Ponedeljak, 30.01.2006.

13:19

Referendum i bez dogovora

Premijer CG, Đukanović, izjavio je da će referendum o Crnoj Gori biti održan i ako se vlast ne dogovori sa opozicijom o uslovima.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da će referendum o državnom statusu Crne Gore biti održan do kraja aprila i ako se vlast ne dogovori sa crnogorskim opozicionim strankama o uslovima za održavanje referenduma.

"Ukoliko se pokaže da nema spremnosti za dogovor, onda valjda niko od vlasti, koja presonifikuje većinu, ne očekuje da žrtvuje volju te većine. Moramo da uložimo napor da dođe do kompromisa. Ukoliko ga ne bude, iz bilo kog razloga, mi moramo potvrditi odlučnost i odgovornost pred crnogorskom javnošću i organizovati referendum u skladu sa najvišim evropskim standardima", rekao je Đukanović novinarima u Podgorici.

Đukanović je istakao da referendum mora da bude organizovan pre redovnih lokalnih izbora 30. aprila, i ocenio da bi bilo neracionalno odlagati ga.

Predsednik Vlade Crne Gore je naveo da vlast veruje u dogovor sa opozicijom.
Dodao je da je plan izaslanika visokog predstavnika EU za Crnu Goru Miroslava Lajčaka da se u narednih nekoliko dana dođe do rešenja oko lakših pitanja posle čega bi se razgovaralo o većini, datumu održavanja referenduma i referendumskom pitanju.

"Srbija bi mogla da posreduje"

Savetnik predsednika Srbije Zoran Lutovac kaže da bi Srbija mogla da posreduje u dijalogu o referendumu u Crnoj Gori.

"Sada bi bilo dobro da Srbija da doprinos radi postizanja saglasnosti crnogorske opozicije i vlasti po pitanju referenduma, a jedan od načina da to ostvari je i da posreduje u dijalogu. Srbija bi trebalo da bude ili davalac dobrih usluga ili politički akter, koji će činjenjem ili nečinjenjem doprinositi tome da se taj proces odigra u normalnoj atmosferi", rekao je Lutovac za Republiku.

"Srbija živi u zajednici s Crnom Gorom i svakako da je zainteresovana za tamošnja dešavanja jer ima svoje interese, kao što ih ima i Crna Gora u Srbiji", rekao je Lutovac.

DSS podržava preporuke Saveta ministara EU

Demokratska stranka Srbije u potpunosti podržava preporuke o uslovima održavanja referenduma u Crnoj Gori koje će Savet ministara EU danas usvojiti, izjavio je portparol DSS Andreja Mladenović.

Mladenović je na konferenciji za novinare rekao da svaka jednostrana odluka, koja ne bi uključila sve političke faktore u Crnoj Gori, ne bi bila legitimna i trajnije održiva.

DSS smatra da dijalog vlasti i opozicije, na koji poziva i Savet ministara EU, treba postaviti na jedan viši nivo i da se u duhu razumevanja, tolerancije i uvažavanja druge strane dođe do rešenja koje bi uvažilo i preporuke Venecijanske komisije i zaključke Saveta ministara.

"Na taj način bi se smanjile tenzije u Crnoj Gori i omogućilo da se
referendum, ukoliko do njega dođe, održi u najboljoj mogućoj atmosferi, po međunarodnim demokratskim standardima i da to bude legitimna odluka državljana Crne Gore", dodao je Mladenović.

"Što pre dogovor o referendumu"

Havijer Solana je ocenio da je u pripremi referenduma u Crnoj Gori postignut određen napredak.Visoki predstavnik Evropske unije je to preneo svom izaslaniku za Crnu Goru Miroslavu Lajčaku, rekla je novinarima Solanin portparol Kristina Galjak, koja je naglasila da je stav EU da vlasti i opozicija u Crnoj Gori ne treba da raspisuju referendum pre nego što bude postignut sporazum o uslovima i načinu njegovog održavanja.

Kristina Galjak je dodala da je Lajčak izvestio Solanu o izvesnom napretku u razgovorima koje je imao s premijerom Milom Djukanovićem i liderima opozicije, kao i pomaku u pripremama u tehničkoj ravni, što se odnosi na medije i druge ključne elemente referenduma.

Lajčak će sutra ponovo otputovati u Podgoricu da bi se sastao s čelnicima vlasti i opozicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: