Petak, 08.07.2022.

13:16

Ceo svet tuguje za Šinzom: Izgubili smo prijatelja i saveznika

Šef diplomatije EU Žosep Borelj, u pisanom saopštenju, naveo je da je zgrožen tragičnim vestima o smrti bivšeg japanskog premijera Šinso Abea.

Izvor: Tanjug

Ceo svet tuguje za Šinzom: Izgubili smo prijatelja i saveznika
Tanjug/AP Photo/Itsuo Inouye

”Evropska unija danas gubi prijatelja koji je pomogao produbljivanju i jačanju bilateralnih odnosa u svim oblastima. Kao premijer sa najdužim stažom u Japanu, šinzo Abe će ostati upamćen kao nepokolebljivi saveznik u potrazi za mirom, demokratijom i vladavinom zakona - u Evropi, Indo-Pacifiku i svetu”, poručio je Borelj.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uputila je preko Tvitera reči saučešća porodici i prijateljhima preminulog bivšeg japanskog premijera kako i celom narodu Japana. ”Napustila nas je divna osoba, veliki demokrata i borac za multilateralni poredak u svetu”, napisala je Lajen.

Ona je ocenila da je ”brutalno i kukavičko” ubistvo Abea ”šokiralo ceo svet”.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je Japanu da ”je Evropa u žalosti sa njima”.

”NIkada neću razumeti brutalno ubistvo ovog velikog čoveka”, naveo je Mišel na Tviteru.

Evropski komesar za proširenje Oliver Vraheji takodje je izrazio reči saučešća porodici i narodu Japana , a a bivišeg premijera Japana okarakterisao kao jednog od najvećih državanika.

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je danas ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea šokantim i duboko uznemirujućim, opisujući ga kao lidera velike vizije.

Blinken je to rekao na početku trilateralnog sastanka sa svojim japanskim i južnokorejskim kolegama na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Grupe 20 na Baliju, preneo je Rojters.

Abe je preminuo danas nakon što je na njega pucano na predizbornom skupu u gradu Nara dok je držao govor. Na Abea su ispaljena dva metka, a drugi hitac ga je pogodio u ledja, nakon čega se srušio na tlo. Prebačen je u bolnicu, u kojoj je kasnije preminuo. Lideri azijsko-pacifičkih zemalja šokirani su i ogorčeni zbog ubistva bivšeg japanskog premijera Šinzoa Abea, koji je preminuo danas nakon što je na njega pucano dok je držao govor tokom predizbornog skupa u gradu Nara.

"Šokiran sam i neopisivo tužan zbog tragične smrti jednog od mojih najdražih prijatelja Šinzoa Abea", naveo je indijski premijer Narendra Modi na Tviteru.

On je Abea opisao kao izuzetnog svetskog državnika i izvanrednog lidera i istakao da je bivši premijer Japana posvetio život tome da učini svoju zemlju i svet boljim mestom, prenosi japanski Kjodo.

Australijski premijer Entoni Albaniz naveo je u saopštenju da je vest o smrti bivšeg lidera Japana katastrofalna i nazvao Abea "divom na svetskoj sceni".

On je, u ime australijske vlade i naroda, uputio saučešće porodici, prijateljima i narodu Japana. Premijer Tajlanda Prajut Čan-Oča izrazio je žaljenje zbog ubistva Abea, za kojeg je rekao da je bio "ključni pokretač bilateralnih odnosa izmedju Tajlanda i Japana", naveo je portparol vlade Tajlanda.

"U ime vlade Tajlanda i naroda Tajlanda, želim da uputim najdublje saučešće porodici, vladi i narodu Japana zbog ovog gubitika", citorao je portparol vlade reči premijera Tajlanda.

Oglasila se i tajvanska predsednica Caj Ingven, koja je rekla je da je svet izgubio važnog lidera, a da je Tajvan izgubio prijatelja, dodaje Rojter

"Ne samo da je medjunarodna zajednica izgubila važnog lidera, već je Tajvan izbubio važnog i bliskog prijatelja. Tajvan i Japan su dve demokratske zemlje sa vladavinom prava, i naša vlada oštro osuđuje nasilne i nezakonite postupke", poručila Caj u saopštenju, koji je objavio njen kabinet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: