Utorak, 23.03.2021.

11:21

Velika akcija hapšenja u Srbiji i BiH: "Pala" grupa koja je krijumčarila migrante

Pet osoba uhapšeno je zbog sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

Izvor: B92, Beta

Velika akcija hapšenja u Srbiji i BiH:
Chubakaster/ Depositphotos

Hapšenje je izvršeno nakon višemesečnog predistražnog postupka po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije - Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Odeljenja za suzbijanje trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi lišili slobode S.P., M.D., V.P., A.M. i N.J.

Članovi organizovane kriminalne grupe su u periodu od 5. septembra 2020. do 12. marta ove godine, organizovali za 80 migranata (od čega je jedan državljanin Turske, jedan državljanin Avganistana, dva državljanina Iraka i 76 NN lica neutvrđenog državljanstva) nedozvoljen tranzit kroz Republiku Srbiju i nedozvoljeni boravak u Republici Srbiji radi nedozvonjenog prelaza državne granice Republike Srbije sa Bosnom i Hercegovinom čamcem preko reke Drine, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Ovu organizovanu kriminalnu grupu je predvodio S.P., koji je sačinio plan delovanja organizovane kriminalne grupe koja je ilegalno prebacivala veći broj lica preko državne granice ostvarujući imovinsku korist koja se kretala po jednom stranom državljninu – iregularnom migrantu 100 evra. ,

Istovremeno, u sklopu paralelne istrage koju sprivodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas su uhapšena četiri lica, bosanski državljani, koja su deo ove međunarodne krimanalne grupe. Naime, oni su prihvatali migrante na drugoj obali Drine i dalje ih prevozili u neku od zemalja EU.

Svim licima lišenim slobode određeno je policijsko zadržavanje i ona su uz krivičnu prijavu sprovedena u Tužilaštvo za organizovani kriminal. Prethodno je saopšteno da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su na području Zvornika četiri osobe osumnjičene za krijumčarenje ilegalnih migranata.

Uhapšeni su pod istragom i terete se da su delovali kao članovi medjunarodne grupe za krijumčarenje migranata, koja se sumnjiči da je u proteklom periodu prokrijumčarila više od stotinu migranata iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

U toku su pretresi na više lokacija, a osumnjičeni će posle kriminalističke obrade biti predati u nadležnost postupajuće tužiteljke Tužilaštva BiH. Akcija kodnog naziva "Skiper" je realizovana u saradnji sa partnerskim institucijama Srbije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

"Istraga je realizovana u saradnji sa kolegama iz Srbije, a usmerena je na otkrivanje i razbijanje organizovanih krijumčarskih lanaca, koji krijumčarenjem ;ilegalnih migranata preko Drine, pa dalje preko teritorije BiH, ostvaruju veliku nezakonitu imovinsku korist, a istovremeno ugrožavaju bezbednosnu situaciju u BiH, izazvanu prilivom ilegalnih migranata", ističe se u saopštenju.

Akciju je, dodaje se, po nalogu Tužilaštva BiH realizovala SIPA, uz podršku MUP-a RS, Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA) i Službe za poslove sa strancima BiH. Istovremeno, kako se navodi u saopštenju Tužilaštva BiH, na području Srbije uhapšeno je pet pripadnika ove grupe za krijumčarenje migranata, a medju njima je i osoba osumnjičena da je organizator.

Ova koordinisana medjunarodna operativna akcija sprovedena je sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Srbije i pod pokroviteljstvom i uz podršku Policijskog Centra Jugoistočne Europe – SELEC centra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

20 h

Podeli: