnu crkvu.
U mestu gde ja zivim nema SRPSKE pravoslavne crkve, ali zato ima Rusko/Grcke PRAVOSLAVNE crkve. Po meni nema neke velike razlike sem sto lokalni svestenik ne zna nas jezik.
Duboko verujem da velika vecina ljudi na Balkanu nikad nije procitala ni rec u bibliji, ali zato hoce da imaju svoju crkvu jer izgleda bog ne moze da ih razume ako udju u neku drugu "prostoriju" koja nema nacionalni predznak (jer se i u bibliji cak kaze da bog iskljucivo mora da prica nacionalnim jezikom, i obavezno lokalnim dijalektom: Biblija, strana 1567, psalm 3a). A zamislite tek da morate da se obracate bogu koji ne zna vas maternji jezik, a pritom sigurno znate da bog uopste (100%) ne postoji.
Ni mi Srbi nismo tu izuzetak. Zamislite sta bi bilo kada bi mi "morali" da idemo u recimo Hrvatsku, Makedonsku, Buarsku, Rusku, ... Pravoslavnu crkvu, jer je i vecina nas svesna da bog ne postoji kakvim ga u crkvi predstavljaju, ali sta znas, bolje da idemo u crkvu za svaki slucaj (ionako se prica na televiziji da je tamjan jako zdrav a crkvena zvonjava moze puno da pomogne).
Elem, ko zna, mozda se svi mi u buducnosti promenimo i vratimo se jednoj PRAVOSLAVNOJ crkvi, i shvatimo da bog ipak postoji i da je to razlog sto mi verujemo u njega i zbog cega uopste posecujemo crkvu. Amin.

Nebojsa

pre 20 godina

Jedini krivac za ovakvu situaciju je tzv. MPC. Naime, ono sto je SPC nudila makedonskoj Crkvi je autonomija koja je na samoj granici autokefalnosti. Dakle, potpuno su u svemu samostalni, samo bi formalno priznavali Patrijarha Pavla kao svog poglavara. Ponavljam, samo formalno.
S druge strane, SPC ne moze da dozvoli autokefalnost makedonske Crkve isto kao sto ozbiljna drzava ne moze da dozvoli otcepljenje nekog svog dela.

vladimir

pre 20 godina

Kada ce se formirati ozbiljna vlada koja ce da stane vec jednom zauvek u zastitu svakog gradjanina i institucija SCJ.Koja ce brzo reagovati i preduzimati adekvatne mere u slucajevima kriminalnih i primitivnih napada na na njih.Ili nek bar radi reciprocite kao Amerikanci i Iranci.

Nedzad

pre 20 godina

Prvo se izvozilo jogurt i balvan revolucije, pa oruzje i one koji ce njime ubijati, a i tada i sada i religiju. Ja se slazem da bi Srbima u Makedoniji, Crnoj Gori trebalo omoguciti da ispovjedaju religiju koju hoce i u crkvi u kojoj hoce, cak i ako oni to nisu bili i nisu spremni sada dati drugima. Da krenemo od odbijanja SPC da prizna Crnogorcima i Makedoncima pravo da oni imaju svoje crkve zasto onda da ne bude ni obrnuto,a da zavrsimo sa istorijom rusenja tudjih bogomolja. Dok se danas Srbi mogu pitati zasto su njihove bogomolje ostale na Kosovu i traziti njihovu zastitu ili protestovati protiv toga da MPC koristi objekte sagradjene za vlade srpskih vladara, oni barem imaju o cemu pricati i zaliti se jer su Turci bili dovoljno civilizovani da te objekte ne poruse. Sta se s druge strane desilo sa stotinama dzamija po cijeloj Srbiji. Ko je njih porusio i s cijim blagoslovom.

Da ne govorimo o stotinama dzamija porusenim u Bosni u ime pravoslavlja i srpstva. Oni koji hoce da imaju slobode i vjerske i ljudske moraju biti spremni prihvatiti te slobode i za druge ili ih ni sami nece imati ako ih silom ne mogu obezbjediti, a Srbija to vise ne moze. Zato pamet u glavu i tretirajte druge kako bi sami htjeli biti tretirani.

Zoran

pre 20 godina

Ja sam mislio da su i jedni i drugi pravoslavci odnosno da smo mi braca po hristu, ali vidim da sam se izgleda ja prevario a mozda su se najverovatnije prevarili velikodostojnici obadve struje koji umesto da sednu i da se bratski dogovore ako mogu a isto tako da se bratski razidju ako nema dogovora. Ovakav nacin nedonosi nikome nista dobro a najmanje nama vernicima.

fahrudin

pre 20 godina

Svaka cast Makedoncima tako i treba i drugo i ne zasluzuju u SPC. Nije mi samo jasno kako ih u Crnoj Gori trpe. Da se pitam zabranio bih svima, a mislim na sve vjere, da se mijesaju u politici i da se bave onim zasta su se sami zarekli. Na stotine hiljada ljudi je poginulo zahvaljujuci velikovjernicima u bivsoj Jugoslaviji.

zivojin

pre 20 godina

ljudi sede u zatvoru. a ovde se prica o strnci za toleranciju, pa neka sad u toj makedoniiji odu i kazu nesto o verskim pravima lako je to ovde davati kojekakvim prava pa se jos time i ponositi kako sulekman ugljnin im prava. u krajnjoj liniji sulejman ugljanin zna koju stranku da glasa, obu pomocu koce najlakse da razbije srbe i koja stranjka najvise mrzi srbe.

Filip iz Ostina, TX

pre 20 godina

Sramota je, a i jeziv greh, da se ljudi koji bi trebalo da se bave duhovnoscu bave umesto toga politikom. Nasa vajna crkva je skoro uvek (cast retkim izuzecima medju monasima) uvek bila zainteresovana za vlast i materijalnu dobrobit svog svestenstva, a retko, ako ikada, za spasenje nasih dusa. Dokaze ne treba traziti daleko i duboko u istoriju. Koliko je svestenika prodalo cetnicki pokret partizanima? Mnogo. Koliko je svestenika bilo uclanjeno u komunisticku partiju? I previse. Da li je patrijarh German bio Titov licni prijatelj, a ovaj sadasnji nesretnik Slobin? I tekako, i to su obojca dokazali svojim delima. I na kraju, da li je crkva pokusala da spreci i jedno od krvoprolica koja su nas zadesila u poslednjih deceniju i po? Nije, cak naprotiv, blagosiljali su Arkana i njemu slicne, a za to dobijali prljav i krvav novac.
Pa sto se onda cudimo kada zele vlast nad Makedonijom? Kao da je bitno iz bilo kog duhovnog razloga u kojoj se crkvi ljudi mole? Bog je jedan, a molitva dolazi iz srca i ide direktno Njemu, a ne kroz pokvarene posrednike.
Makedoniju bi trebalo ostaviti na miru, jer mi i onako nemamo bas puno prijatelja u svom komsiluku. Ako i ovog oteramo zbog tudjih dzepova onda nam i Bog tesko moze pomoci.

Makedonec

pre 20 godina

Eve vi eden citat od Megjunarodnata Krizna Grupa: "Sprskata crkva e edna od najkonzervativnite i izolacionistichkite crkvi vo svetot na pravoslavieto." Isto taka MKG tvrdi deka SPC chesto rasprava i za politichki ili diplomatski prashanja kako drzhavnite granici itn. Seto ova znachi deka Srbija ushte ne e skroz sekularna drzhava. A koga kje stanete toa e golemo prashanje. A za Jovan se se znae za nego i toa deka SPC ja smeta Makedonijaza Juzhna Srbija i ne priznava nishto shto e Makedonsko. Zatoa neka ne ve chudi celava ovaa rabota, i ako sledi ushte neshto pointeresno.

Makedonac

pre 20 godina

Ja sam Makedonac. Zelim samo da kazem da mi je kao coveku koji vjeruje (koliko moze) veoma zhao sto se desio ovaj problem. Ja znam da crkovne sporove traju i po nekoliko vekova. A zasto je sada trenutak brzog reshenja ovog spora - je pravo pitanje. Valjda sledi neko teritorijalno reshenje (menjanje granica) a mi kao makedonci smo najmanji i najslabiji narod u ukolini.

1. Grci nas ne vole (oni su nam vrata ka EU) Ne zele nam ni ime ni narod
2. Bugari kazu da smo bugari i da nemamo jezika
3. Albanci zele polovinu teritorije i napravili su najvece masakre u ime ljudskih prava
i pojavila se i 4-ka (ona postoji 40 godina ali sada je nesto kao aktuelnija)
nemamo svoju crkvu (mozda i stvarno je tako ili mozda ne bi trebalo biti tako bez blagoslova proglashena) ali mislim da kao neki vernici a posebno nashi pastiri nisu izabrali bash neki fini metod komuniciranja.

U politichkom smislu (ako uopshte moze da postoji ta paralela) ovo je isto kao da Makedonija sad prizna Kosovo za nezavisno(i sebi zabi noz u legja)
Nadam se da su srednjevekovna vremena iza nas i da ipak imamo kao civilizacije i kao kulture ipak malo vise doblesti za neki normalni zhivot.
Valjda necu pogreshiti ako idem u crkvu i zapalim svecu u to ime

G.Trajanovski

pre 20 godina

Pa da se cuje i glas i jednog Makedonca. JA SAM ATEIST pa briga mene glava za crkvu ali… Jel Vas boli Kosovo? Jeste li ispali glupi tamo? E tako boli Makedoniju sve sto ima vese sa imenom i crkvom! Dali smo mi glupi u situaciji? Jesmo bogami! I da trajna bolest Balkana nazalost je nacionalizam, a taj se vrag skriva cak i kod onih "naj produhovljenih" i to sa obe dve strane granica.

bez Viza u EU

pre 20 godina

Pa dobro bre dokle braco Srbi! Moramo da pustimo valjda nekog i da ide. I ovako nam se ne isplati da se kacimo jer uvek izvucemo deblji kraj kada pitanje postane ozbiljno. Sta uopste SPC ima da propagira u Makedoniji, svaka cast na briznosti za susedne bratske narode, ali toga smo vec previse imali, te polako iz epitet brata prerasta u nemocnu mladju sestru koju treba da zastiti mocni stariji brat. Za to vreme jadna mladja sestra dobija podrsku od svog tate ili mame, a moze i od muza koji je sef kucnog saveta. Nece makedonci spaliti nase srpske crkve, koje ce zauvek ostati to sto jesu. Da za slobodu i nezavisnost, i dobre odnose medju bratskim narodima. Ovaj incident koji se dogodio sluzi samo huskacim stranama sa obe strane i zelja je da se pokrene proces koji ce opet biti nerazuman i koban po sve. Uostalom, ako ti neko udari samar, ti mu okreni i drugi obraz, uostalom tako to ide kod nas hriscana.

momabrazil

pre 20 godina

Srbija je za BJRM svetionik demokratije. Pa sad se vidi gde je bilo uporiste najgoreg oblika komunizma i na kraju mi je drago sto Jugoslavija vise ne postoji iako sam zbog toga patio. SPc moze biti i ovakva i onakva, ali da jedno ljudsko bice bude u zatvoru samo zato sto je sluzio versku sluzbu u sopstvenom stanu, je vrhunac diktature, cinizma, i nepostovanja ljudskih prava. Pa zar nije lepo to da se ljudi skupljaju po stanovima i da se mole Bogu i da pricaju o njemu. Sta treba da rade, da se opijaju i drogiraju, to bi onda kao bilo normalnije? I sta ceka nasa diplomatija? Izjava naseg ambasadora je vrlo recita i "diplomatska" ali on je u zatvoru!!!

Ana Popova

pre 20 godina

Se do pred nekoe vreme, ne vi bese jasno zosto cel svet smeta deka Srbija i srpskiot nacionalizam e najgolemiot vinovnik za vojnite na Balkanot. Otkako ke gi vidite rezultatite od izborite i komentarite na ovaa strana, se ke vi se razjasni.Tragicno e da se vidi do koj stepen ste seuste zaglaveni vo Sredniot vek i vo vasiot neizleciv nacionalizam.Vasite vzesteni glavi ke ve odnesat eden den konecno vo propast. Samo togas ke sfatite kolku pogresno razmisluvate i kolku ste isfrustrirani vo odnos na toa koi vsusnost ste.Makedonskata crkva postoela so vekovi i nitu eden Pavle ili Jovan nema da mozat da i nastetat nea ili na makedonskiot narod. I uste nesto - gledajte si gi vasite problemi(otcepuvanjeto na Kosovo, Crna Gora,Vojvodina...) i ne se mesajte vo nasite!!!

Branko

pre 20 godina

Na kakvo to "kanonsko i liturgijsko jedinstvo" poziva patrijarh? Pa Makedonija je posebna država! Verska i ljudska prava su daleko odmakla u svetu i SPC će brzo udariti glavom u zid i doživeti osudu kao što je doživeo Miloševićev SPS u politici i diplomatiji. Crkvi kao da je krivo što jedino sa Makedoncima i Crnogorcima nismo se tukli pa sad potpaljuju vatru i tamo. Sve mi se čini da SPC imitira SPS ali sa zakašnjenjem od nekoliko godina. Zar ne znaju kako je prošao SPS?

Sonja

pre 20 godina

Kao Makedonki koja je u veoma bliskim rodbinskim vezama sa srpskim narodom i u Beogradu i u Makedoniji, nesporazumi izmedju Srpske Pravoslavne Crkve i Makedonske Pravoslavne Crkve tesko mi padaju. Veoma mi je stalo da se sadasnja konfliktna situacija prevazidje i zato apelujem na crkvene velikodostojnike obe crkve da uz uzajamno postovanje i na ravnopravnom principu usaglase svoje stavove po odredjenim pitanjima. Pre svega bih zamolila za vise razumevanja od strane SPC prema teznji da i makedonski narod ima svoju autokefalnu crkvu, kao sto je to u jednom trenutku izdejstvovano za srpki narod (onda kada se Srpska crkva izvojila). Tim pre treba da se razume ista teznja za samostalnoscu i slobodi drugog, a pogotovu bratskog naroda. Misljenja sam da je put napretka Pravoslavlja iskljucivo u vezi sa uzajamnim uvazavanjem i ravnopravnoscu svih pravoslavnih naroda sa svojim autokefalnim crkvama, kao i ucestalijem sazivanju Svepravoslavnih Kongresa na kojima bi se resavala pitanja od zajednickog interesa.

Jasno je da na pragu XXI veka nema mesta nicijim pretenzijama i one se lako prepoznaju ma koliko se pretstavljale u drugom ruhu. "Misije" koje su radjene u protekloj godini na teritoriji Makedonije, a pod okrilem SPC su i dovele do zategnutih odnosa dveju crkva. Zato apelujem na korektnije ophodjenje velikodostojnika obe crkve, a pre svega da se pokaze vise razumevanja od strane SPC prema sestrinskoj MPC.

Nesa

pre 20 godina

Ocigledno je da vlada Makedonije podrzava MPC u cilju stvaranja i jacanja nacionalnog identiteta koji je ugrozen sa svih strana. I to je direktno mesanje ili u ovom slucaju simbioza drzave i crkvene. Inace moje glediste je da posto MPC nije ni od koga priznata moze se stoga tretirati kao neka hriscanska sekta, odbegla od SPC.

Posmatrac

pre 20 godina

Dodao bih par redova, jer sam iz komentara video da neki nisu najbolje upuceni u problematiku.
1.Prva stvar je da kod ovakvih slucajeva mora drzava odmah da reaguje i intervenise i osudi ovakvo ponasanje, a zatim da zatrazi zastitu i zvanicno izvinjenje. Kod nas izgleda drzava i ne postoji, pa logicno nema ni reakcije.

2.Nije SPC ta koja ce da nekome daje kefalnost. Od vaseljenskog sabora u Nikeji 325 godine ove ere pa do danasnjeg dana ustanovljeni su kanoni koji govore kako ostati u neprekidnoj povezanosti sa Bogom. Odatle su stvarane crkve(ne mislim pojedinacno nego kao institucije, na primer jerusalimska, carigradska itd.).
1054. dolazi do razdvajanja katolicke i pravoslavne crkve i do krsenja kaona od strane katolika. Zato pravoslavlje jeste jedino ispravno. Tako je nastala i srpska pravoslavna crkva pod cijom ingerencijom su i Crna Gora i Makedonija izmedju ostalog.
Zato nema ni govora da ako neka drzava postoji, ima svoju teritoriju, time dobija pravo i na svoju crkvu.
Postoji tacno odredjena hijerarhija koja se mora postovati.

Trudio sam se u najkracim crtama da objasnim sta je. Detaljnije objasnjavanje bi znacilo nekoliko strana.

nikola

pre 20 godina

Uz pretpostavku da je vest tacno prenesena (ne desava se bas cesto na ovim prostorima) ocigledno je da Makedonija ima uzasno totalitarne zakone. Imam par komentara:
1-egzistencijalizam: Drzava valjda natera verske zajednice da se registruju i to nam kaze da li postoji organizacija pod imenom SPC ili MPC.
2-bajbok: Ako ja verujem da su prljavi krompiri stetni i onda operem krompir pre nego sto ga skuvam, postoji sansa da vrsim verski obred kod kuce i mogu biti uhapsen.
3-kohabitacija: Svako moze da se igra verskih zajednica i da osniva svoje kao stranke. potrebno je mozda uvesti donju granicu za clanstvo da se neko registruje kao verska zajednica te da bi mogao da ostvaruje odredjena prava na osnovu toga (slobodni dani za praznike itd). mimo toga nikoga ne treba da bude briga sta ko radi i gde vrsi obrede i na koji nacin, osim redovnih organa koji prate kriminalne delatnosti da ne dodje do zabune da je podnosenje ljudskih zrtvi ok ako je u kanonu religije. ili cirkulacija narkotika, otmice maloletnika (pa ni dobrovoljne), zagadjivanje okoline itd.
4-imovina SPC: Zakon ne poznaje prinudno nasledstvo imovine, transfer bez pristanka vlasnika i slicne akcije. Ako je SPC bila vlasnik crkava, ona treba da trazi povracaj istih od strane makedonskih sudova. kad taj zahtev bude odbijen, ide se na savet evrope i podnosi se tuzba tamo. mozda nase banana drzavice jos nisu obavezne da postuju odluke tih sudova ali bice vrlo skoro, tako da ce pitanja imovine ne samo crkava vec i firmi mrskih nam susedstava kojima su filijale proglasavale nezavisnost (tipa INA pumpe) morace da budu vracene.
5-Zasto MPC ili CPC krive bilo koga sto nisu priznate od ostalih pravoslanih crkava? mozda je to i politika, ali njima to nije u opisu posla. njima je bitno da li su priznate od svojih vernika. kako to da se jehovini svedoci ili munovci ne zale.

Saso Stefanovski

pre 20 godina

Bas nemogu da svatim sto se mesate gde vam nije mesto!?!?!
Ako ne treba da svaka nacija ima svoju crkvu, neka se onda SPC otkaze termina "Srpska" i neka postane Pravoslavna Crkva. Za one koji neznaju: BJRM je termin kojim se u Ujendinjenim Nacica imenuje Republika Makedonija. Za citaoce ovih komentara, vas juzni sused se zove Republika Makedonija.

mihajlo

pre 20 godina

To je bas Isus rekao: "Ne pokazujte lojalnost crkvi koja pripada drugom narodu." Salu na stranu, toliko se stvari izdesavalo u istroriji hriscanskih crkava koje nemaju nikakve veze sa hriscanstvom, da je to besmisleno govoriti. Ovo je jedna od takvih.