Sednica prekinuta na zahtev DOS-a

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.06.2003.

15:24

Default images
Skupština Srbije i Crne Gore prekinula je u ponedeljak uveče sednicu na kojoj je razmatrala Predlog zakona o sudu državne zajednice na zahtev poslaničke grupe DOS, a radi dodatnih konsultacija sa koalicionim partnerom iz Crne Gore. Poslanici su usvojili Predlog zakona u načelu, a potom su prešli na raspravu o pojedinostima. Na zahtev šefa poslaničke grupe DOS Toplice Đorđevića, predsednik parlamenta Dragoljub Mićunović prekinuo je raspravu a nastavak sednice biće naknadno određen.

Ključna tačka sporenja među poslanicima bila je u tome što je vladajuća koalicija - DOS i Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija Crne Gore - predložila amandman na član 121. Predloga zakona prema kojem ne bi postojala sankcija u slučaju neusklađivanja ustava ili zakona republika članica sa Ustavnom poveljom u određenom roku. Naime, predlagač amandmana predvideo je da u slučaju da sud državne zajednice utvrdi da pojedine odredbe ustava država članica nisu usklađene sa Ustavnom poveljom, skupština države članice je dužna da u roku od šest meseci uskladi Ustav sa Ustavnom poveljom. Za zakone je ostavljen rok od tri meseca za usklađivanje.

Obrazlažući predloženi amandman, poslanik DOS-a Toplica Đorđević rekao je da je za određivanje sankcije neophodno imati i "elemente prisile" da bi se ona izvršila. Međutim, predlagač amandmana nije predvideo nikakvu sankciju u slučaju da se taj rok ne ispoštuje, što je opozicija posebno kritikovala. "Elementi prisile su sada na nivou država članica, a ne na nivou državne zajednice, osim ako neko ne misli da vojska ponovo treba da interveniše, što bi bilo vraćanje u neko pređašnje vreme", rekao je Đorđević. I predstavnici drugih stranaka opozicije pohvalno su se izražavali o izvornom predlogu zakona, koji je usvojen u načelu, ali su kritikovali predložene amandmane vladajuće koalicije, ocenjujući da se njima anulira Beogradski sporazum i krši Ustavna povelja u stavu u kojem je određeno postojanje hijerarhije pravnih akata. Oštre kritike na predložen zakon izneo je i poslanik DOS-a i ministar pravde Srbije Vladan Batić, koji je rekao da bi ceo tekst trebalo povući iz rasprave i vratiti ga na doradu i "popravljanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: