EU zaprepašćena zbog ubistva premijera Srbije

Izvor: B92

Sreda, 12.03.2003.

21:35

Default images
Evropska unija je izrazila zaprepašćenje zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, ocenjujući da je "Evropa izgubila prijatelja koji se odlučno borio za demokratiju". Obraćajući se Evropskom parlamentu u Strazburu, ministar inostranih poslova Grčke Jorgos Papandreu, čija zemlja predsedava EU, uputio je izraze saučešća porodici srpskog premijera "i celokupnom srpskom narodu", navodeći da EU deli njihovu bol. Papandreu je rekao da ubistvo Đinđića predstavlja podsetnik na to koliko je krhka demokratija u regionu koji su proteklih godina pogodili ratovi i veliki politički i etnički potresi.

Evropski komesar za spoljne odnose Kris Paten izjavio je da EU mora da nastavi da ulaže napore kako bi ohrabrila Srbiju da ostane na putu koji vodi uključenju u EU. "Jasno je da ne smemo dozvoliti da ubistvo unazadi izvanredan progres Srbije ka demokratiji", rekao je Paten.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: