Razgovori o budućnosti zemlje: Problem i za SAD i za Irak

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2003.

16:27

Default images
SAD i Velika Britanija počele su u utorak razgovore sa predstavnicima iračkih frakcija o obnovi zemlje nakon rušenja vlasti Sadama Huseina. Istovremeno, američka vojska i lokalna policija pokušavaju da uspostave red na ulicama Bagdada i drugih iračkih gradova nakon što je bez skoro ikakvog otpora osvojeno i poslednje Sadamovo uporište, njegov rodni grad Tikrit.

Pre nego što su razgovori i počeli, hiljade Iračana protestovalo je na ulicama Nasirije, uzvikujući da žele da sami vladaju zemljom i parole poput "Ne Americi, ne Sadamu". Sastanak treba da okupi oko 60 iračkih predstavnika iz grupa šitskih i sunitskih muslimana, kurdskih i monahrističkih grupa. Skup treba da vodi penzionisani američki general Džej Garner, imenovan da predvodi posleratnu perlaznu administraciju.

Garnerov Ured za obnovu i humanitarnu pomoć saopštio je da želi da narednih meseci preda vlast iračkoj vladi, ali, kako izgleda, američka vojna vlast ostaće u zemlji bar još neko vreme.

Dok se vode razgovori u Nasiriji, SAD tvrde da jenjava pljačkanje i bezakonje koji su obeležili prve dane posle Sadama. U protekla dva dana, ulice Bagdada pune su ljudi koji obavljaju svakodnevne poslove, iako je većina radnji i dalje zatvorena zbog nestašice struje. Nakon što su najteže borbe okončane i rat se polako bliži kraju, američki nosači aviona počinju da napuštaju Zaliv, a Vašington oštricu kritike okreće ka Siriji koju optužuje da je testirala hemijsko naoružanje. Državni sekretar SAD Kolin Pauel upozorio je Damask na moguće diplomatske ili ekonomske sankcije. Sirija je odbacila te optužbe, a generalni sekretar UN Kofi Anan izrazio zabrinutost da američki pristup može da dodatno destabilizuje već žestoko uzdrman region Bliskog istoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: