Ponedeljak, 18.07.2022.

12:43

"Državni prevrati – osnova spoljne politike SAD"

Vang Venbin prokomentarisao je priznanje bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džona Boltona o umešanosti u državne prevrate.

Izvor: Sputnjik

Foto: Profimedia

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova kazao je da priznanje bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće o umešanosti u državne prevrate u drugim zemljama pokazuje da je svrgavanje vlasti u drugim državama postalo osnova spoljne politike Sjedinjenih Američkih Država.

"Obratili smo pažnju na činjenicu da je ovaj bivši visoki američki zvaničnik bez griže savesti i prilično ponosno pričao o svom iskustvu planiranja državnih prevrata u drugim zemljama, što pokazuje da je svrgavanje vlasti u drugim državama već prodrlo u koštanu srž američke spoljne politike", rekao je diplomata.

On je dodao da SAD nisu prestale da učestvuju u državnim prevratima u drugim zemljama ni nakon završetka Hladnog rata.

"Tokom godina, SAD su izazvale političke potrese u Latinskoj Americi, bile umešane u arapsko proleće, podsticale ‘obojene revolucije’ u Evropi i Aziji, visoki američki zvaničnici su čak izašli na ulice da podrže opozicione snage u drugim zemljama, a takođe provocirali političku konfrontaciju", podsetio je Vang Venbin.

Prema njegovim rečima, Boltonova izjava jasno pokazuje da je svetski poredak za koji se zalažu američki političari – poredak koji garantuje Sjedinjenim Američkim Državama mogućnost da proizvoljno intervenišu i podrivaju vlast u drugim zemljama.

"Takva pravila i poredak su nesumnjivo ono što Bolton i ljudi poput njega žele svim silama da zaštite, ali međunarodna zajednica to ne može da dozvoli", konstatovao je on.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost (2018-2019) u administraciji Donalda Trampa Džon Bolton ranije je u intervjuu za američki "Si-En-En" rekao da je pomagao u planiranju državnih prevrata u drugim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: