Sreda, 30.08.2017.

12:33

Kuburovićeva šalje pismo Hagu – Mladić da se leči u Srbiji

Ministarka pravde Nela Kuburović uputiće pismo Tribunalu u Hagu u kojem će zahtevati da se Ratku Mladiću omoguće svi adekvatni medicinski uslovi lečenja.

Izvor: B92, Tanjug

Kuburovićeva šalje pismo Hagu – Mladić da se leči u Srbiji
Getty images

Navodi se da je takav zahtev upućen s obzirom na to da je teško bolestan, na šta su ukazali članovi njegove porodice i branilac.

Kako je rečeno Tanjugu u Ministarstvu pravde, ministarstvo će podržati predlog branioca da se Ratku Mladiću, ukoliko je to potrebno, odredi privremeno puštanje na slobodu radi lečenja u Srbiji.

Vlada Srbije će, kao i do sada za svakog svog građanina, dati Tribunalu potrebne garancije, koje se traže u takvim slučajevima, u skladu sa zahtevom i zakonskim procedurama, ukazali su u Ministarstvu pravde.

Prema pisanju Sputnjika, postoji opasnost da Mladić premine u haškoj ćeliji.

"Zbog teškog zdravstvenog stanja u kome se nalazi ratni vojni komandant Republike Srpske, srpski ministri su rešeni da učine sve što je do zvaničnog Beograda, da se deluje brzo i da se spreči najgori scenario", navodi se na sajtu Sputnjika.

Proceduralno, nakon zahteva Vlade Srbije, Tribunal bi mogao da zatraži garancije Beograda kako bi general Mladić mogao da se leči u našoj zemlji.

U tom slučaju, srpski ministri bi odmah izdali sve potrebne garancije Hagu, a Mladić bi ubrzo dobio najadekvatniju moguću zdravstvenu negu u našoj zemlji, navodi Sputnjik.

Podsetimo, Mladić je imao dva moždana udara, infarkt, a lekari su zabeležili i da je imao moždani poremećaj TIA koji može da uslovi nastanak novog moždanog udara.

Njega su u Hagu pregledali ruski lekari 2015. i tada je utvrđeno da on teško može da prati tok suđenja.

Proces generalu Mladiću počeo je u Hagu 16. maja 2012. Optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

U dve tačke, general Mladić optužen je za genocid, a preostale mu na teret stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premeštanje stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Ta krivična dela, kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjena su u 15 opština širom BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: