Utorak, 18.05.2021.

13:53

Izrael: Sprečili smo da padne 30 kilograma eksploziva

Izraelska vojska je saopštila da je jutros oborila bespilotnu letelicu koja se približila severnoj granici Izraela.

Izvor: Beta

Izrael: Sprečili smo da padne 30 kilograma eksploziva
Foto: Tanjug/Planet Labs Inc. via AP

To je sedmi takav pokušaj napada od 10. maja, kada je počeo sukob Izraela s palestinskim Hamasom u Pojasu Gaze. Izrael proverava da li je dron poleteo iz Sirije ili Jordana.

Snage palestinskog islamističkog Hamasa su više puta lansirale dronove iz Gaze, a jedan pun eksploziva pao je u subotu na palestinsku teritoriju i ubio dvojicu ekstremista, preneli su izraelski mediji.

Nekoliko dronova je presreo izraelski protivraketni sistem "Gvozdena kupola", koji ranije nije bio podešen da obara i takve letelice.

Izraelska vojska je objaila da je sinoć primetila da je šest raketa ispaljeno iz Libana prema Izraelu, i da su pale na libansku teritoriju.

Hamas pokušava da izvede napade i podvodnim dronovima, a u ponedeljak je izraelska vojska objavila da je sprečila jedan takav napad - podmornicom kojom Hamas upravlja iz daljine da bi napao izraelske brodove.

Portparol izraelske vojske je rekao da je podmornica isplovila s obale Sredozemnog mora u Gazi i da se spustila nekoliko metara u more, usmerena na izraelsku obalu ili ratne brodove.

Hamas navodno u te podmornice - "podvodne dronove", stavlja po 30 kilograma eksploziva. Mada šteta od toga ne bi bila velika, omogućila bi Hamasu da proglasi uspeh.

Sve informacije o sukobu na Bliskom istoku pratite u LIVE blogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: