Amerikanci obučavaju ruske teroriste u Avganistanu

Moskva -- Pripadnici Islamske države organizuju kampove u Avganistanu za teroriste iz Rusije, kao deo plana za širenje organizacije na centralnu Aziju.

Izvor: B92
Podeli

To je objavio specijalni predstavnik ruskog predsednika Vladimira Putina za Avganistan Zamir Kabulov.

On je istakao da se među instruktorima nalaze teroristi sa državljanstvima Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

”Postoji nekoliko kampova Islamske države u Avganistanu. Tu se nalaze potencijalni teroristi iz centralne Azije i nekih regiona Rusije. Tamo se isključivo govori ruskim jezikom”, rekao je Kabulov.

Prema njegovim rečima, ruske obaveštajne službe i dalje procenjuju broj terorista u Avganistanu koji su se pridružili Islamskoj državi, za sada je taj broj 3.500, ali i konstantno raste.

”Uspon u Avganistanu je apsolutni prioritet Islamske države. Zamislite, pre samo godinu dana se teroristička grupa iz Sirije i Iraka pojavila na tlu Avganistana, a već sada ima oko 3.500 članova, a tu ne računam simpatizere koji mogu veoma lako da postanu aktivni teroristi”, upozorio je Kabulov.

U Avganistanu se proteklih nedelja situacija veoma zaoštravala, talibani sada sve češće napadaju, a posle američkog bombardovanja jedne bolnice u gradu Kunduz, Moskva je odlučila da na granicu Tadžikistana, avganistanskog suseda, pošalje dodatne vojne jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 539 idi na stranu