Utorak, 15.06.2021.

08:15

Američki nosač aviona ušao u Južno kinesko more

Američka mornarica je danas saopštila da je nosač aviona USS "Ronald Regan" ušao u Južno kinesko more u sklopu rutinske misije.

Izvor: Tanjug

Američki nosač aviona ušao u Južno kinesko more
EPA-EFE MAZEN MAHDI

Međutim, agencije podsećaju da je situacija sada veoma napeta zbog rasta tenzija između Vašingtona i Pekinga koji polaže pravo na taj plovni put.

"Dok je u Južnom kineskom moru, udarna grupa sprovodi pomorske bezbednosne operacije, a prisustvo nosača aviona USS 'Ronald Regan' u Južnom kineskom moru deo je rutinskog prisustva mornarice SAD u Indo-Pacifiku“, saopštila je danas američka mornarica, prenosi Rojters.

Kina često ulaže protest zbog američkih vojnih misija u Južnom kineskom moru, za koje kaže da ne pomažu u promociji mira i stabilnosti, a ovo saopštenje američke vojske dolazi nakon što je Kina osudila zajedničku izjavu Grupe sedam (G7), koja je kritikovala Peking zbog niza pitanja.

Kina je poslednjih godina pojačala svoje vojno prisustvo u Južnom kineskom moru, uključujući izgradnju veštačkih ostrva i vazdušnih baza.

Južno kinesko more postalo je jedno od mnogih tačaka napetosti u odnosima između Kine i SAD, pri čemu Vašington odbacuje, ono što naziva, nelegalnim teritorijalnim pretenzijama Pekinga u ovim vodama bogatim resursima na koje pravo polaže više zemalja jugoistočne Azije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: