Mađarska se žali na dodatne carinske preglede u SCG

Izvor: B92

Utorak, 07.10.2003.

10:13

Default images

Mađarsko Ministarstvo inostranih poslova negodovalo je zbog dodatnih carinskih pregleda mađarske robe koje je poslednjih meseci uvela Srbija i Crna Gora. Zamenik državnog sekretara za spoljnu trgovinu i integraciju Ištvan Major preneo je u ponedeljak ambasadoru SCG u Budimpešti Dejanu Janči mađarski stav da "dodatni carinski pregledi otežavaju izlazak mađarske robe na strano tržište". U saopštenju mađarskog MIP-a navodi se da carinske vlasti SCG vrše merenje radioaktivnog zračenja robe koja ulazi u SCG ili prelazi preko njene teritorije, a posebne mere se koriste i prilikom ulaska ili prelaska otpadnog materijala sa takozvane zelene liste. Major je upozorio da se merama koje su uvele vlasti SCG krše međunarodni propisi i prouzrokuju "ozbiljni materijalni gubici i gubici u vremenu" za veliki broj mađarskih preduzeća. "Uzimajući u obzir dinamični rast trgovinske i ekonomske saradnje dve zemlje, kao i značajno mesto SCG u mađarskom tranzitnom prometu prema jugu" mađarski zvaničnik je zamolio vlastima SCG da ukinu "bezrazložne preglede". Mađarskog MIP saopštava da je ambasador SCG u Budimpešti Dejan Janča obećao je da će o mađarskoj molbi što pre obavestiti vlasti u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: