Pauel:Ubistvo ili proterivanje Arafata bi bilo pogrešno

Izvor: B92

Nedelja, 14.09.2003.

11:02

Default images

Američki državni sekretar Kolin Pauel odbacio je tvrdnje jednog visokog zvaničnika Izraela da je ubistvo palestinskog lidera Jasera Arafata "jedna od opcija", ocenivši da bi to izazvalo talas nasilja u regionu. "SAD ne podržavaju ni ubistvo, niti proterivanje gospodina Arafata. Izraelcima je dobro poznat naš stav", rekao je Pauel američkoj televijziji Foks u Bagdadu. "Iz toga ne bi proizašla korist. Mislim da bismo mogli očekivati bes u čitavom arapskom svetu, muslimanskom svetu i u mnogim drugim delovima sveta", kazao je američki državni sekretar.

Zamenik izraelskog premijera Ehud Olmert rekao je da je ubistvo palestinskog lidera Jasera Arafata jedna od opcija u sklopu pretnje Izraela da će ukloniti lidera Palestinske oslobodilačke organizacije. "Njegova smrt definitivno je jedna od opcija. Pokušavamo da eliminišemo sve lidere terora, a Arafat je jedan od njih", rekao je Olmert. Komentarišući tu izjavu, glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat je rekao da takvo razmišljanje i eventualne akcije podsećaju na mafiju, a ne na Vladu. Izraelski kabinet bezbednosti doneo je odluku da "ukloni" Arafata posle dva samoubilačka napada u utorak, kada je poginulo 15 Izraelaca.

Pauel je ocenio da Olmertova izjava "nije bila korisna". SAD smatraju da je Arafat prepreka u ostvarenju mirovnog plana čiji je pokrovitelj američki predsednik Džordž Buš, ali Palestinci treba da rade da bi ga uklonili sa političke scene, a ne Izraelci, ukazao je Pauel. Vašington želi da prekine Arafatovu kontrolu nad palestinskim snagama bezbednosti, kako bi se okončali napadi palestinskih ekstremista na Izrael. "Pitanje je kako će gospodin Arafat otići sa scene i ako njegov odlazak bude posledica izraelske akcije, ne mislim da će to pomoći mirovnom procesu", ocenio je Kolin Pauel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: